katartik

Coach leszek - De mi is az a coaching?

2016. január 10. - ruttnerkata

Majdnem tíz éve már, hogy utoljára iskolapadba ültem. És bár ez a tanfolyam nem iskolai környezet, de több dologban hasonló. Például abban, hogy új ismereteket ad, emellett pedig egy új szakmát, lehetőséget arra, hogy később segítsek másokon és a végére valószínűleg saját magamhoz is közelebb kerülök, ez pedig az élet minden területén hasznos. 2016 a változás és a fejlődés éve, nekem legalábbis biztosan. Ezt érzem, és elindultam egy úton, amely az élet egy más oldalát mutatja meg. Decemberben elkezdtem a Dr. Bodó Coaching életmód coach képzésére járni, a tanfolyamon megtett utamat pedig itt a blogon Ti is végig követhetitek. 

coach1_1.jpg

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

A CIKK FOLYTATÓDIK, KATTINTS A TOVÁBB GOMBRA 

A képzés Balatonszárszón van, az egyik helyi hotel konferenciatermébe vonult be a csoport leültünk egy körbe és elkezdtük megismerni egymást. Két nap intenzív kurzus, reggeltől estig, telis tele személyiségfejlesztő és a coacholásról szóló gyakorlati feladatokkal. A tanfolyamot Dr. Bodóné Horváth Valéria és Dr. Bodó Péter tartják róluk többször olvashattatok ITT és ITT is a blogon. Az ország legismertebb és a legjobb coachai, 25 éve ezen a pályán mozognak. A tanfolyam fél éves, nagyon intenzív, tele gyakorlattal, coacholni kell, coachingolnak és a végére nem csak egy új szakmám lesz, hanem önismeretben is fejlődök.

Na de nézzük, mi is az a coaching

A coaching életvezetési tanácsadás, célja a kliens segítése, önirányító képességének mobilizálása, jövőjének aktív alakítása érdekében. Célokat határoz meg mellette pedig a jelen állapotot elemzi, képessé teszi a klienst arra, hogy kidolgozza a jövőjére vonatkozó vízióit, felfedezze a célok elérésében akadályozó sikerblokádjait és sikerpotenciáljait ezeknek megfelelően pedig megfogalmazza a változás stratégiáit és megvalósítsa azokat. 

Annak ellenére, hogy a coaching sok technikát alkalmaz a pszichoterápia területéről, nagyon lényeges egyértelműsíteni, hogy a coaching nem terápia. Az érzelmekkel való bánásmódban a coaching jellemzően nem az érzelmek okaival, hanem az adott témára vonatkozó relevanciájával, a cselekvési lehetőségek segítő vagy korlátozó hatásaival foglalkozik. 

img_2658.JPG

Célcsoport szerint megkülönböztetünk Business és Privát coachingot. Én az utóbbit választottam. Ennek a lényege, hogy magánszemélyek részére, vagy privát szférában lévő csoportokat coachingolhatok majd, míg az előbbi az üzleit életben nyújt segítséget.

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

Nagyon élveztem a gyakorlati feladatokat is már most az első alkalommal voltak olyan, egy-egy feladat által kiváltott reakcióim, amelyek segítségével mélyebben elemeztem magam. De az elméleti tananyag is elképesztően izgalmas volt. Rengeteg olyan dologról volt szó, amelyek rádöbbentenek arra, hogy valójában tényleg mennyiféle képpen lehet látni a világot.

bodo1.jpg

Nyilván nagyon sok mindent kiírhatnék a jegyzeteimből, de itt egy érdekesség a konstruktivisták alaptéziséről, amely kimondja, hogy a világ nem olyan, amilyennek azt látjuk. Az amit objektív valóságnak vélünk csupán a saját értelmezésünk a világról, amelyet a szubjektív szűrőinken keresztül alakítottunk ki. Vagyis önmagunk konstruáljuk a valóságunkat. Ennek megfelelően mindenkinek megvan a maga valósága, és a mások valósága ugyanolyan jogos lehet, mint a saját valóságunk. 

DR. BODÓ COACHING

Vagy a cirkularitás, amelynek elve szerint a problémák nem redukálhatóak egy okozóra, hanem a rendszer minden elemének hatása van a problémára. Ez az emberek közötti rendszerekben azt jelenti, hogy egy partneri kapcsolatban, egy családban, egy teamben, egy szervezetben, vagy akár az egész társadalmon belül is mindenki felelőséggel tartozik a cselekedeteiért, hiszen mindenki magatartása hatással van a renszerre. Míg az ok-okozati összefüggésen alapuló gondolkodásban - így például egy partneri kapcsolatban - azt lehet mondani, hogy a másik a hibás, a cirkularitás gondolat körében ez nem így van. Lehet, hogy a másik elindított valamit, de az én reakcióm visszahatott rá, és ez következményekkel járt. Választhattam volna más reakciót is, amely más következményekhez vezetett volna. Ha részese vagyok a problémának, akkor részese vagyok a megoldásnak is. 

Ezeket az elméleteket elolvasva és átültetve a gyakorlatba több pici dolgon is változtathatunk az életünkön, amelyek aztán hatással lehetnek nagyobbakra is. Ha gondoljátok próbáljátok ki. Egyébként a tanfolyam második napjának a végén már kifejezetten a coachingolással kapcsolatos feladatok is voltak. A csoporttársakkal kellett coach és kliens viszonyba kerülni, egy megadott témát elemezve célzottan kérdezni. 

A következő alkalom négy napos személyiségtréning, kiváncsian várom a folytatást, és persze arről is olvashattok majd a blogon. 

MÉG TÖBB INFÓ A DR. BODÓ COACHINGRÓL ITT 

 HA SZOMORÚ VAGY, MERT VÉGE A BEJEGYZÉSNEK KERESD A KATARTIKOT A FACEBOOKON ITT

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása