katartik

Módszerek unalmas párkapcsolat ellen - így iktasd ki a monotonitást!

2016. április 06. - ruttnerkata

Arról már olvashattatok itt a blogon, hogy mitől függ, hogy kibe leszünk szerelmesek. Arról viszont még nem volt szó, hogyan is lehet az izgalmat megőrizni egy kapcsolatban. Szerelembe esni sem olyan könnyű, de talán a többségnek jobban megy, mint fenntartani egy olyan kapcsolatot amely néhány hónap vagy év múlva nem csak a megszokásokról és a kihűltségről szól. Egy pszichológus ismerősöm mesélte, hogy a legtöbb páciense 30-as, jó munkával bíró szingli, akik bár sokszor szenvednek az egyedülléttől mégsem tudnak megállapodni. Egyik embertől repkednek a másikig és azt hiszik ez a szabadság. Azt mondják bár nem túl jó ez az állapot, de így tudják újra és újra a kezdeti lángokat érezni, a felhők felett járni. Nincs abban meglepő, hogy évek múlva az érzelmek mélyülnek, átalakulnak, aztán gyengülnek és soha nem lesz olyan mint az elején, de azért a monotonitás kiiktatásáért lehet tenni. 

kinfolk_couple.jpg

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

A CIKK FOLYTATÓDIK, KATTINTS A TOVÁBB GOMBRA

A coach tanfolyamon ahova járok (Dr. Bodó Coaching) volt egy feladat. Egy általam válaszott témából kellett prezentációt készíteni, majd csoportban megbeszélni. Az én témám a monotonitás a párkapcsolatokban volt. Egyrészt azért választottam ezt, mert hasonlót én is átéltem, de leginkább azért akartam ezt a témát kidolgozni mert miután meglesz a vizsgám szeretnék erre a területre (is) specializálódni. Na de nézzük mire is jutottam. 

Egy kapcsolatnak több fázisa van, kezdődik a romantikussal, amikor mindent rózsaszínnek látunk, majd jön a differenciálódás szakasza, ahol már megmutatkoznak a különbségek, kirajzolódik a másik személyisége. Aztán jön az a rész amikor az erőviszonyok tisztázódnak, ha pedig ezután együtt marad a pár, akkor stabilizálódik a kapcsolat és végül elköteleződnek egymás mellet. 

tumblr_o4lwa1cp4c1qzyjdbo1_540.png

De miért nehezebb ma a kapcsolatokat izgalommal telivé varázsolni? Miért ment ez másként a régi időkben? Nehézséget jelent például a várható élettartam növekedése, ez alapból új kihívások elé állítja a szerelmeket. Korábban a gyakori háborúk, a gyermekágyi láz, az egyéb betegségek fertőzések miatt egy házasság sokkal rövidebb ideig tartott mint ma. Régen az emberek túlnyomó többségének életmódja a földművelés volt, az évek és a napok ritmusát az életben maradás szabályai diktálták. 

De ahogy elődeink agya egyre nőtt és okosodott egyre érdekesebbé váltak az új dolgok, az unalmat pedig egyre nehezebben tűrték. Ha a partner már nem tudott újat mutatni még ha titokban is, de továbbálltak. Az újdonság magával hozta a kreativitást, így azok akik kreatívabbak voltak gyorsabban szaporodtak, a kreativitás hajlama pedig egyre inkább megerősödött genetikailag. Ez George Armitage Miller elmélete és valóban, az izgalom fenntartásához és újszerű dolgok behozásához nem elegendő a stabilitás és a szeretet. Kreativitás is kell. 

tumblr_o44265mqhj1qhrueyo1_540.jpg

Tehát a kulcsszó ez: kreativitás. Ami valakinél alapból van, valakinél pedig kevésbé. Nem fejlődik magától, de tudatosan fejleszthető. A lényeg, hogy akár megszokott, rutinszerű dolgokra is reagáljunk új vagy újszerű viselkedéssel. Ez már egy lépés ahhoz, hogy pozitív változást érjünk el. A kreativitás pedig további kreativitást szül, a másiknak így szerzett meglepetésekkel saját magunknak is új élményeket adunk. 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

De miért nem tud mindenki természetesen kreatív lenni? Jacob L. Moreno (pszichodráma megalkotója) szerint a kreativitás a szorongás ellentettje. Így amikor egyes meg nem tett cselekvésünk előtt önmagunkat figyeljük, a saját szorongásunk miatt nem tudunk spontánok és kreatívak lenni. De Eric Berne is megmagyarázta miért nem megy olyan könnyen ez sokmindenkinek. Ő a gyerekkorig megy vissza. Azt mondta, hogy kiskorunkban a szüleink által elnyomott kreativitás miatt (például: Maradj csendben! Ne zsizsegj már! Hagyjál már a hülyeséggel!) veszett el sok mindenkiből a spontaneitás, ennek következtében pedig játszmák alakulnak ki, amelyet a párkapcsolatokban is rögzült viselkedésként alkalmazunk, ezért sem tudunk igazán önmagunk lenni.

tears_kinfolk4.jpg

De akkor mégis mit tehetünk, hogy a monotonitást kiiktassuk? Hogy hozhatjuk be a kreativitást? 

  • a lényeg, hogy minél gyorsabban, minél több ötletet, változatot tudjunk a fejünkben mozgósítani és megfogalmazni
  • minél nagyobb meglepetést sikerül okozni a csábító vagy udvarló félnek, annál nagyobb hatásra számíthat -apró váratlan ajándékok, felkínált segítség, dicséret, izgalmas programok, szokatlan helyszínek, heti randik, 
  • A meglepetés okozásának az egyik legjobb módja a kiszámíthatatlan, véletlen viselkedés (figyelem! a kiszámíthatatlanság nem kreativitás, az megbízhatatlanság.)
  • A kreativitás újdonságot szül, amihez vonzódunk
  • Ha a kreativitás valóban kreatív nem csupán érzékszerveinkre hat hanem gondolatainkba ágyaz új érzéseket

A kreativitáshoz azonban idő kell, egy jól működő párkapcsolathoz pedig minőségi idő. Ha csak a napi rutin létezik egy kapcsolaton belül és az semmi újat nem tartalmaz ne csodálkozzunk, hogy benne lenni unalmas lesz. A kreativitást pedig nem csak akkor érdemes bevetni, ha már baj van, hanem folyamatosan jó fenntartani, hiszen egy érzelmileg gyenge és unalmas kapcsolat könnyen széthullhat még ha a két ember együtt is marad.... az ide-oda szóródó pici darabokat pedig egy idő után nagyon nehéz, vagy lehetetlen megtalálni és összeilleszteni. A kreativitáshoz szabadság és biztonság is nagyon kell, béklyók alatt meghal a kapcsolat.

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

Forrás: L. Stipkovits Erika írása, Soponyai-Nagy Krisztina írása (hvg pszichológia) , Dr. Bodó Coaching Imago módszer

fotók: kinfolk, urban outfitters 

 

süti beállítások módosítása