katartik

The Changeroom - A tervezői élmény-bolt

2013. május 14. - ruttnerkata

Aki kedveli a divatot, de még nem találkozott a tervezői élmény-bolt kifejezéssel, ne érezze magát kellemetlenül. Ezt az új kifejezést itthon a május 14-én megnyílt The Changeroom hozta be a köztudatba. A The Changeroom maga egy tervezői élménybolt, azaz egy olyan hely, ahol a hazai designerek ruháit és kiegészítőit nem csak megvásárolni lehet, hanem kölcsönözni is. Külföldön, például New York-ban már abszolút nem idegen, hogy egy-egy eseményre akár Chanel-t kölcsönözzenek maguknak a nők, akkor ha nincs annyi pénzünk, hogy megvegyék borsos áron a kiszemelt darabot. A magyar The Changeroomnak is, a többi közt valami ilyesmi a célja,  hogy a közönség jobban megismerje, a saját bőrén tapasztalja a magyar tervezők által készített a ruhákat és ékszereket. 
A kölcsönzés által pedig akár egy-egy eseményen is kilóghatunk a tömegből, anélkül, hogy százezreket költenénk egy-egy igazán exkluzív designer darabra. 






Az alapítóknak - Bitay Andrea, Juhász D. Szvetlana és Szikszai Anna - nem titkolt szándéka, hogy közelebb hozzák a magyar designerek termékeit a közönséghez, rácáfolva ezzel a sztereotípiára, miszerint ezek a darabok sokszor az áruk vagy a showroomok idegensége miatt “elérhetetlenek”.

Az ötlet maga nem ismeretlen a divat világában, ez a fajta kölcsönzési lehetőség sikerrel működik többek között Amerikában és Észak-Európában. Olyannyira, hogy az amerikai Rent The Runway-n olyan tervezőktől kölcsönözhetünk mint Anna Sui, Vera Wang, vagy épp Oscar de la Renta.





A külföldi példák és az itthoni helyzet, igények feltérképezése után az alapítók sok baráti segítségnek köszönhetően önerejükből hozták létre a Klauzál téren található lakásboltot, amely egyfajta kísérletnek is felfogható, mind a tervezők, mind a közönség részéről.

A hazai tervezők lelkesedését jól mutatja, hogy Bálint Sára már a megnyitó napjára eljuttatta a
boltba “Szerelem, szerelem” elnevezésű, a tavalyi Gombold újra! Divat a magyarra készült minikollekcióját, amit innentől kezdve bárki kikölcsönözhet. Az igazán exkluzív darabok szerelmesei pedig itt láthatják hazánkban először élőben a Maison Marquise by Toth Bori Fabergé kollekciójának darabjait.

A helyszín belső designjában központi szerepet kaptak a vintagebazaar.hu által felújított, a helyszín arculatához alakított bútorok és a Tilka textilkábel és lámpa manufaktúra kreációja. A ruhák megfelelő megjelenítéséért pedig a Figura Dekor Kft. bemutató babái feleltek.

Jelenleg 12 tervező munkája található meg a The Changeroomban: Artep, Bálint Sára knit/wear, Barnoff, Celeni, CSF, Doridea, Dori Tomcsanyi, F3 - fight for freedom, KOMOD, Lilla Balazs, Maison Marquise by Toth Bori, UrbanLegend by ZsofiGereby. Ez a lista a közeljövőben bővülni fog.

A The Changeroom nem nevezhető egy steril kiállítótérnek, hanem hamarosan közösségi megmozdulásokkal, eseményekkel pezsdíti fel a hazai divatéletet és von be minél több érdeklődőt ebbe a különleges világba.






süti beállítások módosítása