katartik

Magyarországra érkezett a Mikulás

2013. november 30. - ruttnerkata

Integetve, magyarul köszönt a gyerekeknek Joulupukki az igazi lappföldi Mikulás, aki a Finnair menetrend szerinti járatával érkezett Budapestre. A kifutópályán a gyerekek között a Tények riportereként vártam én is a piros ruhás, fehér szakállas öreg urat, majd amikor megjelent ügyesen leplezve bár, de én is ugyanúgy örültem és fotóztam, mint a többi óvodáskorú. A blog miatt már teljesen ki vagyok élezve arra, hogy a tárgyakat, az embereket, az öltözékeket a design oldaláról is vizsgáljam, szóval feltűnt, hogy attól függetlenül, hogy Joulupukki piros ruhában, hosszú szakállal és sapkában jött, ruhája mégsem teljesen olyan volt, mint amilyet itthon Magyarországon megszokhattunk. Szóval gyorsan utánanéztem, hogy is öltöznek a Mikulások a világ különböző részein, kiemelten vizsgálva a finn és a magyar öltözék közötti különbséget. 

fotó 3_2.JPG

A Mikulás legendája a 3-4. századik nyúlik vissza, ekkor élt ugyanis jótékonykodó Szent Miklós, aki gazdag családból származott, ám ennek ellenére a papi hivatást választott és sokat adakozott. Története és kinézete is sokat változott az évszázadok során, régen inkább sovány püspökként, manóként, vagy törpeként ábrázolták, majd divatba jött a ma ismert formája, azaz a jókedvű öreg, nagy fehér szakállal. A Mikulás a modern kori története szerint Lappföldön lakik, rénszarvasok húzzák a szánját, kissé túlsúlyos és mindig piros ruhában van.

fotó 1 (1).JPG

én.JPG

Ezzel ellentétben, a szakállas jótevők ruhái jócskán különböznek egymástól. 

Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon is, ITT! 

Joulupukki piros bojtos sapkában, piros mellényben, alatta fehér háromnegyedes ruhában érkezett. Felső ruházata alatt azonban előtűnt fekete és hússzínű melegnek tűnő alsóruhája és látszódott hússzínű, hegyes és felálló orrú cipője is. Ez mondjuk tényleg eltér a magyar mikulások szerelésétől, akiket hosszú piros köpenyben, sapkával és bottal a kezükben szoktunk meg. Az alapszín a piros, fehér és fekete a finneknél és a magyaroknál is megtalálható, de ezek az alapszínek a világ minden mikulásánál tulajdonképpen ugyanezek.  

fotó 2_2.JPG

Mai, piros ruhás, nagy szakállú külsejét egyébként Haddon Sundblom, amerikai grafikus dolgozta ki, aki 1931-ben megalkotta a The Coca Cola Company számára a napjainkban elterjedt figurát. Bár ha jól megfigyeljük az amerikai mikulásnál is csak az alapszínek passzolnak, hiszen itt a mikulás nadrágban van, vastag fekete övet hord a derekán, sapkája és kabátja széle fehér, barna vagy fekete sípcsontközépig érő csizmája van. Mindenesetre a piros szín, a hosszú fehér szakáll és sapka jól beégett a köztudatba, népszerű lett és végleg kitörölte a tündér, a manó, vagy törpe kinézetű elődeit. 

Galéria 

A Tényekes riportomat Joulupukkiról ITT nézhetitek meg! 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása