katartik

KanguLUM - Játék a fénnyel

2013. június 04. - ruttnerkata

A fények és a velük való játék nekem mindig valamiféle vizuális izgalmat jelentenek. Saját otthonomban is inkább azt szeretem, ha több kisebb fényű lámpa világít, adva ezzel egyfajta intimebb hangulatot. De térformálás szempontjából sem utolsó szempont több kisebb izzót, vagy lámpát választani. A KanguLUM lámpák tervezőjével Kaszanitczky Annával pár héttel ezelőtt az ART6 elnevezésű design garden partin találkoztam először. Megtetszettek lámpái, főleg a hordozható darabjai. Anna a mesterség csínját-bínját felmenőitől tanulta meg, családjában ugyanis hagyománya van a lámpakészítésnek. A tervező nem csak maga készít lámpákat, hanem  szakkört is indít saját műhelyében, ahol bárki feszegetheti kreativitását és kipróbálhatja magát, mint lámpa tervező. 




Emlékszel hogy nézett ki az első lámpád, mi volt, ami inspirált? 

A családomban van egy kis hagyománya a lámpakészítésnek. Felmenőim - foglalkozásuktól függetlenül, hobbiból vagy jövedelemkiegészítésként- készítettek lámpaernyőket, így már gyerekkoromban megismerkedtem bizonyos technikákkal. Nagyszüleim kezdték, akik nyugdíjas éveikben formailag ugyan egyszerű, de mintájukat tekintve olykor elég izgalmas lámpaernyőket készítettek. Később édesapám is készített egy-két bonyolultabb struktúrájú ernyőt - rugóspirállal összeillesztett cikkelyekből. Ezek egyikét próbáltam meg később rekonstruálni a tervek alapján, így készült az első ernyőm. Nagy volt, narancssárga, papírból készült.

Hogy kell elképzelni a lámpakészítés folyamatát? Melyikre vagy a legbüszkébb?

Tulajdonképpen minden egyes lámpa különböző. Vannak persze típusok, alapformák, de a díszítésnél, a minta kialakításakor mindegyik egyedivé válik. A legbüszkébb általában az aktuális újdonságra vagyok. Mindig az foglalkoztat a legjobban ami épp kialakulóban van: az lesz a legszebb, a legjobb...stb Most pl a kedvenc mintám a "Pendragon" elnevezésű, ezeknél képzeletbeli lények rajza és egy fiktív nyelv együttese jelenik meg az ernyőn, mintha egy titkos megfejtetetlen kézirat lapjaiból készülne.






Van szőrös lámpád, un. leveles lámpád, textil lámpád honnan az inspiráció, melyik anyaggal dolgozol a legszívesebben?

Leginkább a természeti és geometriai formák inspirálnak. A természetes anyagokat részesítem előnyben. Kedvencem a papír. Már gyerekkorom óta félrerakom a számomra valamilyen szempontból kedves, vagy érdekes papírokat. Bármerre járok a világban a papírboltok úgy vonzanak, mint a mágnes. Mindenhonnan hozok is haza valamilyen papírt vagy más érdekes anyagot. Dolgozom üveggel, fémmel is, de ezek általában talált tárgyak, pl egy szép régi demizson üveg, vagy egy érdekes fémtárgy...bármi, ami inspirál.


Szakkört is indítasz, tehát mehetnek az emberek hozzád lámpát készíteni. Miért tartod jó ötletnek ezt a workshopot? Melyiket készítik a legtöbben?

A szakkör az egyik legjobb dolog amit elindítottam. Az emberek 


egész máshogy viszonyulnak azokhoz a tárgyakhoz, amiket maguk készítettek. Az egy kincs, a lakás dísze, a legjobb ajándék... Az ilyen tárgyak évtizedek múlva sem kerülnek a kukába. Arról nem is beszélve, hogy az alkotási folyamat láthatóan mennyi örömet okoz mindenkinek aki itt megfordul. Engem meg gyönyörködtet az a sokféle ember, ötlet, stílus amit a szakkör hozott el a műhelyembe.





Nagyon tetszenek a hordozható lámpáid is, miért kezdtél ilyeneket tervezni? Kiknek ajánlod ezeket?

A hordozható lámpákat eredetileg gyerekeknek terveztem éjjeli fénynek. Ez olyasmi, amit egy kisgyerek magával vihet az ágyba, bármikor felkapcsolhatja, ha fél...stb. Ledesek, elemmel működnek, így biztonságosan kapcsolgatható és akár egész éjjel bekapcsolva maradhat, mert nagyon keveset fogyaszt. Szóval eredetileg gyerekeknek szántam, de a fiatalok és felnőttek körében ugyanannyira népszerűek. Jól jön például egy fesztiválon, vagy egy kis hangulatfény a sátrazáskor.

Megrendelésre dolgozol, vagy mindig tervezel, ha éppen beugrik egy jó ötlet?

Ez a kettő párhuzamosan zajlik. Gyakorlatilag folyamatosan tervezek, ötletelek - ki sem tudom kapcsolni. Terveimnek a töredékét tudom csak megvalósítani. E közben persze folyamatosan készítem a megrendeléseket, ami általában valamilyen meglévő típus újragyártása. De gyakran keresnek meg extrém ötletekkel, egyedi igényekkel. Ez lehet grafikai igény, vagy egy különleges forma, például készítettem már repülő puli lámpát, világító spirálgalaxist... ezek mindig nagyon izgalmasak.

Volt már nagyobb megrendelésed?

Több nagyobb megrendelésem is volt már. Ezek általában magánszemélyek otthonaiba készülnek. Vannak olyan megrendelőim, akiknél az összes fontosabb világítótest a KanguLUM műhelyben készült.







Jövőbeni tervek? 

A közeljövőben két fontosabb esemény várható a KanguLUM műhely életében. Az egyik egy bécsi megjelenés június végén, a másik pedig kora-ősszel várható; az új szörny kollekció színre lépése. Ez egy kisebb rendezvény keretein belül zajlik majd, ami több alkotót is megmozgat. A furcsa lámpákon kívül lesznek ott bábok, ruhák, mesemondók, divatbemutató...de elöljáróban csak ennyit.

A távlati céljaim között elsősorban a műhely bővítése szerepel. Ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a megrendelésekkel, szükségessé vált, hogy a teljesen egyedi gyártásról átálljunk a kis manufaktúra jellegre. Mindezt úgy,hogy közben megmaradjon a műhely barátságos, családias jellege. Semmiképp sem szeretnék átállni a sorozatgyártásra, csak a sorban állást, a várakozási időt kell egy kicsit csökkenteni. Azt szeretném, ha műhelyem a jövőben is az egyedi igények és ötletek megvalósítóhelye lenne, ahol lehetőség van kísérletezésre, új anyagok, technikák kipróbálására, beemelésére. Én ebben látom a fejlődést.








süti beállítások módosítása