katartik

Menő matyó meg a kalocsai

2012. június 15. - ruttnerkata

Nincs megállás, trendi a magyar! Egyre több ruhán tűnik fel a hagyományos kalocsai és matyó hímzés. És úgy tűnik az új trend bejárja és meghódítja az egész világot. Egyre több  hazai divattervező áll elő ilyen kollekcióval



Hrivnák Tünde klasszikus vonalú ruhákra álmodta rá a matyó és kalocsai hímzéseket, ruháinak a BY ME márkanevet adta.
Tünde népi motívumos, klasszikus vonalú modern ruhái most egy tavaszi-nyári kollekcióban öltöttek testet. Tündével néhány héttel ezelőtt divatbemutatóján találkoztam. 



Az Aktívnak készítettem riportot, de Tündében és munkáiban olyan szépségre leltem, hogy úgy éreztem, muszáj megmutatnom itt is alkotásait.


Tünde 10 éve foglalkozik azzal, hogy a magyar mintákat hogyan lehet az aktuális trendekbe beépíteni. Ruháira Kalocsán és Mezőkövesden hímző asszonyok varrják rá a mintákat. Azt mondja gyerekkora óta nagy hatással vannak rá a népi motívumok, a nagymamája szeretette meg vele. A nagyi öröksége pedig egy tavaszi-nyári kollekcióban öltött testet. 



Ica néni 55 éve foglalkozik hímzéssel. Ő is részese a BY ME kollekciónak, hiszen rendszeresen készíti a hímzéseket Tündének. Ica néni szomorú kalocsaiban lépett fel a divatbemutatón. 



Azt mondja a helyiek örülnek annak, hogy a motívum ennyire népszerű lett. 
" Nagyon örülünk neki, csak azt szeretnénk, ha a Kalocsa megmaradna kalocsainak, a Mezőkövesdi matyónak és nem keveredne és lenne mindenféle tarka-barka kavalkád"


Bizony nem mindegy. 
Ez a kalocsai 


és ez a matyó. 



A leginkább szemmel látható különbség pedig az, hogy a matyóban a rózsa csak piros lehet. 
Egyébként a színes indák és stilizált virágminták már ott virítanak tornacipőn, baseball sapkán, bikinin, övcsaton, sőt gumicsizmán is. 




 


És néhány világsztárnak köszönhetően már most sokan találgatják, mi az a szépséges virágminta a Harry Potter sztárja, Emma Watson vagy éppen Nicole Kidman ruháját.




Tünde ruhái a klasszikus eleganciát képviselik, így egy-egy matyó vagy kalocsai hímzéses ruha, vagy blúz akár örök, igazán különleges darabja lehet ruhatárunknak.
És nem mellesleg Tünde szerint ezek a darabok szerencsét hoznak. Tőle kapott egyszerű, de nagy gondossággal hímzett topom örök darab marad. 




süti beállítások módosítása