katartik

Így tartsd be az újévi fogadalmakat!

Az elhatározás nem elég, de mitől működnek?

2015. december 31. - ruttnerkata

Korábban minden év elején voltak fogadalmaim. Megfogalmaztam magamban azokat a dolgokat, amelyeket majd másképp csinálok. Egyfajta elengedésként gondoltam az óévre és megtisztulásként az újra. De többségében nem tudtam ezeket betartani. Egy-két hétig igen, aztán visszaállt minden. Mint ahogy a legtöbb embernél így működnek ezek... Ha fogadalmakról van szó én speciel most már inkább olyanokra gondolok, mint hogy a következő évben szeretnék tudatosabb lenni, utazgatni és még inkább harmóniában lenni saját magammal.

ny.jpg

A célok elérésében azonban nem elég az elhatározás, jobban bele kell mélyedni. A fogadalmak megtartásának tanulható technikájáról most Dr. Bodó Péter a Dr. Bodó Coaching vezetője, coach tanárom ír. A többi közt arról, hogy mi is az amit elrontunk, mit és hogyan is kellene másképp csinálni ahhoz, hogy elérjük azt a célt, amit az év elején olyan lelkesen kitűztünk magunk elé. 

bodo.jpgDr. Bodó Péter írása:  

A dohányiparban ismert jelenség. Szilveszter után – minden évben - érezhetően csökken a cigarettafogyasztás. Ez azonban nem aggasztja az értékesítésért felelős vezetőket, mert tudják, hogy csak egy hétig tart.  Azt követően fokozatosan visszaáll a cigarettafogyasztás a korábbi szintre. Nagyon kevesen képesek ugyanis tartósan valóra váltani újévi fogadalmukat.

 

És ez nem véletlen. Még csak nem is akaratgyengeség. A vágy és a megvalósítás között ugyanis nagyon nagy még a távolság. A fogadalmak megvalósításához többre van szükség, mint elhatározásra.  Ami persze nem azt jelenti, hogy nincs szükség erős motivációra. Ellenkezőleg. Az erős, érzelmileg feltöltött motiváció a megvalósítás alapja, de önmagában még nem elég. A megvalósításhoz vezető út gyakran belső akadályokkal teli. Ezeket elsősorban saját érzelmi reakcióinkkal, gondolkodási és cselekvési mintáinkkal mi magunk alakítjuk ki. Leküzdésükhöz stratégiákra van szükségünk. amelyek – és ez a jó hír - tanulhatóak. Az alábbiakban részletezett lépések segítenek abban, hogy elhatározásainkat megvalósítsuk. De előbb nézzük az akadályokat.

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

A CIKK FOLYTATÓDIK, KATTINTS A TOVÁBB GOMBRA 

Miért nem elég az elhatározás?

A fogadalmak nagyon sokfélék lehetnek. Abbahagyni a dohányzást, kevesebbet enni, több időt tölteni a családdal, barátokkal, nemet mondani mások általi elvárásokra, egy konfliktust valakivel megoldani, figyelmesebbnek lenni a partnerrel stb. stb. Közös bennük, hogy általában olyan magatartásmintáinkat, reakcióinkat érintenek, amelyek mélyen belénk ivódtak, automatizálódtak, és amelyeket meg akarunk változtatni. Bizonyos helyzetek azonban mintegy ellenállhatatlanul előhívják ezeket, bármennyire is küzdünk ellenük. Amikor még dohányoztam például, a kávé után különösen ízlett a cigaretta.  Azonnal rágyújtani kávé után, ez egy automatizmusommá vált, aminek már a puszta elképzelése is, szinte ellenállhatatlan akadályt jelentett a leszokásban.  De ugyanilyen automatizmus az, amikor valakire valamely ételek illata ellenállhatatlan hatással van, és fogyási fogadalma szinte egy csapásra levegővé változik. Vagy amikor valaki elhatározza, hogy rendszeresen mozogni fog, de a kényelmes ágy visszahúzza.  Ez történik akkor is, amikor bizonyos élethelyzetekre, kijelentésre, automatikusan úgy reagálunk, ahogy – utóbb végiggondolva – nem is akartunk . Önirányítási képességünk ilyenkor kikapcsol, és a-helyett, hogy követnénk saját elhatározásunk megvalósítását, automatikusan a megszokott módon reagálunk, cselekszünk.

Automatizmusaink nem véletlenül alakulnak ki. A természet látott el bennünket ezzel a képességgel, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ismétlődő élethelyzetekben gyorsan, begyakorolt módon tudjunk reagálni, anélkül, hogy gondolkoznunk kellene, ami időt és energiát venne igénybe.  Ez agyunk energiatakarékos üzemmódja. Sokféle automatizmusunk van. Ezek gondolkodási, érzelmi, vagy cselekvési reakciók. Lehetnek segítőek, de időnként hátrányosak is.   Automatizmusaink hátrányosak, amikor útjában állnak pozitív elhatározásainknak. Ilyenkor egyfajta belső ellenállásként jelentkeznek, ami hamar az elhatározás feladásához vezethet. Talán ismerős: még egyszer elszívok egy cigarettát a kávé után, még ezt a csokit megeszem, na jó, még egyetlen egyszer megteszem neki ezt a szívességet…..stb. ,  de aztán minden másképp lesz. És megint nem változik semmi.

