katartik

Itt élt Ady Endre múzsája - a Léda-villa

2014. május 18. - ruttnerkata

Ha ezek a falak mesélni tudnának, csak ülnék és hallgatnék és mindent látnék magam előtt. Látnám Lédát és férjét Diósy Ödönt, a nő szemében az örökös vágyódást az igazi szerelem után. Az Adyval való civakodás, az elszakadás, az el nem szakadás, egy viharos, de mindent felülmúló kötödés jó és rossz emlékeit. Brüll Adél több mint tíz évvel Ady halála után költözött ide férjével Diósy Ödönnel, ám valószínű sem a nő sem a férje emlékezete nem engedte el soha a költőt. Így a gödöllői Léda-villa falai mögött talán Ady lelke is ott lakott a házaspárral együtt. 

ledavilla1.jpg

Gödöllőn a Batsányi és Hajnóczy utca sarkán található villát most a nyugalom, a csend és az elhagyatottság jellemzi, attól függetlenül tűnik kihaltnak, hogy többlakásos társasház lett belőle, így több család is lakja. A házat 1923-ban Diósy Ödön vásárolta. A kastélyihletésű, manzárdtetős villa a 20. század elején épült, az akkori eklektikus építési szokásokat tükrözve. A ház, amelyet Léda-villaként tartanak számon a Grassalkovich-kastély szomszédságában áll és nagypolgári ízléssel volt berendezve. 

Ledavilla.jpg

katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!

A földszinten most már különálló lakások vannak, egykor azonban öt szoba helyezkedett el. A hallból indult az emeletre egy faragott, széles tölgyfa-lépcső, ahol a kisebb szobákat gardrób, budoár, fürdő és molykamra egészítette ki. Itt is volt terasz, mely az udvar felé nézett. Az épülethez zárt és üvegezett folyosóval csatlakoztak a mellékhelyiségek: konyha, kamra, mosókonyha, garázs. A házat porcelánkályhákkal fűtötték. A garázs fölött külön lakása volt házaspár sofőrjének.

IMG_9009.JPG

IMG_9006.JPG

IMG_8999.JPG

Diósy Ödön  egy évvel élte túl Lédát, ekkor az özvegy édesanyja, majd utána az unokahúg, Diósy Klára örökölte meg a villát melyet 1937-ben adtak el. 

Az épület ma is magánkézben van, így nem az önkormányzat dolga azt rendben tartani. A történeteket beleképzelni élmény, de lepusztultságát látni szomorúság volt. 

IMG_9002.JPG

IMG_9007.JPG

IMG_9004.JPG

Léda, Ady és Diósy Ödön kapcsolatáról

Ady Endre és Léda valamint a férj Diósy Ödön kapcsolatáról sok mindent írtak már. A költő és a nő 1903-ban Nagyvárodon találkoztak, végletes szerelmük 9 évig tartott. A viszonyról a férj is tudott, így több feltételezés is van, hogy miért élt mégis Lédával nyitott kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy homoszexuális volt és az egész házasság csak egy látszat ügyként működött, a másik, pedig, hogy amíg a felesége Adyval élte meg a szerelmet, ő is hódította a nőket. 

ady_leda.jpg

Léda és Ady egyetlen közös fotója, készítette: Székely Aladár

katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!

A kapcsolat első szakaszában Ady diktálta a tempót, majd a rajongási fázis után heves amplitúdókat vetve gyűlölték és imádták egymást; az utolsó években Adynak talán már mindegy is volt, de Léda nem engedte a szakítást. 1911-ben a 41 éves nő halott kislányt szült, valószín Ady gyerekét. (Léda tagadta, a férj válni akart.) Aztán nem túl elegáns módon, a Nyugatban publikált szakítóvers: az Elbocsátó, szép üzenet vetett végérvényesen véget kapcsolatuknak. 

Léda lelkét a szakítás után férje ápolgatta, Ady halála után 11 évvel költöztek Gödöllőre. A férj fél évvel élte túl Lédát,felesége temetése után Csinszka koszorúját levette a nő sírjáról. 

forrás: wikipedia, mandarchiv.hu

fotók: Ruttner Kata 

süti beállítások módosítása