katartik

A Mount Everesten hagyott szemétből nyitottak kiállítást

2014. május 09. - ruttnerkata

Ma reggel hat óra előtt pár perccel kaptam egy sms-t Klein Dávid hegymászótól. Tibetből üzent, hogy jól van és majd ha hazajön fussunk össze. Régóta ismerem Dávidot, egy héttel ezelőtt üzentem neki, hogy drukkolok az expedícióhoz és vigyázzon magára. Benne volt a pakliban, hogy az üzenet elveszik az éterben, de ma megjött a válasz, örültem. A reggeli kávé mellett aztán el is olvastam a Spar expedíció honlapján, hogy hol tart most pontosan Dávid, és a honlap legutolsó bejegyzésében érdekes dolgot találtam. A nepáli kormány elrendelte, hogy minden expedíciónak 8 kg szemetet össze kell gyűjtenie az Everesten, a hegymászók ugyanis rengeteg mindent hagynak a hegyen, amit Nepál nem csak lehozat, hanem helyi művészekkel újraértelmeztet és kiállítja. Így lesz a hegyi szemétből művészi alkotás.

david.jpg

katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!

Nem is gondolnánk, bár logikus, hogy a Himalája tele van szeméttel. A kereskedelmi expedíciózás és a turizmus miatt sokan bőséges oxigénnel, teherhordók javával próbálnak feljutni a csúcsra. Mivel ott nincsenek szemetesek - nyilván - elkerülhetetlen, hogy rengeteg szemét halmozódjon fel a hegyen. A nepáli kormány már több intézkedést is hozott a hegyek védelme érdekében. 2010-ben például nagyszabású szemétgyűjtést szerveztek. Több mint 30 serpa csaknem 2 tonna hulladékot hozott le a 8000 méter fölötti halálzónából.
A cikk folytatódik, kattints a tovább gombra! 

art2.jpg
Az összegyűjtött szemétből, pedig Katmanduban kiállítást nyitottak. Oxigénpalackokból, sátormaradványokból, gázfőzőkből lettek újrahasznosított műalkotások. Egy külföldi honlapon megtaláltam az újraértelmezett alkotásokat, amelyeken nem csak elcsodálkozni lehet, hanem a környezetvédelemre is felhívják a figyelmet. 
art1.jpg
A helyi kormány idén márciusban egy újabb rendeletet vezetett be, eszerint minden expedíciónak 4000 dollárt kell letétbe helyeznie az alaptáborban, amelyet csak akkor kaphatnak vissza, ha 8 kilogramm szemetet levisznek magukkal a hegyről és azt átadják az alaptáborban. 
art4.jpg
katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!
Dávid palack nélkül halad az Everesten, 8000 méter felett legfeljebb néhány csokipapír a szemete, de azok elférnek a zsebében, így semmit nem hagy maga után a hegyen. Az alaptáborban összegyűjtött szemetét az expedíció végével leadja, azt szelektív gyűjtőbe szállítják. Így az általa termelt hulladékból műalkotás Tibetben biztosan nem lesz.
A Spar Everest Expedíció nem mellesleg kizárólag napelem paneleket használ az elektronikai berendezések működtetéséhez, így jutva zöld áramforráshoz.
daviduzeni20140426_620.jpg
Klein Dávid tegnapelőtt épségben, de nagyon kimerülten megérkezett az alaptáborba a harmadik akklimatizációs kör végeztével. Két nappal ezelőtt 8000 méter fölött járt az úgy nevezett „halálzónában”. Amint elég erőt gyűjt, és az időjárás is úgy akarja, indulhat a csúcstámadás, ami valószínű május 20-a előtt sikeresen véghez visz. Drukkolok nagyon! 
katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!
 
süti beállítások módosítása