katartik

Az Eiffel-torony, ahonnan kevesen látják

2014. január 10. - ruttnerkata

Van egy kis utca az Eiffel-torony mellett, amelynek házai filmbe illők, és ahonnan a világhírű acélmonstrum gyönyörű szépen megmutatja magát. Pár méterre van mindössze a toronytól, ám a turisták többsége mégsem fedezi fel ezt a helyet. Ami egyrészt jó, mert úgy tudsz fotózgatni, hogy a képbe nem lóg bele több száz fej, vagy a teret leválasztó kerítések, másrészt pedig a képek hangulata megmarad olyannak, mintha Gustave Eiffel műve csak azért állna ott, hogy megörökíthesd a pillanatot.

eiffel5.JPG

Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon is, ITT! 

Mielőtt decemberben Párizsba utaztam, a youtube-on keresgéltem néhány videót, hogy még mielőtt megérkezem lássam a várost. Az egyik videóban fedeztem fel az Eiffel-torony közvetlen szomszédságában lévő kis utcát, ami merőleges az Allée Léon Bourgeois sétányra. Már az első pillanattól kezdve tudtam, hogy ha majd az Eiffel-torony megnézése lesz az egyik napi programom, akkor mindenképpen ebből az utcából is szeretném látni a hatalmas építményt.

fotó 2_6.JPG

Panorámakép az utca elejéről, amelynek házaival szemben található az Eiffel-torony 

 

A körülbelül 50 méter hosszú utcácskából teljes valójában látni az Eiffel-tornyot. Csodálatos lehet itt élni, úgy képzelem, hogy a látványt lehetetlen megszokni. Miközben az utcában sétáltam és fotóztam arra gondoltam, vajon milyen lehet itt egy lakás, amelynek panorámája az Eiffel-torony, ami pár méterre van csak a Szajna partjától. A Pinteresten találtam is egy fotót, amely az utca elején lévő nyilván több száz millió forintot érő apartmanból készülhetett. Ha Párizsban jártok érdemes megnézni a tornyot ebből a kis utcából is, mert biztosan kitörölhetetlen emlék marad. 

fotó 3_6.JPG

eb8a635aa16949b2d138a8fac11c5f07.jpg

Fotó: Pinterest

eiffel1.JPG

Amikor kijössz a metróból a Szajnával párhuzamosan haladsz a Quai Branly-n az Eiffel-torony felé, majd körülbelül öt perces séta után, már közel a toronyhoz az Av. de Suffren egyik zebráján át kell menni. A turisták többsége továbbhalad egyenesen, pedig ha letérnének jobbra néhány lépés után a fent említett utcában kötnének ki, aminek a nevét a google térképe sem írja.  

A videó a téli Párizsról, amelyben először láttam ezt az utcát, 40mp-nél látható. A videóért katt a képre

eiffelyoutube.jpg

Az Eiffel-torony (franciául La Tour EiffelPárizs egyik jelképe, amely tervezőjéről, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. A torony összmagassága 324 méter, ebből maga a torony 300 méter, rászerelve 24 m-re magasodik egy tévé-adóantenna. Első emelete 58, második emelete 116, a harmadik 276 m magasban van. Négyzetalapú, 1,6 ha alapterületű, 10 100 tonna tömegű, 12 000 acéldarabból, szegecseléssel állították össze, átmeneti jelleggel. Évente kb. 10 tonna festék kell felülete karbantartásához. (forrás:wikipedia)

 

Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon is, ITT! 

 


Szerző: Ruttner Kata 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása