katartik

KOKA FASHION - Kortárs képzőművészeti alkotások

2013. január 21. - ruttnerkata

Kósa Annamária ruháit egy régi ismerősöm ajánlotta a figyelmembe. A KOKA fashion kollekciói főleg letisztult darabokból állnak, amelyeket nagyon szeretek, így amikor megláttam a ruhákat egyből eldöntöttem, hogy készítek egy interjút a tervezővel. 
Az egykor jelmeztervezéssel foglalkozó szlovákiai magyar tervező, Kósa Annamária Budapest és Pozsony között ingázik és több mint 10 éve tervez ruhákat KOKA név alatt. A KOKA egy mozaikszó és a brandnek két jelentése is van, az egyik a kortárs művészeti alkotás, a másik pedig a tervező férje után felvett Kósa Kiss Annamária névből tevődik össze. 
Annamária kezdetben inkább a kifutóra alkotott, de ruhái közt sok az utcára is felvehető darab, na és persze egyedi megrendelésre is vállal munkákat. 
A szlovákiai magyar tervező 2010-ben ruháival Pozsonyban elnyerte az év felfedezettje díjat, egy kollekciója pedig már a New York-ot is megjárta. 
De Annamária részt vett a Divatkreátor című tévéműsorban, a Triumph fehérnemű design versenyének magyar döntőjén 2011-ben pedig harmadik lett.  
A volt Tűzraktérben három tervezővel együtt showroomot nyitott, így most már nem csak Szlovákiában, hanem Budapesten is alkot. 





Kezdjük azzal, hogy milyen jellegű ruhákat készítesz és kiknek? Azt olvasom, hogy főleg divatbemutatókra és egyedi rendelés alapján dolgozol, van olyan darab, amit akár az utcára is fel lehet venni?

Természetesen nem csak a kifutóra készítek ruhákat, azonban évi 1-2 új kollekciót mindenképpen célszerű bemutatni a nagyközönség előtt.
Reklám szempontjából egy 10-15 perces show remek lehetőség, azonban nekem túl kevés ahhoz, hogy a kollekció elkészítésébe fektetett energiát és időt teljes mértékbe megtérítse. Akkor vagyok igazán boldog, ha az általam tervezett ruhákat hús-vér emberek örömmel hordják, akár különleges alkalmakkor, akár a mindennapokban, természetesen a fazontól függően.

Az igaz, hogy pályafutásom elején sokkal elvontabb ruhákat készítettem, kísérleteztem különféle anyagokkal, szabásokkal, de ez természetes, mert minden fiatal tervező átesik ezen a szakaszon, keresgél, próbálkozik, majd lassan kialakul a saját stílusa, mint nekem is. Ma már a visszafogottabb, letisztult formákat részesítem előnyben, szeretem a kontrasztot és általában 2-3 színt használok egyszerre. A tervezést-kivitelezést nem kötöm korhoz, nemhez, vagy alkathoz, azoknak a hölgyeknek, uraknak készítek ruhákat akik szeretnének valami egyedi ruhadarabot, mely tükrözi az egyéniségüket és magas minőséget képvisel.


 

Mennyire kell máshogy tervezni egy divatbemutatóra? 

Divatbemutatón felvonuló ruháknak látványosabbnak kell lenni, mint egy utcai viseletnek. Mivel jelmeztervezést is tanultam így a színpadi-látvány az egyik erősségem. Kifutón lehetnek olyan túlzások, amiket a mindennapokon nem viselne az ember. Ez lehet egy 

karakteres kiegészítő, vagy akár extrém smink is, de mindenképp látványosnak kell lennie, hogy elkápráztassa a nézőket. A bemutatók mindig tudatosan, a tervező víziója szerint vannak felépítve. Minden kollekciómnak van valami filozófiája, témája, melyet próbálok átadni a nézőközösségnek is.




Mióta tervezel menyasszonyi ruhákat? Mennyire népszerű mostanában, hogy inkább megveszik mint kölcsönzik a ruhát a menyasszonyok a nagy napra?

Menyasszonyi ruha tervezésével és készítésével intenzívebben csak pár éve foglalkozom. Nagyon szeretem ezt a fajta munkát mert tudom, hogy a megrendelőimnek ez egy nagyon fontos ruhadarab az életükben és jó érzés, ha közreműködhetek és segíthetek a menyasszonyoknak valóra váltani álmukat.
Az a tapasztalatom, hogy egyre több lány szeretne egyedi ruhában férjhez menni, ami azt jelenti, hogy nekem is egyre több a munkám. Végre bátrabbak és egyre bevállalósabbak a lányok, így a fantáziám is szárnyalhat.
Megfelelő árképzés mellett, sokak számára kezd az egyedi ruhakészítés sokkal vonzóbbá válni, mint a kölcsönzős tucat ruhák.




Belefogtál a bébi designba is, ez pontosan mit jelent?

A most három hónapos kisfiam születése előtt kezdtem el bébi játékok, kiegészítők (pl. pokrócok, lábzsákok) készítését. Felmérve a hazai piacot, úgy véltem, hogy kevés az olyan darab, amit megvennék a kisfiunknak. Ugyan úgy, mint a felnőtt divatban a minimál dizájn felé hajlok, így a játékaim, kiegészítőim is ezt tükrözik. A másik fontos szempont a minőség és az egyediség, melyre szintén nagy hangsúlyt fektetek.


Melyik az a munkád, amire a legbüszkébb vagy, aminek különleges története van?

A Coffee fantázianevű kollekciómat említeném. A 2012-es év tavaszi-nyári időszakára készült Coffee kollekciómmal 2011-ben, a Pozsonyi Divatnapok keretében, sikerült elnyernem az év felfedezette díjat. Ezzel a kollekciómat bemutathattam New Yorkban a Slovak Fashion Night fantázianevű eseményen.
A menyasszonyi ruhák közül pedig egy tavaly nyáron készített exkluzív ruhát említenék, melynek nem csak a szabásvonala volt különleges, de maga a ruha csipke anyaga is.




Tavaly a Triumph fehérnemű design versenyének magyarországi döntőjén harmadik helyezett lettél, milyen fehérneműt terveztél és milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

Nagyon szeretem a megmérettetéseket, ezért minden évben jelentkezem valamilyen versenyre, pályázatra. Ezen a versenyen először kóstoltam bele a fehérnemű tervezésébe, ami érdekes feladat volt számomra. Nagyon jó lehetőségnek tartottam és élveztem is a munkát. Sajnos azóta nem volt alkalmam újabb fehérnemű készítésére de ami késik nem múlik.


Triumph Inspiration Award 2011. 1. helyezett Bódis Boglárka, 2. helyezett Kerényi Virág, 3. helyezett Kósa Annamária 


Mik a céljaid a jövőre nézve ?

Mostanság az időm nagy részét Budapesten töltöm, így az idei évre a legfőbb célom, hogy Pozsony után Budapesten is egyre többen megismerjék a KOKA márkanevet, illetve a munkásságomat.

A tavalyi év végén, három másik tervezővel együtt, rendeztünk be egy showroomot az Iskolában (volt Tűzraktér), így a hely, ahol alkothatok már Budapesten is rendelkezésre áll.
A tapasztalatom az, hogy az egyedi tervezésű ruhákra rendkívül nyitottak az emberek, bár a legtöbben valamilyen eseményre rendelnek ruhát, ritkábban a mindennapokra. Ennek legfőbb oka sajnos az anyagiakban keresendő, de megfelelő árképzéssel a középréteg számára is elérhetők prémium kategóriát képviselő, egyedi ruháim. 









 

süti beállítások módosítása