katartik

Something Old Bride - Vintage esküvői kiegészítők

2013. április 18. - ruttnerkata



Elkezdődött az esküvőszezon és a nagy napra készülve nem csak 
a ruha meg a fotózás körül forognak a házasságra készülők gondolatai, hanem az esküvői kiegészítők is beférkőznek a leendő párok mindennapjaiba. Hiszen, ahhoz, hogy valami teljes egész legyen, ahhoz bizony hozzátartoznak az apróságok is, szóval ezek a "kellékek" bármennyire is kicsik, majdhogy ugyanolyan fontosak, mint például a gyűrű... Velük lesz teljes az ünnep. 
Something Old Bride vintage esküvői kiegészítők és ékszerek alkotói Marjai Ágnes és Bíró Katica pont ezekre az apróságokra figyelnek oda. A lányok vintage fülbevalóikkal, esküvői fejdíszeikkel, virágokkal, gyűrűpárnáikkal és sok más kiegészítőikkel ejtik ámulatba a leendő menyasszonyokat. 

Az alkotók egyébként bloggerek is, az internet hozta őket össze, barátnők lettek mára pedig megalapították közös vállalkozásukat, hogy a nap majd 24 órájában az esküvőkön járjon az agyuk. 





Ha egy menyasszony megkeres titeket, ellátogat a boltotokba, mi az amiben tudtok neki segíteni?

Egyedi kézzel készített, vintage esküvői kiegészítőket és kellékeket árulunk. Műhelyünkben készítünk többek között fejdíszeket, hajbavalókat, fülbevalókat, nyakékeket, gyűrűpárnákat, kis táskákat, fátylakat tüllből és csipkéből, valamint csipke kesztyűk, csipke ernyők és csipke csokrok széles választéka, de bármilyen egyedi kiegészítőt szívesen elkészítünk.
Régi csipkékkel, fátylakkal és újrahasznosított vintage anyagokkal dolgozunk, de mindent felhasználunk, ami megtalálható a nagyi padlásán. Azért választottuk ezt a nevet (Something Old Bride), mivel egy menyasszonyon mindig kell ,hogy legyen "valami régi - something old, valami új - something new, valami kék - something blue és valami kölcsön - something borrowed"...így a mi kiegészítőink tehát lehetnek a "valami régik".



Mire van leginkább igény, mi az amiket leginkább készítetek egy-egy esküvőre?

Általában a gyűrűpárna a legnépszerűbb kiegészítő, ezekből készítettünk már tüllös, csipkés, gyöngyös és zsákvászonnal kombinált rusztikusabb verziót is. Ami pedig most a legnépszerűbb, az a 

nemrég készített egyedi csipkecsokor, amely antik csipkék, tüll virágok és hatalmas tekla gyöngyök felhasználásával készült, 100 db díszgombostűvel a helyére szúrva.

Meséljetek az első kollekcióról

A metál kollekció az első kollekció ami már kollekcióként készült. Alapja egy gyöngyházfény-pezsgő színnel bevont textil, ami gyönyörű tartást ad mind a virágoknak, mind a táskának és gyűrűpárnának. A kollekcióban felhasznált gyöngyök egy régi, vintage gyöngysor darabjai voltak. 
A gyűrűpárnát igazi kézi horgolt antik csipke díszíti. A metál és a csipke igencsak különleges összhatást nyújt együtt, ezért is választottuk ezt a párosítást. A két organza szalagra lehet a gyűrűket húzni. A táska egy vékony, kecses borítéktáska, patenttal záródik, sok szabálytalan tekla gyöngy díszíti, melyet egyenként varrtunk fel. A fejdísz három virágdísszel készült. A virágokat olvasztásos technikával csináltuk, mindhárom közepét a már említett szabálytalan tekla gyöngyök díszítik. Tartozik a szetthez egy kitűző is, amit el tudunk képzelni nyaklánc helyett, de akár a vőlegény kitűzőjének is. Ami a szettet még kiegészítheti, ha elég bevállalós a vőlegény, az egy metál csokornyakkendő lenne.






Mennyire szeretik itthon a vintage-t az esküvőkön? Lehet mondani, hogy egyre népszerűbb most ez a stílus?

Külföldön már évek óta divat, sőt mondhatni ez az egyik legnépszerűbb irányzat. Azért is szívünk csücske, mivel ebben a stílusban megmutatkozik a múlt iránti szeretet, a régi emlékek és hagyományaz egészet stílusossá, maivá varázsolva. Szerencsére végre itthon is nyitottak a menyasszonyok az "újra", azaz a "régire", tavaly már nem egy vintage stílusú magyar esküvőt volt szerencsém a blogomon bemutatni és idén is várom a beszámolókat.

Miért szeretitek, miért szerethető a vintage?

Kislány korunk óta folyamatosan kincsek után kutattunk például a nagyi szekrényében, gyűjtöttünk minden kacatot. Csodás érzés látni, ahogyan a régi tárgyak, anyagok újjászületnek, egy modernebb felfogásban, egy teljesen más dologban. 





Mennyire és miket lehet újrahasznosítani a ti "műfajotokban"?
Mi a csipkéket mind a nagyi szekrényéből és piacokról vadásszuk be, mind kézzel készített, egyedi darab, amelyek aztán egy övben, csokorban vagy éppen egy hajdíszben születnek újjá...szóval ez is egyfajta újrahasznosítás. Ezenkívül sok-sok örökölt gomb is belekerül a munkáinkba, és használunk újra régi gyöngysorokat is.


A tervezés mellett mennyire marad időtök a DIY tanácsokra? 

Manapság nagyon népszerűek a "csináld magad" azaz DIY ötletek, nincs ez másként az esküvőknél sem. Rengeteg külföldi blogból inspirálódunk, ahol számos egyszerű, de nagyszerű dekorötlet és kiegészítő található. Pl. készíthetünk asztaldekorációt befőttesüvegekkel és csipeszekkel, menyasszonyi cipődíszt szalagokból, zászlófüzért és tortadíszt papírból vagy akár tortacsipkés meghívót.

Melyek a legnépszerűbb esküvői DIY tanácsok?

A "csináld magad" csipkés és tortacsipkés esküvői meghívó ötletek voltak eddig a legnépszerűbbek, ezen kívül többféle egyszerűen elkészíthető asztal és helyszín dekorációt mutattunk már be, amelyek szintén nagyon népszerűek voltak.


Lovely Wedding DIY blog 


Az alkotók: 



Marjai Ágnes vagyok, marketinges és "esküvőálmodó" 

Minden tavaly kezdődött, miközben a saját esküvőnket szerveztem...egyszerűen magával ragadott az esküvők varázslatos világa és azóta sem tudtam szabadulni belőle, igazi szerelem lett. A kutatómunka hevében saját oldalt készítettem (lovediywedding.blogspot.hu), ahol külföldi és magyar DIY vintage & rusztikus eljegyzésekről, esküvőkről és minden esküvővel kapcsolatos témáról blogolok. Idén már nem csak követem az esküvőket, hanem sikeresen "álmodom" is őket, hiszen több esküvőn is én készítem majd a dekorációt, cukorkás asztalt vagy amire éppen szükség van. Az esküvői divatot nem csak követni szerettem volna, így kerestem meg Katicát, hogy készítsünk együtt vintage, újrahasznosított alapanyagokból fejdíszeket és kiegészítőket. Ennek az együttműködésnek a gyümölcsét szeretnénk most bemutatni nektek.


Bíró Katica vagyok, ruhatervező és gasztroblogger

16 éves korom óta foglalkozom ruhákkal, 2 éve főzéssel egy igazi retró, nagyis recepteket laktóz és gluténmentessé varázsoló blogon (laktozmentesfakanal.blogspot.hu). Lényegében ennek a blognak köszönhetjük egymásra találásunkat is, hiszen mindketten laktózérzékenyek vagyunk és ezen az oldalon kezdtünk el barátkozni, majd pedig ennek köszönhetően közösen vállalkozni.

Az esküvő, mint téma mindig jelen volt a munkásságomban. Sok esküvői ruhát, menyecske-, koszorúslány ruhát készítettem már, amiket mindig külön figyelemmel, gondoskodással  és szeretettel terveztem meg és készítettem el. De most, ebben az összefogásban érzem azt, hogy még egy fokkal közelebb tudok kerülni az esküvők csodálatos világához! Imádom az antik csipkék színét, szagát és textúráját és már gyermekkoromban is mindig a mamáim rongyai és gombja közt túrtam. 


Ez egy örök szerelem. Imádok alkotni. Ilyenkor nincs se tér, se idő, csak én és a "rongyok", amik mindig megmutatják, hogyan szeretnének új életet kezdeni egy boldog menyasszony kezében, hajában vagy fonnának körbe annak kecses, vékony derekát! Én meg segítek nekik.. 












süti beállítások módosítása