katartik

Bor és design: a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok

2013. november 09. - ruttnerkata

Márton nap idején a tányérokon gőzölgő libahús mellett az újbor is főszerepet kap, és ha körülnézünk a magyar pincészetek háza táján kiderül, hogy a borászok kivétel nélkül, ettől a hétvégétől kezdve kóstoltatják az idei év terméseit, az újborokat. Éppen ezért - a Laposa Birtok borainak designja után - talán nem is lehetne aktuálisabb időpontot találni egy újabb alkoholtartalmú bejegyzéshez. Szóval nézzük meg, hogy is használja a külcsínt egy menő egri pincészet a Bolyki, ami Magyarország egyik legfelkapottabb, a borvilág marketingjében igencsak jártas grafikusával Ipacs Gézával tervezteti meg összetéveszthetetlen címkéit. A számomra mesevilágot tükröző design, amely a gepárdtól, a mókuson át, a borász kutyáján Patin keresztül, még a borászt és az édesapját is megjeleníti mint western hős, azonnal elnyerte a tetszésemet. Bolyki Jánossal a pince borászával beszélgettem. 

bolyki_bor.jpg

1928.jpg

Bolyki János és édesapja 


Bolyki János a kilencvenes évek végén Budapesten élt, majd visszaköltözött szülővárosába Egerbe. Eladta mindenét, kilépett régi életéből, hogy egy újat kezdjen és elkezdett a család birtokán szőlőt termeszteni. Saját bevallása szerint csak lassan vált a bor megszállottjává ám, ha meglátjuk a Losonczi-völgyben található, kőbe vájt, ámulatba ejtő pincéjét, azonnal érezhetjük, hogy itt komoly munka folyik, és nem csak a borok, hanem a címkék terén is. 

A Bolyki borok címkéire, ha ránézek nekem kicsit olyanok, mintha egy mesevilágba csöppennék. Tudatos, hogy így alkotjátok meg őket? Vagy nem is cél, hogy mesevilágot teremtsetek a borok körül?

Nem cél, hogy mesevilágot teremtsünk, de mit csináljunk, ha a hazug mókust nem tűri az erdő, a pocok ágaskodik a szántásban és a macskanő azt mondja, hogy bang-bang. Mi egyszerűen szeretnénk olyan együttállásokat létrehozni, melyek eddig talán nem léteztek, ezáltal egy leheletnyivel valóban megtoldjuk a valóságot. 

a6-15 copy.jpgAz egyik leghíresebb boroscímke tervezővel Ipacs Gézával dolgozol együtt. Hogy oszlik meg köztetek a munka, te mennyire veszel részt egy-egy címke tervezésében?

A munka nem oszlik meg. Ipacs Gézára bízom teljes mértékben a címkéket és a sztorikat. Én azt gondolom, úgy helyes, hogy én bort készítek, hiszen ehhez értek, a címkékkel pedig olyan valakit bízzak meg, aki pedig ahhoz ért. Én nagyon komfortosan érzem magam abban a címkevilágban, amit Géza kitalál. Úgy gondolom, ezek a címkék rólam szólnak. Egyszerűen örülök nekik. 

Az MTV Kortárs című műsorában azt nyilatkozta Ipacs Géza, hogy az alkotásnál nem a fogyasztó fejével próbál gondolkozni. Hanem szerinte mindegyik címkének a szabadságot "kell" sugároznia, hogy a címkét a borász azaz a te szempontodból közelíti meg és nem a design szempontjából! Kicsit kifejted megmagyarázva ezt a gondolatot?

Ez azt jelenti, hogy mi nem a fogyasztót keressük, amikor megfogalmazzuk azt a magatartást, amit képviselünk, hanem megpróbáljuk minél pontosabban definiálni, hogy hogyan gondolkodunk, mit képviselünk, és abban bízunk, hogy az eredmény szimpatizánsokra, vásárlókra fog találni. Tehát ilyen értelemben nem fogyasztói célcsoportokban gondolkodunk, hanem olyan emberekben, akiknek rokonszenves lehet a mi történetünk. A szabadságról pedig annyit, hogy annak a világnak, amit a címkék kommunikálnak, valóban talán a legmarkánsabb olvasata a szabadság gondolata. Pont ebből következik, hogy a hazug mókust nem tűri az erdő, a pocok ágaskodik a szántásban és a macskanő azt mondja, hogy bang-bang. 

bolyki-merlot.jpg

a6-14 copy.jpg

5761.jpg




Az olcsóbb kategóriájú boroknál általában a design is egyszerűbb, nálad azonban nincs így. Ha a külsőségeket vesszük, akkor a Bolyki alacsonyabb kategóriás és a prémium borok között nem lehet különbséget tenni.

Ebben sem differenciálunk. A vásárló azáltal különbözteti meg az olcsóbb borainkat a drágábbaktól, hogy olcsóbbak, mint a drágábbak, és ez félreérthetetlen. 

A kutyád Pati is szerepet kapott a boraidon. Miért tartottátok jó ötletnek őt is megjeleníteni? 

Aki már volt nálunk, az tanúsíthatja, hogy Pati szinte kikerülhetetlen része a pincészetnek. És egyébként azért, mert egy igazi mestere a kaviccsal való akrobata mutatványoknak, a kaviccsal cselezésnek, ezernyi kunsztot tud a kaviccsal, lényegében egy igazi zsenije a kavicsnak.

164963_551307901577925_2071636476_n.jpg

 

bolyki_rose_gyongyozobor_2012_n (1).jpg




Az egyik borodon édesapáddal szerepeltek ketten, ennek az ötlete, hogy jött? De megjelennek olyan képek a címkéiden, mint a gepárd, vagy a zebra?

Szerettem gyerekkoromban a western filmeket, és mivel én vagyok a főnök, most már megtehetem, hogy legyen egy olyan összezizzennek-a-metsző-tekintetek típusú címkém. És lett. A gepárdos az meg úgy jött, hogy egyszer csak ott volt, mint a gepárd a tévében. Amúgy ennél a címkénél kimutatható a generációs szakadék, ugyanis a fiatalabb generáció rendszerint azt gondolja - mivel szinte már nem is látott katódsugaras tévét -, hogy a gepárd egy mikrohullámú sütőben van.

379608_big.jpg

Megvolt a szüret, vannak új címke tervek is? 

Igen, természetesen vannak. Három is van. Az egyik az Ember a Holdon, ami egy kadarka, a Keselyű nem kér uborkát, egy kései szüretelésű hárslevelű, és végül A bor, ami megváltoztatta a légi közlekedés jövőjét, ez pedig egy kései szüretelésű kadarka.

bolyki uj cimkek.jpg

Milyen programokkal várjátok a borkedvelőket az elkövetkezendő időszakban?

Legközelebbi programunk november 16-án lesz Egerben a pincészetben, ez a Gőgös Gunár Party, ahol több fellépő lesz: Ethnofil, slammerek, és természetesen az estét a DJ Bolyki & DJ Turcsányi buli zárja.

További infók a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok facebook oldalán ITT

Hangulatképek a Pincészet életéből 

elvandorlofiatalokrol32.jpgBolyki Pincészet és Szőlőbirtok 

72293_158050814236971_95526_n.jpg

534276_396347033740680_1485767925_n.jpg

IMG_6622.JPG

 

szerző_1_1.jpg

Szerző: Ruttner Kata 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon is, ITT! 

 

süti beállítások módosítása