katartik

Ilyen egy balatoni borkóstoló télen

2014. február 02. - ruttnerkata

Az, hogy a Balatonon nem lehet télen semmit sem csinálni az egy nagy tévedés. Oké nyilván nem tudod a tónál töltött napjaidat betáblázni, de egyrészt a táj lenyűgöző (erről ITT már nézegethettetek fotókat), másrészt pedig a helyi pincészetek közül több, télen is nyitva van és még borkóstolót is tartanak a borászok. Az ugye köztudott, hogy a magyar minőségi borok jó része a Balatonról kerül a boltok polcaira, így érdemes utánajárni mely borászatoknál van lehetőség a hidegebb hónapokban is kóstolásra, mert aki szereti a bort annak egy ilyen program nagy élmény lehet a téli Balatonon. Egy borkóstolón nem csak a készítéssel és az ízekkel kapcsolatos információkat tudhatjuk meg, akár személyesen a borásztól, hanem még a prémium borokat is olcsóbban szerezhetjük be, mint amennyiért a boltban megkapnánk.  

laposa11.jpg

Egy héttel ezelőtt Badacsonyban voltam hosszúhétvégézni. A mindössze pár ezer lelket számláló faluban szinte senkit nem lehetett az utcán látni, az éttermek bezártak, a Balatonon is csak a kacsák úszkáltak a jegesedésnek induló vízben. A délelőtti kirándulás után azonban mi mégsem vonultunk vissza a szálloda wellness részlegébe, inkább feltérképeztük a téli Badacsony hegyet és elmentünk a Laposa Birtokra egy borkóstolóra.

laposa1.jpg

Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon, ahol kommentelhetsz is ITT, vagy az INSTAGRAMon ITT

Akik régebb óta olvassák a blogot tudhatják, hogy Laposa Bencével a pincészet egyik borászával barátok vagyunk, így tulajdonképpen evidens volt, hogy hozzájuk megyünk borokat kortyolgatni. Bence 9 bort kóstoltatott velünk, közben pedig folyamatosan beszélt róluk. Például, hogy milyen ízeket érezhetünk bennük, mikor készültek, milyen szőlőből, de a badacsonyi terroir jellegzetességei is szóba kerültek. A körülbelül egy órás program 9 bor kóstolásával 4000 Ft-ba kerül, de aki szeretne választhat kisebb borcsomagot is, 6 bor kóstolása esetén 3000 Ft-ot kell fizetni. A pincészet nincs nyitva minden nap, de péntektől-vasárnapig csodálatos panorámával és kiváló borokkal várja a borkedvelőket. 

laposa8.jpg

laposa3.jpg

IMG_5744.JPG

Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon, ahol kommentelhetsz is ITT, vagy az INSTAGRAMon ITT

A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. A borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort és rosét készítenek, évente átlagosan 40 000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Juhfark, Sárgamuskotály, Furmint és Hárslevelű készül.

A birtok irányítását 2005-ben Laposa Bence vette át, de a család minden tagja aktívan vesz részt a vállalkozás életében, fejlesztésében. Bencén kívül húga Laposa Zsófi is egyre több bort készít. A 2013-as termés borai közül már több Zsófi ízlésvilágát tükrözi. 

1608565_495124487274711_1237630446_n.jpgLaposa Zsófi és Laposa Bence, fotó: origo

laposa6.jpg

IMG_5779.JPG

IMG_5790.JPG

Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon, ahol kommentelhetsz is ITT, vagy az INSTAGRAMon ITT

süti beállítások módosítása