katartik

Antik bútorok újraalkotva - amikor a régiből modern lesz

2013. június 27. - ruttnerkata

Nem csak a tengerentúlon, hanem az utóbbi években itthon is egyre inkább virágzik a vintage és nagy divat lett az antik bútorok újraértelmezése. Endrédi Noémi régi és új bútorokkal foglalkozik. Felújít, majd festékeivel modern köntösbe öltözteti a rég múlt kor darabjait. 
Az ötlet évekkel ezelőtt pattant ki az Endredi Design alkotójának a fejéből. Noémi örökölt egy antik komódot és miután egy faipari festékeket forgalmazó cégnél dolgozik, azonnal felmerült benne, hogy majd a festékek segítségével újítja fel ezeket a bútorokat. Az egyedi designú darabok bármely enteriőr értékes használati tárgyává válhatnak. 
Nem mellesleg nagyon izgalmas dolog ez, hiszen érdekes dolog korábban idegenek által használt tárgyak történetébe belépni és felfedezni, majd átformálni azokat. 
konyha.jpg05_egyedi 1471.jpg

Miért pont bútorokkal foglalkozol, mennyire tudod ebben saját művészetedet kiélni?

"Egy antik komódot örököltem és ezzel indult a gyűjtőszenvedélyem.Mivel egy faipari festékeket forgalmazó cégnél dolgozom, azonnal felmerült bennem , hogy a mai modern technológiával próbáljunk felújítani bútorokat. Komoly terveim vannak. Új kollekció ,egy komolyabb art deco ,és egy modernebb változat fiataloknak újrahasznosított alapanyagok használatával.. Mivel az Endrédi Design egyenlőre egy nagyon szép hobbi és a gyerekeimnek még pár évig intenzíven szükségük van rám,ezért a legnagyobb motiváció számomra az, hogy remélhetőleg egyszer a hobbim a főállásommá tud válni, és azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek.

 

 

Milyen technikával dolgoztok és mennyire kell egy-egy átalakításnál a bútorokat felújítani? 

Egy antik bútorok restaurálásával foglalkozó szakember segítségével újítjuk fel minden esetben a bútorokat, de szándékosan hagyunk egy –egy felületi hibát ,ezzel is jelezve ,hogy ezek valóban régi darabok. A technológia mindig a megrendelő igényétől függ. Ha valamilyen mintás, vagy egyedi képpel díszített bútorban gondolkodnak, akkor képzőművész által vagy speciális festési eljárással kerül fel a látványterv szerint a felületre. Férjem szakmájából adódóan  minden olyan festési eljárást ismerünk, amellyel a legmodernebb faipari alapanyagok felhasználásával lehet ezeket a régi bútorokat újraértelmezni.

121424_ (2).jpg

Mennyire jellemző az egyedi megrendelés? Emlékszel olyan kérésre, ami meglepett, ami extrém volt, vagy amire nemet mondtál, ami nagyon nagyon népszerű lett?

Egyre több egyedi megkeresés érkezik. Egyéni megrendelésre is dolgozunk, de igazán annak örülünk a legjobban, ha a megrendelő csak egy irányvonalat ad arra vonatkozólag, hogy mit szeretne látni a bútoron és a megvalósuló dizájnban nagymértékben tükröződik a mi gondolatunk is. Igazán ettől válik a bútor egyedivé „ Endredi designná”. Az a célunk, hogy mindenkit kiszolgáljunk ,de tudni kell néha nemet is mondani, akkor ha a megrendelő elképzelése nem igazán valósítható meg úgy ahogy Ő elképzelte. Ilyenkor több lehetőséget is felvázolunk a számára amiből ki tudja választani a neki megfelelőt.

 

 

Honnan szereztek inspirációt és főleg milyen bútorokkal dolgoztok? 

Elsősorban antik bútorok újraértelmezésével foglalkozunk ,de terveztem új bútorokat is. Ami leginkább ránk jellemző ,hogy ötvözzük a régi ,és a modern elemeket. Nyitott szemmel járok a világban és a leginkább nekem tetsző elemeket beleszövöm a darabjainkba .

ruha.jpg

szek.jpgnok.jpg

Külföldön hatalmas divat, itthon mennyire népszerű a vintage, hogy állnak hozzá az emberek?

Szerencsére egyre népszerűbb és igényesebb a magyar piac is. Azok a vintage bútorok, melyeket mi használunk, az átalakítás után tökéletesen illeszthetőek egy kortárs, stílusos enteriőrbe, de nem az a célunk, hogy divathullámokat lovagoljunk meg.

021_a.jpg

18883_584451338237220_981657042_n.jpg

 
tálaló 4.jpg
süti beállítások módosítása