katartik

A divat Shanghaiban

2012. november 12. - ruttnerkata

A divatszakma nem ismer határokat.  A modellek, divattervezők karrierjük során akár az egész világot beutazhatják.
Vannak, akik hónapokig, mások évekig Magyarországtól több ezer kilométerre dolgoznak.
És nem ritka, hogy  Ázsia irányába mennek.
Búzás Luca divattervező lassan egy éve él Kínában. Divattervezőként végzett Budapesten, majd diplomája megszerzése után egyből munkát kapott Shanghaiban.

A Tv2 Aktív Extra című műsorában leadott riportot ITT nézhetitek meg! 


"Folyamatosan Kína felé orientálódtam és itt kerestem munkát, és egy shanghai cég felajánlott egy állást, Stella Lam a tervező."

Stella Lam egy helyi divattervező, de Luca stlylist munkákat is vállal és statisztaként is feltűnt már egy kínai videoklipben.

undefined

De két magyar kislány  Németh Zsejke és testvére Réka is Shanghaiban modellkednek. Azt mondják eddig csak stúdiókban fotózták őket.
Ők szüleikkel, négy éve élnek itt.  A lányok anyukája Gábor Angéla azt mondja, a modellkedés önbizalmat ad a lányoknak, Kínában pedig keresik a nem ázsiai modelleket.

" A kínaiak szívesebben megveszik a termékeket, ha külföldiek reklámozzák. Véleményük szerint, mi olyanok vagyunk mint a babák, mert ők ferde szeműek, mi pedig mint a porcelánbabák és főleg a gyerekek."



Shanghai a Távol-Kelet egyik ipari központja, majdnem 20 millióan élnek itt. Ez a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa, a tradicionális keleti építészet mellett évről évre egyre több felhőkarcoló nő ki a földből és az autópályákat is iszonyatos tempóban építik.
Ám az az óriási kontraszt kikerülhetetlen, az újgazdagsággal szemben a szegénység mindenütt jelen van.
Kínában szeretik és csodálják az európaiakat a lányokat babaarcúnak látják és a divat világában is próbálnak valami európaihoz hasonlót alkotni. A magyarok szerint azonban sokszor túlzásba esnek.
A túlzásról mindjárt, de előbb ismerjék meg jobban ezt a négytagú családot és Shanghai-i életük történetét.


"2009-ben adódott nekem itt egy munkalehetőség nekem itt és úgy gondoltuk, hogy ez itt mindenképpen egy érdekes kaland, meg a gyerekeknek is nagyon jó lenne, ha idegen országban idegen nyelvet tanulnának, úgyhogy azóta én itt dolgozom."

Mondja Zoltán, aki vezető beosztásban dolgozik egy német cégnél. Azt mondja a Kínába települt nyugati cégek a kínaiak konfliktuskerülése és döntésképtelensége miatt nem akarják kínaiakra bízni a cégvezetést.
Ezért van az, hogy sok európai és amerikai vezetőt exportálnak Kínába.
Szóval a család kiköltözött, ebben a lakóparkban élnek
A lányok egy brit iskolába járnak az angol mellett pedig kínaiul is tanulnak. Azt mondják miután idejöttek az volt a legfurcsább, hogy vadidegen kínaiak akartak velük fotózkodni.
Sok helyi ugyanis még soha nem látott nem ázsiai embert, gyakran előfordul, hogy megállítják az európaikat és megtapogatják a hajukat.

"Most már ritkább, meg amikor iskolába megyünk kirándulásokra, akkor a tanárnő mindig mondja, hogy ne engedjük, hogy lefotózzanak."
"Itt shanghaiban itt eléggé elnyugatiasodott emberek élnek szóval itt már nem annyira divat, de ha bárhol máshol járunk Kínában, akkor még mindig számtalanszor előfordul, hogy leszólítják a gyerekeket és szeretnének fényképezkedni."

Utcán szólították le őket akkor is, amikor modellkedésre kérték fel a lányokat.
Más európai gyerekekkel, magazinokba, gyerek divatújságokba fotózzák őket.
A lányok azt mondják mindig jól érzik magukat a fotózásokon, sok barátot szereznek ilyenkor, és arra is jó lehetőség ez, hogy megkeressék maguknak zsebpénzüket. Ám édesanyjuk nem szeretné ha a későbbiekben is a modellpályán maradnának.




Persze nem csak gyerekeket keresnek az ázsiai divat piacra. Több magyar híresség is kipróbálta már magát a Távol-Keleten.
A Carbonfools sáromos énekese Fehér Balázs, modell karrierjét Ázsiában kezdte és Európában folytatta. Eddig több mint 10 országban élt már.
Iszak Eszter műsorvezető is modellként járt Kínában, Thaiföldön és több más Távol-Kelet országban.



Búzás Luca magyar designer szerint nem csak a másolásban, hanem a színek és az anyagok összeválogatásában is hajlamosak a kínaiak túlzásba esni.
Nekik a szép fazon a szép anyag, szép ruha az mást jelent mint egy európainak. Ők szeretnek mindent összemixelni és a színeket és a fazonokat egy ruhába belesűríteni.



Luca a shanghai-i divathétig egy kínai tervezőnek Stella Lamnek dolgozott. A tervezővel együtt rakták le a kollekció alapköveit, együtt találták ki a színeket és az anyagokat.
A közös kollekciót, pedig több száz ember előtt mutatták be a shanghai-i divathéten.




undefined

undefined

A lány a divattervezés mellett stylist és statiszta munkákat is vállal.
Próbálom a kreatív ötleteimet és látásmódomat belevinni ebbe a kínai kultúrába.
Luca ebben a kínai videóklibben is szerepel és nem csak az arcát adja hozzá, hanem ő találta ki azt is, hogy milyen ruhák legyenek a klipben.

Azt mondja nem végcél számára Shanghai, néhány évre tervezi, hogy itt marad.

"Los Angeles, Brazíilia vagy Ausztrália is jó hely. sokat szeretnénk utazni a világban."

Nem végcél Kína a magyar családnak sem. Úgy tervezik még egy évet maradnak Shanghaiban aztán visszajönnének Európába.
Azt mondják a távol-keleti kultúra annyira más, mint az európai, hogy az ember egy idő után eltellik vele és inkább visszatér a saját gyökerei közelébe.

A Tv2 Aktív Extra című műsorában leadott riportot ITT nézhetitek meg! 


süti beállítások módosítása