katartik

Mitől függ, hogy kibe leszünk szerelmesek?

Egy új pszichológiai módszer most megadja a választ

2015. június 18. - ruttnerkata

Azt mondják az emberek többsége két-háromszor lesz szerelmes az életében. De hogy ez az érzés, miért alakul ki pont ott és akkor a másik iránt, azt nem lehetett tudni. De most itt van a magyarázat, hiszen egy nemrégiben kidolgozott elmélet azt állítja, a tudattalanon és a gyerekkorunkban a szüleinktől kapott pozitív és negatív hatásokon múlik minden. Ezek segítségével egy belső képet állítunk fel, majd ennek alapján a tudatalattink közbenjárásával keressük az igazit. Nem a legegyszerűbb dolog, mint ahogy a szerelem sem az, de hogy tisztább legyen a kép, nézzük meg részletesen, hogy is alakulnak az érzések.

love13.jpg

Néhány nappal ezelőtt az ország egyik legelismertebb coachainak, 25 éve ezen a pályán mozgó Dr. Bodó Péternek és feleségének Dr. Bodóné Horváth Valériának, a szerelemről és a kapcsolatok fenntartásának módszereiről szóló előadásán voltam. A házaspár negyven éve van együtt, első pillantásra érződik rajtuk az összhang az egymás szeretete és elismerő megbecsülése, így tényleg hiteles szakemberei a témának. Valéria és Péter egy új módszeren az IMAGO terápián keresztül mutatták be, hogy születik a szerelem, hogy lesz belőle kapcsolat, majd hogy romolhat meg és hogy lehet fenntartani.

DE MI IS AZ AZ IMAGO?

Az IMAGO jelentése képmás, példakép, magatartás minta. Ez az a dolog, amely - a legújabb kutatások szerint - befolyásolja, hogy kibe is szeretünk bele. Bár a kifejezést terápiával való összefüggésben először C.G. Jung használta 1912-ben az 1980-as évek végén két amerikai pszichológus Harville Hendrix és Helen Hunt dolgozta ki úgy, hogy egyre többen használják a szerelem és a párválasztás megértésében valamint terápiaként. Az IMAGO egy olyan összetett kép, amelyet gyerekkorunkban alakítunk ki magunkban, és azoknak a személyeknek az összességét képezi le (elsősorban szülők, de lehetnek nagyszülők, testvérek vagy más fontos személyek), akik gyerekkorunkban alapvetően hatással voltak ránk. A kép magában foglalja a személyek pozitív és negatív tulajdonságait egyaránt és befolyásolja a későbbiekben a más emberekhez való kapcsolatainkat.

HA TÖBBET LÁTNÁL, KERESD A KATARTIKOT A FACEBOOKON ITT

KIBE IS SZERETÜNK BELE?

Amikor a módszert elkezdte kidolgozni Harville Hendrix és Helen Hunt, akkor a szerelem kialakulását vizsgálták meg először és arra a következtetésre jutottak, hogy tudattalanul mindenki a gyerekkorában kialakult IMAGOJA alapján választ párt. Az agy már az első másodpercekben akár a mozdulatokból, az illatokból kiszűri, hogy emlékeztet-e az adott személy arra a képre, amelyet a szülők által közvetített negatív és pozitív hatások alapján kialakítottunk magunkban. Tehát közvetve a szüleinket illetve az úgynevezett első kapcsolati személyeinket keressük, akik talán sokat adtak, de akik időnként vagy tartósan meg is vontak dolgokat, vagy akiktől megbántást szenvedtünk el.

Azt mondják, hogy mindenkiben él a tudattalan vágy, hogy rendbe hozza azt, ami a múltban, vagyis a gyerekkorában nem működött jól, ezért a párkapcsolatban esélyt látunk arra, hogy végre megkapjuk azt, amit kiskorukban nélkülöznünk kellett. Például figyelmet megértést, önállóságot, védettséget vagy más kielégületlen vágyainkat. Így miután választunk és kialakul a kapcsolat akkor tudat alatt már megy is a munka, hogy a gyerekkorban a szülők által ki nem elégített kívánságainkat beteljesítsük.

love22.jpg

IMAGO, MINT PÁRTERÁPIA

A remény, hogy be nem teljesült érzelmi vágyaink majd a választott párnak köszönhetően teljes mértékben valóra válnak, a kapcsolat első romantikus fázisát követően többnyire csalódáshoz vezet. Hiszen a partner általában nem tudja vagy nem teljes mértékben tudja megadni azt, amit a szülők nem adtak meg és ő maga is saját vágyainak kielégítésére törekszik. Ennek a felismerésnek következményei lehetnek a hatalmi harcok és a konfliktusok. Ezen kívül – ahogy azt a Dr. Bodó házaspár előadásában megjegyezte – kezdetben annyira örölünk a másik fél imagónkkal azonosítható pozitív tulajdonságainak, hogy a partner negatív oldalait - amelyek egyébként ugyancsak megfelelnek ennek az IMAGO-nak - nem akarjuk észrevenni. Ez az oka annak a gyakran megfigyelhető jelenségnek, hogy sokan újra meg újra hasonló partnert keresnek, akkor is, ha ez újra meg újra csalódáshoz vezet. A hatalmi harc fázisában, a felek már a negatív oldalra is odafigyelnek, és egyre jobban törekednek arra, hogy partnerük teljesítse az elvárásaikat. Ez pedig egyre fokozódó konfliktushoz, és elutasításhoz vezet, hiszen az elvárások jelentősen eltérhetnek egymástól.

HA TÖBBET LÁTNÁL, KERESD A KATARTIKOT A FACEBOOKON ITT

Előfordulhat például, hogy a kapcsolatban az egyik félnek több közelségre, míg a másiknak több függetlenségre van szüksége. Ilyenkor mindketten attól tartanak, hogy ha megadják a másiknak azt amire szüksége van, akkor kielégítetlen marad saját vágyuk. De ha mindketten megadják azt a másiknak amire vágynak, akkor mindkettőjük vágya teljesül. A szakemberek szerint azonban a konfliktusok nem kell, hogy egy kapcsolat végét jelentsék. Hiszen ezek ha jól kezeljük őket esélyt is adhatnak, például arra, hogy felismerjük kapcsolatunk mélypszichológiai összefüggéseit, a konfliktusok okait, egymás igényeit és szükségleteit.

love23.jpg

Az IMAGO módszer speciális kommunikációs formájának köszönhetően tehát nem csak a szerelem kialakulásának megértésében, hanem egy kapcsolat megmentésében is jól alkalmazható. A módszer központi eleme az IMAGO Dialógus, amely egy strukturált beszélgetés vezetési forma a párok között. Az IMAGÓ Dialógus módszere arra készteti őket, hogy nagyobb figyelemmel, beleérzéssel, és tudatosabban hallgassák meg partnerüket. Ez kezdetben nagyon szokatlan, mert a legtöbb párnál jelentősen eltér a megszokott mintától, később azonban egyfajta gondolati átstrukturálódásnak köszönhetően a párok örömmel alkalmazzák a terápián kívül, sőt másokkal kapcsolatban is.

A meglévő és hátrányos kommunikációs struktúrák helyett új, konstruktív és hatékony minták jönnek létre, amelynek pozitív hatása az élet minden területén érzékelhetővé válik. Az IMAGO dialógus segítségével a felek felismerhetik azt is hogy rendelkeznek mindazzal, ami lehetővé teszi kapcsolatuk kiteljesedését. Hiszen tudatosíthatják, hogy melyek azok a káros magatartás- és kommunikációs minták, amelyek gátolják őket.

Dr. Bodóné Horváth Valéria – aki szexuálterapeuta és az első magyar IMAGO párterapeuta - egyéni, illetve férjével együtt csoportos párterápiákat és párkapcsolati coachingot tart. Mindketten vallják, hogy az IMAGO kapcsolati terápiában maga a kapcsolat a terápia. A kapcsolati Coach vagy az IMAGO terapeuta pedig az, aki professzionális beszélgetésvezetésével teret nyit ehhez.

Ha segítségre van szükségetek, érdeklődtök a módszer, vagy „Bodóék” nemzetközi szintű coach képzéséről, akkor további információkat a bodo-coaching.eu oldalon is találtok.

img_7842.JPG

Dr. Bodóné Horváth Valéria és Dr. Bodó Péter 

Végül még egy visszajelzés az IMAGO rendezvény egyik résztvevőjétől Homonnai Katalin rendszerszemléletű coach-tól a rendezvényt követően:

A Dr. Bodo Training rendezvényeire azért jelentkezem újra és újra, mert mindig átélem, hogy valami fontosat tanulok meg magamról. Pétertől és Valériától coach képzésén már megszoktam, hogy a megismert elméletet mindig átfordítjuk a gyakorlatba. Ezek a páros gyakorlatok ahhoz adnak segítséget, hogyan építsem be saját coaching folyamataimba az adott újdonságot. Az IMAGO terápiával most találkoztam először. Egy hete vettem részt a rendezvényen, de azóta minden szabad pillanatomban azon gondolkodom, hogy milyen az én IMAGO-m? Mit gyűjtöttem szüleimtől, bátyámtól? A szerelmeimben milyen be nem teljesült vágyamat találhattam meg? Milyen közös pontot találok párválasztásaimban? A rendezvény csúcspontja az utolsó feladat volt számomra, amikor a megbecsülő értékelést gyakoroltuk a tükrözés technikát alkalmazva. Ez a módszer túlmutat a párkapcsolat építésén, hiszen alkalmazni lehet akár munkahelyi közegben is. Multinacionális vállalatnál dolgozom, és látom, milyen nagy szükség lenne egymás munkájának megbecsülésére a sikeres együttműködés érdekében.

 HA SZOMORÚ VAGY MERT VÉGE A POSTNAK, KERESD A KATARTIKOT A FACEBOOKON ITT

 

 

süti beállítások módosítása