katartik

Öko-design, tervezői újrahasznosított ruhák

2014. április 19. - ruttnerkata

A túlságosan is felgyorsult élettempó miatt, - még ha olykor úgy is érezhetjük, hogy inkább elméletben mint gyakorlatban, - de megjelentek a SLOW mozgalmak. Slow food, slow media, slow design vagy éppen a slow fashion is kopogtat az ajtónkon. A lassabb, a dolgok megélésére, a tudatosabb életstílusra itthon is számos kezdeményezés felhívja a figyelmet. A Printa például megalapította AWARE öko brand-et, amelynek ruhái egyediek, szabályosak, és csakis újrahasznosított anyagból készülnek, ezzel pedig a slow fashion-t hirdetik.  

A slow mozgalmak lényege, hogy a felgyorsult világgal szegüljünk szembe, ismerjük fel, hogy az emberi alapszükségletek örök érvényűek, szezononként azok nem változnak, így tulajdonképpen az egyre ütemesebb tempóra sincs szükség. A mozgalom célja az átgondoltabb fogyasztásra való szorgalmazás, amely magasabb életminőséget, tartalmasabb és nyugodtabb életet eredményezhet. 

  katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!

1397500_10152303701447656_667460375_o.jpgA slow fashion, vagyis a lassú divat körülbelül hat évvel ezelőtt jelent meg. A Printa itton 2009 körül kezdte el a népszerűsítését. A Printa tervezője, Majoros Zita az upcycling alapelvet követve a régi textileket átfesti, átszabja, egyedi nyomattal látja el és új darabokat hoz létre. Ezen alapanyagok között pamutpólók, férfi ingek, pulóverek, farmerek, férfi nadrágok találhatók, valamint különlegességek is mint vintage textilek, orvosi köpenyek vagy régi fellépőruhák. Az AWARE ruhái bőrkabátból készült táskakollekcióval egészülnek ki. A kollekció minden termékére jellemző az egyszerűség és a hordhatóság. A finomra hangolt színátmenetek, vagy absztrakt kopott nyomatok, melyek a kollekció védjegyei, egyedi hatást keltenek. Az alapanyagként használt ingeken, farmereken talált gombok, zsebek valamint varrások megtartása és integrálása az új ruhákba jellemzik a kollekciót, ezzel erősítve a „used look” karakterét.

 

 

02gff.jpg

 

Van még olvasnivaló, kattints a tovább gombra

Az AWARE ökokollekció tervezését mindig az anyagválasztás befolyásolja. Egy fordított folyamatról van szó – az újrahasznosított anyagokból készült daraboknál az anyag felkutatása, beszerzése a kollekció megalkotásának az első szakasza. Csak utána következik a tervezési folyamat - mit is lehet kihozni a meglévő alapanyagokból. A nyári kollekció alapanyagai a pamut pólók és férfi ingek mellet vintage damaszt, vintage kendervászon és farmeranyagok felhasználásával bővültek. Jellemzőek az átmenetes kékes szürke szinek, valamint '60as éveket idéző geometriai printek, melyek együttese nyers frisseséget kölcsönöz az anyagoknak és a ruháknak egyaránt. Az új márkanévvel és logóval az ökotudatosságot szeretné a brand kiemelni és hangsúlyozni.

1399268_10152303701457656_397024790_o.jpg

Idén a kollekció egyik központi darabja a maxiruha, amely egy farmerból készült top résszel egészült ki, a vintage damasztból megvalósult felsőrész gazdag struktúrája pedig egy egészen kifinomult hangulatot kölcsönöz a kollekciónak. A használt bőrdzsekikből készült táskakollekció is folyamatosan frissül, melynek egyik eredménye a továbbfejlesztett XL táska, ami egy pár mozdulattal átvarázsolható hátizsákká, és ezen kívül még 3 módon hordható. A közepes M táska válltáska, de a pántja lekapcsolásával soft clutch-ként is megállja a helyét. A maradék bőrökből továbbra is az XS táskák készülnek, melyek könnyedén átalakíthatóak válltáskából övtáskába.

 A nyári kollekció a márciusi bécsi Modepalast divatvásáron nagy sikerrel debütált. A budapesti Printa üzleten kívül Ausztriában is megvásárolható a Printa Wien-ben, mely a bécsi VII. kerület szivében található.

Fotó: Kaulics Viola https://www.facebook.com/KaulicsViola

Smink: Galambos Eszter

Model: Pethő Janka – Art Models

Kiegésztő: Lébényi Anna, Printa

 

  katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!

süti beállítások módosítása