katartik

Noko Jeans - Farmer Észak-Koreából

2013. április 17. - ruttnerkata

Bár a következő sorok nem magyar tervezőről szólnak majd, de egy olyan sztoriról írok, aminek különlegessége miatt helye van a blogon. 
Az utolsó 100 farmerját kezdte el árusítani a Noko Jeans. A márkát itthon szerintem nem sokan ismerik, a név mozaikszó, a North-Korea két első betűjéből alakult. Azért kapta ezt a nevet, mert  a farmereket Észak-Koreában gyártották, ám három svéd tervező árulja az egész világon.  Bár mostanában Kim Dzsong Un Amerika ellen készülő támadásától hangos a sajtó, én arról írok, hogyan is lehet, hogy egy több mint 60 éve elszeparált ország együttműködjön egy igen fejlett jóléti nyugati társadalommal. 




A Noko-Jeansről pár évvel ezelőtt hallottam először, egy Stockholmban élő barátnőm mesélt róla, akinek nem mellesleg van egy Noko Jeans-e. A történet a következő: a svéd tervezők pár évvel ezelőtt farmergyártásba akartak kezdeni, ám tudták, ha csak simán farmert csinálnak, azzal nem lesznek beszédtémák. Egy borozgatós esten kitalálták, mi lenne ha a világtól elszeparált Észak-Koreában gyártanák a nadrágokat. Az ötlet annyira abszurdnak és lehetetlennek tűnt, hogy nem komolyan véve magukat elküldtek egy emailt az észak-koreai kormánynak. Ám a legnagyobb meglepetésükre visszaírtak nekik, kiutaztak egyeztetni, majd a gyártás szépen lassan egy évvel az első tárgyalások után elkezdődött.
A fekete farmereket amelyeket a helyi munkaerő varr, sorszámmal látják el, így mindenki tudhatja éppen hányadik Noko Jeans-t hordja. Összesen ezeregyszáz darab farmert varrattak le, most pedig már fogytán a készlet, így a cég meghirdette utolsó darabajait azok közül a farmerek közül, amelyek egytől egyig a világ legelszeparáltabb országában készültek.










süti beállítások módosítása