Nemrég olvastam egy színdarabról, aminek az volt a címe, hogy Csokoládé-függők, a története pedig, hogy három fiatal elhatározza, hogy csoportterapian szabadulnak meg kóros csokoládézabálásuktól. A terapeuta, aki segíteni akar rajtuk maga is csokifüggő volt, de végül egyiküknek sem sikerül leszokni. Szóval minden marad a régiben, és ezen még csak meg sem lepődünk, hiszen valljuk be: a legtöbben már számtalanszor megprobáltuk kiiktatni a bűnös élvezetet az életünkből. Miután én is ebben a cipőben járok, tehát csokolista vagyok, túl a századszori sikertelen leszokási kísérleten, úgy döntöttem a csokoládé teljes élvezetéről nem fogok lemondani, hanem a junk food-nak is hívható, cukorral es mindenféle kémiakáliával telerakott csokinak mondott edességek helyett a minőségi kézműves csokoládékat választom. Budapesten és vidéken is lehet találni csokoládé manufaktúrákat, kézműves csokoládé keszitőket, akiknek termékeit ha az ember egyszer megkóstolja többet nem szeretne majd egy Snickerst sem a közértből, hanem élvezni akarja ahogy az igazi csokoládé szétolvad a szájában es lecsúszik a torkán.
Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon is, ITT!
A csokoládé tömegtermelése a 20. században kezdődött. Létrehoztak egy alacsonyrendű terméket rossz zsírokkal, amelyet nagyon sokan megszerettek úgy, hogy az igazi csokoládét talán soha nem is kostólták. Szerencsére mostanában egyre több kézműves csokoládé készitővel lehet talalkozni, igy érdemes mantrázni " a minőség a mennyiség felett" mondatot, ha megkívánnánk a csokik agyoncukrozott valtozatait.
A minőségi csokoládé munkaigényes és összetett. Először is gondosan kiválasztják a területet, művelik, majd learatják a kakaóbabot. Ezután jön a fermentálás, két körben a szárítás, utána a pirítás, aztán előáll a kakaómassza. Ebből a masszából három terméket vonnak ki: a likőrt, a kakaóvajat és a kakaóport. Ezekből -kézműves módszerrel - készülnek a csokoládétáblák.
Az itthoni kézműves csokoládék közül kettő olyat tudok mondani, amit kóstoltam is. Az egyik Szántó Tibor táblás csokoládéja, aminél finomabbat még soha nem ettem, illetve a Cadeau Manufaktúra kézműves szaloncukrai. Ezeket az édességeket meg lehet rendelni az Interneten, vagy a WAMP gasztro vásárban is meg lehet vásárolni.A Cadeau manufaktúra pedig Gyulán és Budapesten az V. Kerületben varja az igazi csokiimádókat. De kézműves csokikat a VIII. Kerületben a Rákóczi úton is lehet kapni a Levendulában. A kézműves csokikban nem csak különleges érzékkel, nagy figyelemmel kidolgozott íz, ami jó, hanem az is, hogy ebből elég egy-két kocka az elégedettséghez. Ergo teljesül a kevesebb cukor minőségi élvezet szabálya. Arról nem is beszélve, hogy a magas kakaótartalmú étcsokik mennyi antioxidanst és a szervezet számára hasznos összetevőt tartalmaznak.
Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon is, ITT!
Cadeau bonbon manufaktúra
Levendula kézműves csokizó
Szántó Tibor
És akik igazán el akarnak merülni a csokikészítés, kóstolás rejtelmeiben, azok már Budapesten is találhatnak csoki tanfolyamokat és persze az említetteken kívűl számos más kézműves csokoládé gyártót.
Ja és egy tipp azoknak, akik ezek után sem hisznek abban, hogy le tudnak mondani a bolti, egészségtelen nem csokoládékról. Ha elgyengülök én ezt mondom magamnak: borból sem iszom meg a kannássat, akkor a csokoládénál miért adjam lejjebb a színvonalat?
Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon is, ITT!
Fotók: facebook, pinterest.com
Szerző: Ruttner Kata