És amikor valaki feladja elhatározását, értelme azonnali magyarázattal, felmentéssel is szolgál.  Például

  • nem is volt olyan fontos
  • nem volt rá idő
  • mások miatt nem lehetett, ők a hibásak
  • nem voltak alkalmasak a körülmények
  • még ráérek, majd holnap, jövő héten, jövőre…

Az önértékelés pedig ismét gyengült egy kicsit.

A fogadalmak megvalósításához nem elég az akarat. Stratégiára, megvalósítási lépésekre van szükségünk, amelyek segítségével leküzdhetjük belső ellenállásainkat, hátrányos automatizmusainkat. A stratégiák elsajátítása, gyakorlása nagymértékben segíti az önirányi képességünk fejlesztését is. Az alábbi öt lépés biztosíthatja az elhatározások megvalósítását, még olyan esetekben is, amelyeknél eddig több kísérlet is sikertelen maradt.

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

Az 5 lépés stratégiája

1. lépés: Amit valóban, valóban akarok - az elhatározás megfogalmazása

A változtatáshoz erős elhatározásra van szükség. Alaposan végig kell gondolnunk, hogy mi az, amin változtatni akarunk, és miért. Ellenkező esetben a kudarc előre be lesz programozva. Mi a változtatás mélyebb célja? Ennek tisztázásában segít az alábbi három kérdés egyenkénti megválaszolása. Adj időt magadnak, vedd komolyan az egyes kérdéseket, amelyek egyre közelebb visznek a lényeghez.

  • Mi az, amit akarok? - Mi az, amit valóban akarok?  - Mi az, amit valóban, valóban akarok?

2. Lépés: Célimagináció - az elhatározás energiával való feltöltése

 A motivációt jelentősen erősíti a második lépés, amelyhez a legjobb, ha keresel egy nyugodt alkalmas helyet arra, hogy egy kis fantáziautazást tegyél a jövőbe. Képzeld el magadat egy olyan időben, amikor az elhatározásodat már sikeresen megvalósítottad. Amikor  már teljesült az, amit kívántál magadnak. Képzeld bele magad például abba az érzésbe, amikor valakinek örömmel, talán egy kis büszkeséggel is elmondhatod, hogy sikerült. Amit akartál, megvalósítottad. Képzeld azt a pillanatot, amikor tudatosodott ez benned. Hol történik ez, kik vannak jelen, milyen, napszakban, milyen színeket, fényeket látsz, hangokat hallasz, vagy illatot érzel, stb. Alkoss lehetőleg minél pontosabb képet ezekről a helyzetekről magadnak. Aztán tedd föl a következő kérdéseket:

  • Hogy érzed most magad? – Kik azok, akik veled együtt örülnek annak, hogy sikerült? - Mi az, ami még pozitívan változott ezáltal, hogy változtattál?

Még több infó a Dr. Bodó Training Coaching Consulting-ról 

tumblr_np82gqvhs91rodceto1_500.jpg

3. lépés: A belső akadályok – a hátráltató automatizmusokkal szembe nézni

Mi az, ami akadályozhat abban, hogy sikerüljön elhatározásodat megvalósítani. Melyek a belső ellenállásaid? Milyen automatizmusaid jelentkeznek majd várhatóan? Légy nagyon őszinte önmagadhoz. Ha minden várható akadályt feltérképezel, kidolgozhatod a megoldási stratégiáidat és elkerülheted a meglepetéseket. Az alábbi kérdések segíthetnek:

  • Milyen akadályozó érzelmi, gondolkodási, vagy cselekvési mintáim jelentkezhetnek a megvalósítás során? (Lustaság, ellenállhatatlan vágy, bizonytalanság, szégyenérzet stb.) – Mi az, ami eddig akadályozott a megvalósításban? (saját példám: a cigaretta ízének csábítása a kávé után)

4. lépés: Mostantól másképp - a korábbi helyett más mintát választani

Miután azokat az érzelmi, gondolkodási, vagy cselekvési reakciókat, amely akadályozhatják elhatározásunk megvalósítását sikerült alaposan feltérképezni, ki kell alakítani leküzdésük stratégiáját. Vegyünk figyelembe, hogy ezek az automatizmusok hírtelen jelentkező „forró” reakciók, amelyek érzelmi központunkból származnak, és gyakran nagy erővel törnek ránk. Leküzdésükhöz egyrészt le kell hűtenünk őket, azaz le kell lassítani reakciónkat. Ennek legjobb módja tudatosan megfigyelni önmagunkat, érzelmi és értelmi reakciónkat. Azonnali cselekvési impulzusunkat pedig kontrollálni azáltal, hogy várunk, nem cselekszünk azonnal.

Még több infó a Dr. Bodó Training Coaching Consulting-ról 

Másrészt szükség van a hátrányos automatizmus kiváltására egy segítő pozitív tudatos automatizmus kialakítására. A dohányzás abbahagyásához én például elhatároztam, hogy a kávé után figyelmemet arra irányítom, hogy milyen a finom kávé íz marad a számban, ha nem gyújtok rá utána, és nyomom el azonnal nikotinnal. Ha nem gyújtok rá, még hosszasan jólesően élvezhetem a kávé ízét. Ma már erre nem kell gondolnom, mert ez segítő automatizmusommá vált, és, már a kortyolgatás előtt örülni tudok neki.

Valaki mesélte, hogy akármilyen erősen határozta is el, hogy reggelente rendszeresen futni fog, felkelés után továbbra is megtartotta azt a szokását, hogy még egy kicsit beült a fotelba, hogy lassan ébredjen fel.  Aztán – ugyanúgy, mint eddig - visszafeküdt az ágyába, ahol kényelmesebb volt tovább aludni. Segítő automatizmusként azt találta ki, hogy a futó cipőt az ágya mellé tette úgy, hogy amikor lelépett a földre, belebotlott a cipőjébe. Ez az apró változás, figyelmét fogadalmára irányította, és segített abban, hogy másképp reagáljon és cselekedjen, mint eddig.

Nézzük meg tehát az elhatározásaink megvalósítását akadályozó hátrányos szokásainkat, és válasszunk tudatosan, más reakciót. Figyelmünket irányítsuk most erre az új reakcióra. Amire figyelmünket irányítjuk, az megerősödik. Egy kis gyakorlással, rendszerességgel pedig nagyon megerősíthetjük, majd szokássá, automatizmusunkká fejleszthetjük. Kiválasztásához, használjuk fantáziánkat, kreativitásunkat.  A nagyszerű ebben a megoldásban az, hogy menet közben is alakíthatjuk, bővíthetjük cselekvési repertoárunkat. Ez egyfajta belső szabadsághoz, az eddigi hátrányos mintáktól való függetlenséghez vezet. Nem kell sok hozzá, csak tudatosan megválasztott apró változtatások. Mert apró változások is nagy következményekkel járhatnak. Gondoljuk végi ezért

  • Ha jelentkezik a jól ismert hátrányos akadály, hogyan adok majd időt magamnak? - Mit fogok tenni helyette?- Mi mást még?

 5. lépés: Erőforrásaim - ami támogatni fog a sikeres megvalósításban

Elhatározásunk sikeres megvalósításában szerencsére nem vagyunk egyedül. Segítőtársakra támaszkodhatunk, amelyek lehetnek külsők, de belsők is. Összefoglalóan erőforrásoknak nevezhetjük őket. És mindenkinek nagyon sok ilyen erőforrása van, de sokan nem tudatosítják kellően ezeket, és különösen stresszhelyzetben megfeledkeznek róluk. Külső erőforrások lehetnek a partner, a család. Lehetnek támogató, jóakaró más személyek, körülmények, helyszínek, évszakok, időpontok (pld. szilveszter éjjele), vagy tárgyak, amelyekhez emlékek fűznek, esetleg személyes példaképek, stb.

Még fontosabbak lehetnek belső erőforrásaink, amelyek lehetnek tapasztalataink, tudásunk, személyes adottságaink, belső pozitív meggyőződéseink, értékeink, korábbi nehéz élethelyzetben már bizonyított képességeink, személyes erős tulajdonságaink, stb. Ezeket – nem csak fogadalmak idején – fontos újra meg újra tudatosítani magunkban, hogy hasznosítani tudjuk őket. Erőforrásaink biztos támaszt jelentenek elhatározásunk megvalósításában.

  • Milyen képességemre tudásomra, személyes tulajdonságaimra támaszkodva fogom elhatározásomat megvalósítani? - Ki, mi, vagy milyen körülmény fog különösen segíteni ebben?

Az öt lépés alapos kidolgozása egy olyan személyes stratégiát eredményez, amellyel nem csak újévi fogadalmainkat valósíthatjuk meg sikeresen, hanem minden olyan változást is, amelynek során belső akadályozó tényezőkre számíthatunk. Minden sikeres változtatás fontos lépés a magabiztosság erősítéséhez, az önbecsülés növeléséhez, és az önirányító képesség fejlesztéséhez.  

Boldog új évet mindenkinek! 

 

 HA SZOMORÚ VAGY MERT VÉGE A BEJEGYZÉSNEK, A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT 

süti beállítások módosítása