katartik

Lucidité - Sivatag inspirálta kollekció

2013. június 04. - ruttnerkata

Beke Luca a Modart divatiskola végzős hallgatója csütörtökön mutatja be nagyközönség előtt, sivatag inspirálta diplomamunkáját. Az inspirációról bővebben pár nappal ezelőtt már olvashattatok ITT a blogon. Luca új kollekcióját, formailag letisztult szabásvonalú, hosszú selyemruhák, muszlinok alkotják, amelyek egyedi mintájú printelt anyagokkal, nadrágokkal és selymekkel egészülnek ki. A kollekció elengedhetetlen elemei a kashmír kabátok, melyek körülölelik a testet, ezzel adják vissza a sivatagi népek - berber, tuareg és beduin - öltözékek hangulatát. 
A kollekcióról a képeket Balla Vivienne készítette, a fotózás helyszínéül pedig egy Budapesthez közeli homokbánya szolgált. Interjú. 




Miért pont a sivatag inspirálta a diplomamunkád?

Sokak számára ez érthetetlen volt és megkérdeztek, hogy "de hát a sivatagból mi inspirál, hiszen az csak barna homok..."
Többször volt szerencsém látni a sivatagot, és mindig megfogott, hogy képes más-más arcát mutatni. Teljesen más éjszaka, homokviharban, hajnalban. Kiszámíthatatlan és megfejthetetlen. A rétegek, amelyek a homokdűnéket alkotják, ezer színben játszanak, és az apró szemek csillognak, amikor a nap rájuk süt. 
A sivatagi rózsa szerkezete, a növények apró bolyhos felülete, mind nagyon inspiráló. 
A kollekciómat leginkább Sting egyik dala a Desert rose egy sora foglalja össze. "This desert rose Each of her veils, a secret promise". 
A nő, akinek terveztem, olyan, amilyen ez a sivatagi rózsa: minden fátyla egy újabb titkot rejt.


Mesélj a fotózásról, a modellekről! Miért Balla Vivienne készítette a fotókat?
A kezdetektől figyeltem Vivienne munkáját, és mindig nagyon tetszett a világ, amit Ő képvisel, ezért nem is volt kérdés számomra, hogy őt kérjem fel a fotók elkészítéséhez.
A csapat, akivel együtt dolgoztunk, a HAVE szalon, mindenki hihetetlenül profi volt, és fantasztikus lett a végeredmény. Elég volt az inspirációs képeket megmutatnom, mesélni a koncepcióról és mindenki számára egyszerre állt össze a haj, a smink és ez az összhang látszik a végeredményen is.
A modellem Janka (TrendAttack Model Agency) volt, akit azért választottam, mert egyszerre tudja megjeleníteni a törékenységet és az erőt, ami a kollekciómat is jellemzi.
Hihetetlen a munkabírása. Szó nélkül tűrte azt, hogy esett az eső, tűzött a nap, fújt a szél, neki pedig a homokba fekve kellett a pózokat percekig megtartania.
A helyszín is adott volt. Mindenképpen külső helyszínt szerettem volna, ami visszahozza a sivatag hangulatát, ahol a letisztult szabásvonalú ruhák és a gazdagon díszítettek egyszerre tudnak élni.
Vivienne pedig rögtön tudta, hogy mi a megfelelő helyszín. 
A fotózás nagyon jó hangulatban zajlott, bár én nagyon féltem, mert csak arra a napra mondtak napsütést. Ehhez képest, amikor megérkeztünk a homokbányába, elkezdett esni az eső, és fújt a szél, ezért az első fél óra azzal telt, hogy az autóban ültünk és vártuk, hogy mikor süt ki a nap.




Milyen volt Viviennel a közös munka?
Nagyon jó. Hihetetlenül profi, nagyon közvetlen és segítőkész. Amikor az én fotózásom volt, már 3. napja dolgoztunk együtt, mert első napon a gyerek kollekciót, 2. nap Gyenge Anna Júlia a Ju Ninelle tervezőjének a diploma munkáját fotóztuk, és ezután következtem én. A csapat a harmadik nap végére nagyon jól összeszokott, ami a végeredményen is látszik, és nagyon remélem, hogy a későbbiekben is fogunk együtt dolgozni.

Elégedett vagy a ruhákkal, amiket terveztél?
Mindig többre vágyom és a maximumot szeretném nyújtani, ezért soha nem vagyok teljesen elégedett.
Rengeteget dolgoztam, minden ruhadarab különleges, és remélem sokaknak fog tetszeni.

Milyen érzes az, hogy eljött valaminek, pontosabban a tanulmányaidnak a vége?
Nagyon furcsa kettősség van bennem. Egyszerre örülök, hogy már nem kell bejárni az iskolába, hogy szabadabb vagyok az iskolai kötöttségektől, bár most minden időmet a diploma kollekció varrása,
a sajtóanyag elkészítése, a szervezés és a kivitelezés köti le, akárcsak a többi társamét.
Úgy gondolom, hogy méltó befejezése lesz ennek a 3 évnek a divatbemutatónk június 6.-án a Millenárison, ahol 9 társammal fogjuk a diplomakollekciónkat bemutatni 18:00 és 20:00 órától.
Egy méltó búcsú lesz a Modart Művészeti és Divatiskolától, és egy jó nyitás valami új felé...
Rengeteget tanultam, mind szakmailag mind érzelmileg, de továbbra is azt érzem, hogy nem elég. Többet szeretnék tudni, jobban megismerni a szakmát, viszont ezt már gyakorlatban lehet igazán elsajátítani.



süti beállítások módosítása