katartik

Stílusosan izgalmas! Így öltözik Zságer Balázs

2013. október 16. - ruttnerkata

Ha figyelemmel követjük a Zagar zenekar és Zságer Balázs zenei munkásságát megállapíthatjuk, hogy ez nem az a banda, ami elsieti a dolgokat. Nincs lemezük évente, a slágerek nem váltják egymást havonta, viszont az nyugodt szívvel megállapítható, hogy ha nem is gyors ütemben, de ha alkotnak, akkor valami olyat hoznak létre, ami biztosan évekre megmarad a köztudatban. Ilyen a Wings of Love című sláger és a mostani, legújabb Light Leaks című album megjelenése is. Kicsit eltűntek, aztán most megint szárnyalnak, bár hozzáteszem szerintem ez lenne a normális, hiszen minőségi munkát csakis megfontoltan, impulzusokkal teli időszakokban lehet létrehozni. A használható impulzusokra pedig sokszor várni kell, de ha türelemmel kezeli őket az ember, akkor biztosan gyümölcsöző eredményt hoznak. Zságer Balázst a Zagar frontemberét ha jól számolok 5 éve ismerem. Egy Tv2-es riport hozott minket össze, volt egy időszak, amikor sokat buliztunk együtt és tudtunk egymás mindennapjairól. Bevallom, már akkor is bírtam az elektronikus zene magyar nagyágyújának a cuccait, szóval most úgy döntöttem ráírok egy üzenetet, hogy mi lenne, ha válaszolna arra a kérdésre, hogy neki a divat mondja-e meg, hogy kicsoda! Kiderült egyébként, nem. 

Zasger for PS Mag_1_2013.jpg

fotó: PS magazin 

- Mindig is érdekelt a divat, ez a popkultúra leggyorsabban változó műfaja ami hatással van a zenére és oda vissza. De megfordítanám a dolgot, szerintem a divattervezőknek fontosabb tudni, hogy éppen milyen zenéket hallgatnak a fiatalok és mik azok az aktuális áramlatok amelyek befolyásolhatják a divatirányzatokat.

Balázs rajongói és nem rajongói számára is egyértelmű, hogy ez a srác imádja a szemüvegeket. Azokat stílusa meghatározó elemeiként, kiegészítőként kezeli, de nem csak amolyan trendiségből hordja, hanem mert tényleg szüksége van rá. Ám mint mindennek, ennek is megadja a módját. Van belőlük jó néhány darabja. És minden egyes darab egy-egy zenei korszakához tartozik. Volt már Lennon szemüvege, vagy klasszikus RayBan modellek, de különböző second hand darabokból is szívesen válogat. A legutóbbi egy Emmanuelle Khanh párizsi vintage modell. Ezt hordja már néhány éve. 

vagott_rajz.jpg

Zsager for H&GY 2013_1.jpg

Zságer with winkler nora 2008.jpgFotós: Trunkó Bálint

Azt mondja az utazásai során mindig meglátogatja az optikus üzleteket, vagy éppen a helyi bolhapiacon keresgél. Emellett saját T-shirt terveit is szívesen mutogatja koncertjein. A Zagar pólókból évről évre újat adnak ki, de tervben vannak táskák és más kiegészítők is.

32.jpgZagar T-shirt

Persze a zene nála az első, ám bevallja a divat is nagy szerepet kap az életében, de az nem igaz, hogy az mondaná meg, hogy ki is ő. Charles Bukowski szavaival él és inkább azt vallja stílusosan akar izgalmas lenni:

- Én mindig úgy próbáltam öltözködni, hogy a megjelenésem kifejezze azt, hogy épp milyen zenék izgatnak. Ez persze manapság már nem ilyen egyértelmű, hiszen nagyon sok műfaj és stílusjegy keveredik a zenében. De a stílus kétségkívül számomra az egyik legfontosabb dolog, az tesz különbséget ugyanazon dolgok között, legyen szó öltözködésről, hajról, szemüvegről vagy egy színpadi vizuálról de még a hangszerelésnél és egy szám hangzásánál is az egyik legmeghatározóbb tényező. Ahogy Bukowski mondta: "Sokkal jobb unalmasnak lenni, de stílusosnak, mint izgalmasnak, de stílustalannak. Stílusosan izgalmasnak lenni - az a művészet!"

Zasger for PS Mag_2_2013.jpgfotó: PS magazin 

Zsager_by Tamás Dobos_2013cut.jpgFotó: Dobos Tamás

Zsager_by Reka Koti_2013jpg.jpgFotó: Kóti Réka 

Zsager by Marton Perlaki_2007_2.jpgFotó: Perlaki Márton 

A Zagar zenekar legközelebb október 31-én játszik a Gödör klubban, minden infó ITT

  

Ha tetszett a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon is, ITT! 

süti beállítások módosítása