katartik

Légies fürdőruhák a forró napokra

2013. július 14. - ruttnerkata

Tisza Viktória a Phaidra fürdőruha márka tervezője rajong az egyrészes fürdőruhákért. Jól mutatja ezt új kollekciója, amely főleg egyrészes fürdőruhákból áll és amiről a letisztult sivatagi világot idéző divatfotók a napokban készültek el. Bár már július közepe van és több hete tombol a nyár, kicsit furcsának tűnhet, hogy valaki még csak most jön ki új kollekciójával, ám a Phaidra fürdőruhákat nem az aktuális trendek, hanem a letisztult formák, az építészet és alkotójuk belső fejlődése inspirálta. Szóval a ruhák meglehetősen időtállók, nem csak egy szezonra szólnak, és különben is a nyárból még pont annyi van hátra, mint amennyi eddig elment belőle, szóval új fürdőruhát nem késő most sem beszerezni, főleg akkor, ha kifinomult alkotásokkal akarunk kitűnni a strandoló tömegből. Interjú.   

_MG_4840_ok.jpg

Hónapokig készültél az új kollekcióval, mostanra a ruhák és a fotók is elkészültek. Te mint tervező, hogy jellemeznéd a munkádat? 

Az alap jellemzők, a nőies idomokat finoman hangsúlyozó jelleg megmaradt, továbbra is hangsúlyosak az egyrészes fürdőruhák, mert azokat imádom és van elég felület, amin dolgozni lehet, ugyanakkor az egészben van egy új vonal, egyfajta sportos elegancia és vagányság, ezek most sokkal frissebb és inkább a jelent, vagy akár már kicsit a jövőt képviselő darabok. Jellemző, hogy több a nagyobb felületeket felosztó szabásvonal, nincsenek nyomott anyagminták, hanem a mintázatok az egyszínű anyagok különböző hajtásaiból alakulnak ki, rétegeket képezve. A fő színek fehér, fekete, arany, és különböző kékek. Továbbra is megtalálhatóak különleges felületkezelt anyagok, illetve újdonság, hogy elasztikus tüllt is használok a mell részek felett és a háton, ami ad az egésznek egy különleges könnyed, légies érzést.

Milyen környezetben készül a fotózás, mi az amit a fotókkal üzenni szeretnél?

A környezet egy sivatagi, homokos tájat idéző háttér, a nagy végtelen táj ahol a modellen és rajta lévő fürdőruhákon kívül semmi más nincs, ezzel kimondottan az időtlenséget szerettem volna kifejezni, nincsen épített környezet, és nincsenek kiegészítők semmi, ami megmondhatná, hogy mennyit írunk, neked kell eldöntened.
_MG_4697_ok (1).jpg

Mennyire folytál bele a fotózás körüli munkába az ötleteiddel? 

Teljes mértékben, a koncepció az mindig az enyém, már amikor a ruhák megszületnek a fejemben van maga a fotózás is, általában már a modellt is jó előre megválasztom, aztán ezt a koncepciót igyekszem megfelelően átadni a fotósnak, akivel jellemzően nem értünk egyet :) de aztán addig erősködök, amíg az valósul meg amit szeretnék, a fotós pedig hozzáteszi a csodálatos tudását és az elvetemült gondolataimon néhol egy picit finomít és így áll össze a folyamat. Ennek nagyon örülök egyébként, mert ettől lesznek a képek olyan harmonikusak, nincs bennük túlzás, de mégis van bennük valami extra. Természetesen ebben még nagyon fontos a stáb többi tagja is a smink, a haj és maga a modell, mert ettől lesz kerek egész, de a fotózást megelőző szakaszban kettőnk munkája, folyamatos eszmecseréi a meghatározóak. Magán a fotózáson már csak minimálisan szólok bele, csak apró dolgokat, mert ott már hagyom a fotóst dolgozni. 
Az új kollekcióról kanyarodjunk vissza a kezdetekhez, mióta tervezel és miért pont a fürdőruha tervezés lett a tereped? 

Tavaly nyáron jelent meg az első kollekcióm, korábban horgolt ruhákat készítettem magamnak, azt már évek óta, illetve más vizuális területen foglalkoztam a tervezéssel, építésznek tanultam pár évet, aztán arculattervezéssel foglalkoztam egy kisebb ideig, a ruhatervezés tehát egy újabb terep volt a számomra. A fürdőruha az egyfajta igényből táplálkozott, úgy éreztem ez az, amire igény lehet itthon és voltak hozzá kapcsolódóan ötleteim. 

255519_256287341158459_521486036_n.jpg

 

Phaidra az ókor mitikus őstörténetében Theseus felesége. De a lexikon egy lapon említi a Phaedra szóval, aminek a jelentése fénylő, ragyogó... véleményem szerint az általad tervezett fürdőruhák is kitűnnek a legtöbb haza designer munkái közül... te hogy érzed, mennyire állnak közel a fürdőruháid a márkanevedhez? Egyáltalán miért pont ezt a nevet választottad?

Valóban a szó csodálatos értelmével kívánok inkább azonosulni. Egy nagyon könnyen megjegyezhető, szép hangzású nevet szerettem volna, ami azonnal elmond minden fontosat a márkáról, egy gyönyörű női név, hangsúlyozva, hogy a márka a nőiességre összpontosít, az ókori görög kultúra gyakorlatilag az európai kultúra alapja és a klasszikus művészet gyökere, ezzel hangsúlyozva, hogy a klasszikus jelleg is meghatározó, ugyanakkor mégis úgy éreztem, hogy ebben egyidejűleg benne van a kortalanság is, az időtállóság, ezzel együtt a minőség, a hosszútávban gondolkodás.
Van olyan munkád, amelyet ki tudsz emelni a többi közül, amelyikről el tudod mondani, hogy a legkedvesebb számodra? Miért?

Az új kollekcióból említenék ilyet. A fehér, elasztikus tüllel kombinált futurisztikus fürdőruha, body az. Ebbe igazán sok mindent sikerült beletennem és olyan technikai megoldásokat is alkalmaztam, amik már nem a hagyományos varrástechnikákat követik.
_MG_4979_ok.jpg
_MG_5119_ok.jpg

 

Hogy jellemeznéd eddigi tervezői karrieredet? Milyen céljaid vannak a jövőre nézve?

Az első kollekciót egy nagyon kellemes, bájos dolognak tartom, de tisztában vagyok a rekonstruáló jellegével, egy abszolút az '50-es, '60-as évek világára és fazonjaira építő kedves kollekció, amiben a fő szempont a a finomság és a minőség volt. Szerencsére ez a romantika tetszett az embereknek, aminek nagyon örülök, de a jövőre nézve ennél valamivel több az elvárásom, várom magamtól az innovációt mind ötletek, mind technikai megoldások terén.
A katARTikot megtaláljátok a facebook-on is ITT, ahol más és több információt is megtudhattok a magyar tervezőkről! 
katartik_logo3.jpg
Photo: Gergo Pejko
Hair: Krisztian Körösi
Make-up: Richard Fazekas
Model: Annajulia Art Models
Swimwear, art direction: Viktoria Tisza

More pictures at http://phaidra.hu/.
süti beállítások módosítása