katartik

Nem kell a szóda! Itt megismerheted a magyar borokat!

2014. március 27. - ruttnerkata

Magyar minőségi bort inni, ismerni a pincészeteket, legalább egy kicsit konyítani a fajtákhoz, meg érteni olyan szavakat mint a terroir, az ezüstös reflexek, meg a kerek savak, egyre nagyobb menőség. Az elterjedőben lévő magyar borkultusznak pedig szerencsére nem csak a pincészetek, hanem a budapesti, és más nagyvárosokban egymás után nyíló borbárok is nagy löketet adnak. Ezeken a helyeken, pedig a boron kívül az ételek is főszerepet kapnak, és ott abban a pillanatban nincs is annál jobb amikor egy finom falat mellett ott van a hűs borospohár, amibe belekortyolsz majd utat adsz az élvezeteknek és felszabadítod a boldogsághormonjaidat. És ha emellé a párosítás mellé egy designos hely, tucatnyi menő magyar borász is társul, akkor tényleg felteszed a kérdést, hogy mi kell még? Szóda biztosan nem. 

div1.jpg

Az első DiVino Budapesten 3 évvel ezelőtt nyitott meg. A hely célja nem csak az, hogy alkalmas legyen ebédekhez, randikhoz, hétvégi bulizáshoz, hanem az is, hogy megismertesse közönségével a magyar borokat. A borbár, ami egyébként már a Michelin-ajánlását is megkapta, csak magyar borászok nedüit árulja, azokból is a fiatal borászokét. Vagyis, a DiVino választéka a Junibor Egyesület borászainak kínálatából kerül ki. 

div5.jpg

Hernyák Tomi borász 

Miklós Csabi Mórról és Hernyák Tomi Etyekről, mindketten juniborászok. Ők tartották tegnap az étterem szezonális étlaptesztje mellett a borkóstolót. (Hamarosan mindkettőjükről részletesebben is olvashattok a blogon). Az ő boraik több tucat más magyar fiatal borász mellett természetesen megtalálhatóak a DiVinoban. 

mcs.jpg

Miklós Csabi borász (fotó: Ludwig múzeum) 

A DiVino Gozsduban minden évszakban új étlappal készülnek, hogy kihasználják a szezonális alapanyagok nyújtotta lehetőségeket. Igaz, van pár állócsillag az étlapon, amit ezúttal (sem) cseréltek le: ilyen például a jól bevált és nemrég megújult sajttál a nemesvámosi Tekeresvölgyi Sajtműhely sajtjaival, a libatrilógia vagy Gál Titi verzsüs sajttortája. 

 Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon, ahol kommentelhetsz is ITT, vagy az INSTAGRAMon ITT!

div8.jpg

div3.jpg
div4.jpg
Borok:
- Hernyák Birtok Etyek: Sauvignon Blanc (2012)
- Homola Pincészet Paloznak/Balaton: Sáfránykert Olaszrizling (2011) és Parti Szél cuvée (2011)
- Miklós Csabi, Mór: Moorer Ezerjó 2012
Ételek:
Kézműves sajttál (kakukkfüves érlelt sajt,  ordasajt, füstölt sajt, ordakrém, házi vaj, kenyér)
Mogyorós chillis kacsamellcsíkok kevert salátával
Konfiátált csülök snidlinges törtburgonyával, vörösboros mártással
Fish and Chips (fekete tőkehal sült burgonyával és házi mártogatóssal) 
Karamellás almatorta 
Akik ilyen finomságokat és magyar borászok borait akarják kóstolni, azoknak jó hír, hogy nem csak a Bazilikánál és a Gozsdu udvarban, hanem heteken belül Debrecenben és várhatóan Győrben is nyílik majd egy-egy új DiVino. 
div6.jpg
mi.jpg
Bitay Andival a Maison bloggerével a DiVinoban
div7.jpg
De persze a jó borok mellett mindenféle feltöltődést garantáló programok is várják a vendégeket. Íme négy ok, amiért érdemes elmenni a DiVinoba. 
div2.jpg
1. Áprilistól a DiVinoban minden hónapban egy kiemelt bor kap majd főszerepet. Eköré a fajta köré szerveződnek majd a szokásos szerdai borász fogadóórák, kedden pedig borsor formájában lehet majd megkóstolni a reflektorfényben lévő fajtát. Áprilisban ez a KékfrankosMOST rendezvénysorozathoz csatlakozva a kékfrankos lesz.
2. A nyarat a Homola Pincészet 100% Balaton elnevezésű borával és a köré szervezett balatoni hangulatú bulival nyitjuk május 7-én! Érdemes figyelni, mert sok meglepetéssel készülünk. A 100% Balaton a Homola Pincészet friss, reduktív vonalának, a 100% borcsaládnak a tagja: Pinot Blanc, Szürkebarát, Tramini és Olaszrizling házasításából származó, reduktív erjesztéssel készült könnyed, nyári bor. 
3. Vasárnaptól szerdáig élnek a DiVino Bites ajánlatok, 5400 forintért 3 bor és 3 fogásos vacsora, 9000 forintért 5 bor és 3 fogás jár.
4. A DiVino Gozsdu házi zenefelelőse Dj Zoohacker, aki minden hónapban egyszer élőben is fellép, a mixeket pedig feltölti ide http://www.mixcloud.com/DiVino_Gozsdu/ hogy akár munka közben vagy otthon is hallgathassa mindenki.
 Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon, ahol kommentelhetsz is ITT, vagy az INSTAGRAMon ITT!
süti beállítások módosítása