katartik

Művészi képek emberi hajból - Remix Art Hair Recycling

2012. december 12. - ruttnerkata

Sokak számára talán meghökkentőek a Remix Art Hair Recycling azaz Pallagi Tünde alkotásai. A művésznő igazi emberi hajat használ képei elkészítéséhez, így forr össze egy egységgé a két és a három dimenzió. Képeiben különös energiák élednek, azt mondja ez talán azért lehet, mert a haj egykor valami élő része volt, így ha ránézünk láthatjuk, ahogy az élettelen magában hordozza az élőt. 
A különleges képek egyikét most meg is nyerhetitek. A játék részleteit ITT találjátok.
Interjú Pallagi Tündével a Remix Art Hair Recycling alkotójával. 



Ami először eszembe jutott a képek láttán az az, hogy igazi emberi hajjal dolgozol-e vagy sem? Aztán a következő gondolat meg az volt, hogy honnan szerzed a hajat? 

Valódi emberi hajat használok. Művészi célra sokan szívesen felajánlják levágott hajukat.
Hozott hajból szívesen készítek kizárólagosan is, a megrendelő részére képet vagy ékszert.





Honnan indul a művészeted, mióta készítesz képeket?

Óvodás koromban, mikor édesanyám elfoglalt volt, többek közt egy festőművész vigyázott rám. 
Ő adott a kezembe először festékeket, ecsetet. Imádtam, hogy korlátlanul elengedhettem a fantáziámat, és kézzel-lábbal pacsálhattam a színekben. Ez volt a kezdet.
Mi a technikád, miért pont a hajat választottad munkaelemednek?
Bármit szeretek megfesteni, befesteni, lefesteni.
Néhány éve a figyelmem főleg az újrahasznosító recycling és upcycling technikák felé fordult.
Mikor az emberi haj mint téma elkezdett foglalkoztatni, sokat kellett kísérleteznem, hogy miként tudom a festéssel összehozni ezt a különleges anyagot. Szerettem volna, ha a haj térbeliségét is megtarthatom, így a két dimenziós technikát kellett összehoznom a három dimenziós alapanyaggal. Erre legalkalmasabbnak a kompozit technológiát találtam.






Munkáimmal a haj szimbolikájának és egyfajta alternatív művészi látásmódnak prezentálásán túl szeretnék az embereknek egy üzenetet átadni:
a környezetünkben és általunk keletkező legextrémebb "hulladékok" további élete is újragondolható. A haj az ősi kultúrában a test erejét hordozza, a modern tudományban az emberi DNS kódja. Számomra az egyetemes emberi faj, az összetartozás és a minden mindennel összefügg szimbóluma. Ezt a szimbolikát alkalmazom képek és ékszerek alkotása során.


Honnan az inspirációd?
Az inspirációt főként a természetből szerzem, de a szeretet érzése is csordulásig tud tölteni.
Ki a célközönséged?
Azt gondoltam, hogy a munkáim szűk réteget fognak megérinteni, elvégre nem lollipop cukorkát, vagy csokoládét készítek. Nagy meglepetésemre a legkülönbözőbb korosztályú és érdeklődési körű emberek mind igen pozitívan reagálnak.
Nekem a piros színt is tartalmazó képeid tetszenek a leginkább, nagyon energikusak, erőt sugároznak. Mi volt benned, amikor alkottad?
A piros színt tartalmazó képek nekem is a kedvenceim.
Talán vérre lehet asszociálni, ami szintén különleges jelkép. Mikor alkotok, és hajjal dolgozom, mindig átérzem, hogy ez egy élőlény része volt és ott hordozza annak az embernek úgymond a kisugárzását. Némileg az élete is bele van íródva. A haj és az expresszív színek az élet jelképei számomra. Az életet pedig szent és védendő elementumnak tartom. Élőnek érzem nemcsak az embereket, állatokat, növényeket, hanem a földet, vizet, a levegőt és tulajdonképpen mindent. Mindent, ami körülvesz minket életünk során. Ezek az alkotói fókuszpontjaim.






süti beállítások módosítása