katartik

Neopaint - Budapesti TűzfalRehab

2013. május 30. - ruttnerkata

Egyre népszerűbb, hogy Budapest omladozó falait művészek festik le, ami azért is jó, mert egy-egy tűzfal művészi dekorálása a városképnek és a városlakók hangulatának is jót tesz. Pár nappal ezelőtt láttam egy videót a Neopaint csoportról, akik most a budapesti Klauzál Tér egyik épületének tűzfalát festették le úgy, hogy az teljesen asszimilálódik a tér környezetébe. 
Pár évvel ezelőtt a Klauzál Térről nyíló Kis Diófa utcában laktam, szóval kedves nekem ez a környék, így gondoltam - miután úgyis arra volt dolgom - elautózom a Klauzál Térre, hogy megnézzem a hatalmas falfestményt. Jól ismerem a környéket, de a téren két kört is kellett tennem a kocsival, hogy észrevegyem a művészi alkotást, ami tökéletesen beleolvad az épületbe. A képnek - miután az Erzsébetváros belvárosi része műemlékvédelem alatt áll - mind témájában, mind megjelenésében is illeszkednie kellett a közvetlen környezetéhez. 




A felületen ábrázolt elemek első ránézésre olyanok, mintha valósak lennének. Az első emeleten ücsörgő nyugdíjasok, a zöldséges ajtajában ülő kutya, vagy az eladó. Egyébként a szőke eladó hölgy,- a hvg.hu információi szerint - tényleg egy valódi személy élethű mása. Zsuzsának - mert így hívják a hölgyet - először még furcsa volt, hogy egy élethű freskón kötött ki, most már azonban szívesen odaállt és pózolt saját maga mellett.


Fotó: hvg.hu / Stiller Ákos 
Nem ez az első Neopaint utcai falfestmény, ami a hetedik kerületet díszíti. Két utcával arrébb a Kazinczy és Király utca sarkán, egy játszóteret varázsol a színesre festett tűzfal mesebelivé.
Itt egyébként még jó fél évvel ezelőtt rólam is készültek fotók, ahol magyar designerek cuccaiban pózoltam.
Pont a színes tűzfal miatt imádom azt a játszóteret, új színt visz a Király utca néhol szürke házfalai közé.
De láthatunk Neopaint-es alkotást több budai helyszínen is. Például a Nemzeti Színháznál a nemzet színészeiről, vagy a Gombold Újra tavalyi győztes alkotását és modelljét is a falra festették.






A Neopaint ezzel a Klauzál Téri alkotásával nem fejezte be a munkát az Erzsébetvárosban. A sorozat folytatásaként május utolsó hetében a Király utcában kezdenek el dolgozni a fiúk, de a TűzfalRehab program további állomásai a Rumbach Sebestyén, az Akácfa, a Kertész, a Kis Diófa és a Dob utcában lesznek.

A Neopaint 10 éve működik, kezdetben egyedi megrendelésre dolgoztak, kül- és beltéri munkákat vállaltak. 2010-től a fiúk a város elhagyatott falfelületeinek dekorálását is napirendre tűzték.







Fotók: neopaint.hu 



süti beállítások módosítása