katartik

Csótányok lepték el a Műcsarnokot

2014. március 03. - ruttnerkata

Kiss Miklós képzőművész csótányokkal indítja el a budapesti kortárs művészetben a tavaszt. A 32 éves designer március 7-én tizenkétezer aranyozott csótánnyal árasztja el a Műcsarnokot, amelyek közül egyetlen darab, egy nagy értékű, igazi arany alkotás, amelyet a látogatók közül valaki haza is vihet. Az akció így első olvasásra furcsán hangzik talán, pedig ezeknek a svábbogaraknak már történetük van. Miklós ugyanis 2011 óta arany csótányokat csempész a világ legkülönbözőbb múzeumaiba, olyanokba mint a Louvre, vagy a British Museum, ami elég erőteljesen hozzájárul saját brandjének építéséhez. A csótányokat most installáció formájában Budapesten mutatja be. Kiss Miklós a képzőművészeti alkotásai mellett nem mellesleg a főváros legmenőbb helyeinek tervez - részletek ITT - , de világmárkák, weboldalak, magazinok és bormárkák is őt keresik fel, ha egyedi designra vágynak. 

1779769_10202424956878859_225798674_n.jpg

Kiss Miklós három éve csempész be a világ legnagyobb múzeumaiba svábbogarakat. A Goldenroach gerillaakcióról még pár hónappal ezelőtt ezt nyilatkozta a katARTiknak: 

Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon, ahol kommentelhetsz isITT, vagy az INSTAGRAMon ITT!

"Ez egy képzőművészeti akció. A legtöbb ember sajnos a felszínét ismeri egyedül és vagy jópofának tartja és jókat nevetgél rajta, vagy Banksy nevével hevesen gesztikulál és másolónak nevez. Az alkotás lényege hogy 14 karátos, életnagyságú aranycsótányokat csempészek be a világ leghíresebb és leglátogatottabb képzőművészettel foglalkozó múzeumaiba. Legyártva az ott lévő eredetihez megtévesztésig hasonló, az alkotásról információt hordozó táblákat. Így a csel sokszor napokig ki sem derül. Az emberek ezen a ponton szokták Banksy nevét bedobni és ezzel letudni a kötelezőt. A helyzet az hogy sohasem tagadtam hogy,  Banksy művéhez közöm lenne. Egyrészt a csempészés esetünkben olyan alkotói platform, mint a festészetben a vászon, másrészt én kifejezetten azt vetettem fel hogy Banksy effektive értéktelen alkotásokat állít ki. Nyilván az az értékük hogy ő csinálta, de mi van ha én real értékkel bíró tárggyal ajándékozom meg a múzeumokat, vagyis adok egy aranytömböt csempészés formájában, vagy egy tolvajjal belopatok a múzeumba egy gyémántot." 

RoachInfoTable02_1.jpgA képre kattintva elérhető a videó, amiben Mikló az arany csótányt becsempészi a párizsi Louvre-ba

A budapesti Műcsarnokba március 7-én nem egy, hanem tizenkétezer csótányból álló installációt láthatnak majd a kortárs művészet iránt érdeklődök. A kiállított bogarakat a látogatók nem csak megnézhetik, hanem el is vihetik, ami azért érdekes, mert a csótányok közül egyetlen egy darab igazi arany. Így ha a kiállítás alatt elfogynak a bogarak, valakinél biztosan ott lesz az arany csótány, amelyet a művész a kiállítás után hitelesít, ezzel is növelve az értékét. 

1596924_10202418788444652_29967763_o.jpg

A tizenkétezer bogár egy kordonnal lesz leválasztva, így a csótányokat fokozatosan, egyenként lehet majd elvinni. És ha valaki a sok művészi értékkel bíró bogár között meglátja az igazit, az aranyat, de azt nem tudja elhozni, mondjuk a kordon miatt, az egy újabb körben újra próbálkozhat a megszerzéssel. Az egyre fogyó installációt, azaz a csótányok sorsát, élő stream közvetítésen lehet majd figyelemmel kísérni.

De, hogy még interaktívabb legyen a kiállítás, a művész azok között, akik lefotózkodnak saját csótányukkal és azt be hash tagelik ezzel #mygoldenroach, azok között értékes ajándékokat sorsol ki. 

1782018_10202407069351682_2067951069_n.jpg

 

A Goldenroach Unlimited kiállításról a katARTik facebook oldalán is folyamatosan olvashattok ITT

 

Goldenroach Unlimited kiállítás

Helyszín: Budapest Műcsarnok

Időpont: 2014. március 7- március 30. 

 

 

süti beállítások módosítása