katartik

Blökibazár - Interjú Pásti Nórával

2012. november 28. - ruttnerkata

A kutyákról mostanában nem csak a mi terrierünk Baltazár jut eszembe, hanem egy nemrég olvasott könyv is, amiben az író fél oldalon keresztül ecseteli, hogy mennyi mennyi problémája van a kutyájával, hogy séta közben úgy üvöltött a kolbászoló ebbel, hogy még a nyakán is kidagadnak az erek. De a végén persze minden idegesítő kutyatulajdonságot, mint egy piros tollal, áthúz egyetlen mondattal: "Azért jó egy kutya, mert hűséges és feltétel nélkül szereti a gazdáját mindig, minden körülmény között."
Hétvégenként - amikor többnyire időm van - elnézegetve Baltazárt újra és újra rádöbbenek, hogy milyen jó is az, hogy ő létezik. Sokszor megállapítom, hogy a kutyák a legjobb fej élőlények a világon.  




Pásti Nóra grafikus is valahogy így gondolkozhat. Nóra gyerek és női magazinokba készít illusztrációkat, egy évvel ezelőtt pedig saját bizniszébe a BLÖKIBAZÁRBA is belevágott.  Pár héttel ezelőtt amikor a Facebook-on megláttam kutyusos munkáit beleszerettem a pólóiba és eldöntöttem megkeresem őt, hogy minél többen megismerjék. 
A kutyás pólók mellett, kézzel festett és nyomtatott táskákat, párnákat, hűtőmágneseket is készít.
Sőt saját kedvencünket is lerajzolja saját stílusa szerint, így jóvoltából kutyánk grafikai vicces mását akár magunkon is hordhatjuk

Interjú a Blökibazáros Pásti Nórával 





Mikor és miért vágtál bele a Blökibazárba?
Körülbelül másfél éve kezdtem rajzos pólókkal foglalkozni. Már az első minták között is volt több kutyás, sőt, az az igazság, hogy a kutyásoknak volt a legnagyobb sikere. Ez volt az egyik oka annak, hogy pár segítőtársammal közösen belevágtam a Blökbazározásba - ez néhány hónapja történt, és itt kifejezettem a kutyás rajzaimat és termékeimet fogom egybe.
Másrészt azért is kezdtük el a Blökibazárt, mert

szeretnénk változtatni azon, hogy a kutyások jelenleg főleg csak fotószerű, giccses holmikat vehetnek, ha kedvenc fajtáik képét szeretnék pólón, táskán és egyéb kiegészítőkön hordani. Úgy gondoljuk, hogy azért, mert valaki szereti a kutyákat, még nem kell ízléstelen holmikban járnia.
Mennyire aprólékos munka kitalálni a kutyák karakterét?
Ugyanúgy van ez, mint az emberekkel - ha valakinek jellegzetesek a vonásai, könnyű lerajzolni. Egy karakteres, vicces vagy érdekes kutyáról akár pillanatok alatt készül rajz, máskor meg sokáig agyalok azon, hogy megtaláljam azt a jellemző vonást, amire a rajzon szükség van.





Ha valaki a saját kutyáját szeretné a pólón látni azt is megcsinálod?
Persze, de csak csakis a magam stílusában - élethű kutyaportrét nem vállalok.
Mennyi ilyen rendelésed van?
Egyre több, főleg most, hogy jön a karácsony, de egyelőre még bírom az iramot, sőt: új termékeket is tervezek.
pólókon kívül van-e más is amit készítesz?
Vannak még printelt és kézzel festett táskáim, kutyapárnáim, hűtőmágneseim, illetve nyomatok, festmények, képeslapok. De ez csak az iparművész vonal, mert könyvet, újságot is illusztrálok, és messze nem csak kutyás témában. Ha valakit a Blökibazáron túli tevékenységem is érdekel, az a www.pastinora.comoldalon tovább is nézelődhet.




Milyen fajtájú kutyák vannak a pólókon és bővül-e a kör?ha igen mikor és milyen kutyákkal?
Magyar fajtákkal kezdtem, mert azok annyira kéznél voltak, de azóta mindenféle fajtáról készült már rajz - nagyjából abban az ütemben, ahogy a kérések beáramlottak hozzám. És igen - amíg megrajzolatlan kutyafajta van, bővül a kutyatár.
Mik a Blökibazár távlati tervei? 
Két irányban gondolkodunk: üzletileg egyértelműen azt szeretnénk, ha előbb-utóbb minden kutyafajta megtalálható lenne a kínálatunkban. Egyelőre úgy látom, ez egy emberéletre való célkitűzés, mert annyiféle kutyus létezik, de így legalább nem fogy el a tennivaló soha...
A másik irány viszont nem magukkal a pólókkal kapcsolatos, hanem inkább azokkal az emberekkel, akik ezeket a pólókat viselik. A Blökibazár ugyanis, mint kutyás márka, arra használná az ismertségét, hogy szélesebb körnek is bemutasson olyan embereket, akik a kutyákért aktívan kiállnak, a kutyákat segítik. Gondolok itt a kisebb-nagyobb kutyamentő alapítványokra, meg arra a sok önkéntesre, aki szabadidejét és pénzét nem kímélve segíti a velünk élő blökiket (csak hogy két példát mondjak erre kapásból: ilyen a Kutyabaj Alapítvány és az Etyeki Állatmenhely is).

A Blökibazár még az elején van ennek az egésznek, de remélem, idővel sikerül ilyen formán is hasznossá tenni magunkat.






Baltazár


süti beállítások módosítása