katartik

Amikor nem csak a fotó mesél a múltról - Egyedi scrapbook-ok

2013. január 08. - ruttnerkata

Minden család, barát vagy szerelmes pár életében vannak olyan pillanatok, amelyekre jó sokáig emlékezni. Egy gyermek születését, egy esküvőt, egy barátságot, vagy a mindennapok megható, vicces pillanatait olykor nem csak fotókon érdemes megörökíteni, hanem az elkészített fényképeket úgynevezett scrapbook-ba rakni, mellé személyes gondolatokat, kimondott mondatokat írni ezzel örökítve meg a pillanatot. 
Csizmadia-Fáth Edit a NőiCsizma blog írója, két éve alkot egyedi albumokat megrendelésre. A scrapbookokba a fotók mellett kisebb tárgyi emlékek, gondolatok is helyet kapnak. A négygyerekes családanya két éve kezdett bele scrapbook-ok készítésébe, alkotásának történetét ő meséli el a következő interjúban. 

(A scrapbook célja személyes/családi történelem fényképek, levelek, nyomtatott művek, kéziratok, stb. formájában való színes, művészi albumban, úgynevezett scrapbookban való megőrzése) 






Mikor és hogy jött az életedbe az alkotás? Hogy jött a scrapbooking ötlete? 


2010 márciusában kezdtem blogot írni a lányaimról és egy blogháttér keresése közben az egyik oldalon csinosan díszített fényképekre bukkantam. Elkezdett érdekelni, hogyan tudnék én is hasonló keretet készíteni a lányaim fotóinak, hiszen rengeteget fényképezem őket. Így fedeztem fel a hagyományos scrapbook-ot, ahol én vághatom, téphetem, ragaszthatom a papírt, ahol simogatni lehet a virágokat, a gombokat és akár apró tárgyi emlékekkel is díszíthetem az oldalakat. Egy babaalbumban helyet kaphat a születés után csuklón viselt karszalag, a kismamakönyv, kéz- és láblenyomat, vagy akár az első hajtincs.
Az első pillanattól megérintett ez a fajta emlékmegőrzés. Nem is volt kérdéses, hogy én ezt AKAROM csinálni! 


A fotók mellé gondolatok is kerülnek... Hogyan kerülnek kiválasztásra azok a mondatok, gondolatok, melyeket alkalmazol az alkotásaid során?

A gondolatokkal „díszített” fotók nem az én ötletem. A scrapbook oldalak egyik eleme a komment, ami legtöbb esetben egy üzenet vagy leírás szokott lenni. Tartalmazhatja a fénykép történetét, leírhat érzéseket, gondolatokat, célokat vagy akár gyerekszájat is. Egy esküvői fotó magában nem tudja elmesélni, hogy a vőlegény szeme miért van bekötve és miért tapogatja a vendégek cipőjét és lábát. Vagy mikor


a gyermeked katicabogaras fényképével azt is meg akarod őrizni emlékként, hogy „kacikabogár”-nak hívta.
Hogy milyen szöveg és/vagy cím kerüljön egy fotó mellé, mindig a megrendelővel egyeztetek. Legtöbbször konkrét az elképzelés, de az is előfordul, hogy én keresek odaillő idézetet.






Személyes levelek is kaptak már helyet egy-egy albumba?

Igen, vannak zsebek, amik személyes leveleket rejtenek.
De arra is van lehetőség, hogy az album tulajdonosa maga írjon néhány mondatot a könyvbe. Ha kérik, hogy hagyjak ki helyet valahol, vagy szeretnének rejtett kommentet írni, biztosítok rá lehetőséget.


Kiknek és milyen jellegű albumokat készítesz általában?

Sokféle albumot készítek, más-más stílusban, így elég izgalmas „munka”. Egymás után még sosem kellett két hasonló témájú albumot készítenem.
Anyukák keresnek meg, hogy a gyermekükről szeretnének egyedi fotókönyvet, fiatal szerelmesek a párjukat akarják meglepni, de legtöbben ajándékba szánják valamelyik családtagnak születésnapra, évfordulóra, esküvőre, születésre.
Leginkább a kihívásokat szeretem, mikor valami különlegeset, szokatlant kérnek.





Ha érkezik egy megrendelésed, hogyan ismered meg a megrendelőt? Hogyan jársz utána a stílusának, annak, milyen albumot is szeretne, hogy ismered meg őt annyira, hogy az elegendő legyen az alkotáshoz?

Ezidáig olyan megrendelőim voltak, akiknek szívügyük volt az album, így beletettek Ők is sok-sok időt, energiát. Legtöbbször e-mailben beszéljük át a szükséges információkat, de előfordult, hogy telefonon is kommunikáltunk – úgy sokkal közvetlenebb.
Megkérdezem, kinek lesz az album, milyen alkalomból, mi a célja, milyen az illető, mit kedvel; tudnom kell, mi a munkája, hobbija, kedvenc színei, és melyik stílus áll hozzá a legközelebb.
Többféle stílust felsorolok mindig, hogy könnyebben rátaláljon a megfelelőre. Ha nehezen megy, akkor azt szoktam javasolni, nézegesse meg az eddigi munkáimat, hátha talál olyan albumot vagy oldalt, aminek a színei, a hangulata, a díszítése közel áll ahhoz, ami tetszene annak, akinek készül az album.
A fényképek is sokat el szoktak árulni a megrendelőről.


Mik a legfontosabb szempontok egy album elkészítésénél, mennyi ideig tart egy alkotást elkészíteni?

A legfontosabb, hogy aki kapja az albumot, elálljon még a lélegzete is! El kell találnom az ízlését mind színekben, mind mintákban, díszítésben. Éreznem kell, hogy mennyire és mivel kell díszítenem az album oldalait ahhoz, hogy visszaadja és átélje újra az élményt, érezze még az illatokat is. Az album tulajdonosának az elégedettsége a legfontosabb.

A készítésnél a tervezés veszi igénybe a legtöbb időt.
Mikor 100 fotót kapok egy ember elmúlt 60 évéről, meg kell tervezni, hogy melyik életszakasz kap külön oldalt és melyik hány oldalt. Utána oldalról oldalra ki kell választani az albumba kerülő fényképeket, és minden egyes oldalt külön kell megtervezni. Ha tudom, hogyan szeretném elrendezni az oldalon a fotókat, akkor tudom előhívatni őket. A fotók méretével rengeteget lehet játszani, végtelen lehetőség rejlik bennük.
Egy kicsi albumot 2-3 nap alatt elkészítek, de egy nagy albumhoz sokszor 2 hétre is szükségem van.


Melyik munkádat emelnéd ki és miért?

Nagyon nehéz kiemelni bármelyik albumomat is. Mindegyiket nagyon szeretem. Persze legintenzívebben mindig az utolsó él bennem. A nővéremnek készítettem egy kis esküvői vászonalbumot, ami attól is különleges számomra, hogy a róluk készült fényképek szintén az én munkám.
















süti beállítások módosítása