katartik

A magyar zseni ünnepelt sztár Tokióban

2012. november 26. - ruttnerkata

Biztosan tudom, hogy életem egyik maradandó élménye lesz a magyar zsenivel Frankl Péterrel való találkozásom. Tokió legforgalmasabb negyedében találkoztunk, az irodájában, az utcán, és nyugalommal teli otthonában is forgattam vele. Péter több mint 20 éve él Tokióban és talán nem csak mentalitásban, hanem küllemben is kicsit japánná változott. Egészen elképesztő az a higgadtság amivel beszél, nem rohan, megéli a dolgokat, igazán olyan ember  - bár egy kicsit csodabogár - akinek jó érzés a közelében lenni.
A Frankl Péterről készített riportomat ITT az Aktív Extra című műsorban lehet megnézni, de a fotó alatt el is olvasható. 


Míg legtöbbször a magyar sztárok tengerentúli sikerről álmodoznak, addig tízezer kilométerre keletre, Tokióban él egy magyar zseni, akinek tényleg sikerült igazi sztárrá válnia Japánban.
Ő az Frankl Péter, akinek az sem meglepő, hogy az utcán a nyakába ugranak a helyiek. 

Frankl Péter itthon inkább matematikai körökben ismert, Japánban viszont zsonglőr mutatványai és nem mindennapi elméje miatt tisztelik és rajonganak érte az emberek. 
Egy helyi folyóirat hozta le először címlapján Frankl Péter fotóját. A lap hasábjai pedig egy interjút is rejtettek a Tokióba "tévedt" magyar zseniről. 

"Ez volt az egyik amitől híres lettem itt Japánban. Ez itt az egyik nagy helyi folyóirat, aminek a címlapján voltam körülbelül húsz éve."



De nem csak újságokban, tv műsorokban és reklámokban is többször kapott már szerepet. 
A Kaposváron született magyar matematikus több mint 24 éve él Tokibóan. A nyolcvanas évek végén hívták a tokiói egyetemre tanítani, majd itt ragadt.
A számok világa és a zsonglőrködés mellett pedig több mint 10 nyelven beszél. 

Szóval Frankl Péter egy igazi zseni, akinek japán életébe most ti is betekinthettek. 

A magyar matematikussal tokiói irodájában találkozunk.
Péter ma már leginkább előadásokat tart Japánban, különböző témákban, szakértőként.
 

"Az életről, a tanulásról, az emberi jogokról tartok előadásokat, vagy amiről csak akarják."


Az országos ismertséget a zsonglőrködés hozta meg számára. Azt mondja régen rendszeresen szerepelt tv showkban és reklámokban is. 

"Legalább 10 különböző cég televíziós reklámjában szerepeltem. Én szívesen mondtam mindig igent főleg, ha nem kellett azt mondanom, hogy ez a produktum egy kiváló produktum. "
 

Ebben az autóreklámban például egyáltalán nem beszél az autóról, hanem saját életéről, édesapjával való kapcsolatáról mond el egy történetet. 



Egy vastag dossziéban pedig a róla szóló újságcikkeket gyűjti.
Most már szinte csak vidéken zsonglőrködik, de csak azért mert Tokióban betiltották, hogy az utcán mutatványozzon valaki.

"Nincs hely, ahol az ember szabadon odamehetne és zsonglőrködhetne anélkül, hogy jönne a rendőr, hogy nem nem ezt itt nem szabad. "


  
De  háromszintes irodájának legalsó szintjén azért ott pihennek a zsonglőrkellékek. Pétert pedig nem kellett kérlelni, hogy mutasson egy-egy jól bevált mutatványt.

"Amikor én elkezdtem zsonglőrködni tanulni, akkor engem igazából mindig a technika érdekelt. Hogy egy újabb dolgot megtanuljak, holott az embereket inkább a szórakoztatás érdekli. "
 

Buzogánnyal és labdával is több technikát megtanult.
Azt mondja számára a siker soha nem a taps volt, hanem az amikor közönsége nevetett. 
A japánokat pedig ilyen, és ehhez hasonló poénokkal könnyedén meg lehet nevettetni.

"Mondom, hogy sárga labdát nézzék a sárga labdát a sárga labda az egyáltalán nem megy fel, a sárga labda az lusta. És ezen a japánok nagyon nevettek, mert náluk a lustaság az nem egy elfogadott dolog. "




A nosztalgiázást aztán tovább folytatjuk az utcán. A 13 milliós Tokió egyik legforgalmasabb negyedében vagyunk, azelőtt a bálnaétterem előtt, ahol Péter egykor rendszeresen szórakoztatta a helyieket mutatványaival.

"Amikor zsonglőrködtem az meg igazából mindig itt volt, ide hoztam a cuccomat, ide kiraktam egy kötelet, és itt ment a műsor, vasárnaponként fél1-fél6-ig volt, hogy megállás nélkül. "
 

Az emberek imádták akkor is és most is. Még mindig felismerik az utcán. Ez a nő pedig annyira megörült a találkozásnak, hogy szó szerint a nyakába ugrott és teljesen átszellemülve, szinte sikítozva mond neki valamit japánul. 

"Azt mondta, hogy nagyon tisztel és szeret engem, mert a legkülönbözőbb dolgokat tudom csinálni, persze ez igazából nem így van, mert három dolgot tudok jól csinálni, a matematikát, a zsonglőrködést és a nyelveket. "


Frankl Péter azt mondja erőszakos, vagy agresszív rajongóval  még soha nem találkozott. 





A magyar zseni Tokiótól 30 kilométerre egy kisebb városban lakik feleségével és két gyerekével.  Péter és felesége több mint 12 éve vannak együtt. Az utcán találkoztak, amikor a nő autogramot kért Pétertől. Ám nem csak aláírást, hanem egy email címet is kapott.

"Nem gondoltam, hogy ez lesz belőle, különösen, hogy ő akkor fele annyi idős volt mint én, de végül is szerelem lett belőle. Házasság, gyerek. "

 
A házasságból aztán két gyerek is született. És a család nem csak egymással, hanem egy tyúkkal, halakkal és egy kígyóval is megosztják lakásukat.
Azt mondja feleségével közösen szeretnék, ha a gyerekek a természethez közel nőnék fel. 




Frankl Péter szeret Tokióban élni, Magyarországra most már ritkán, leginkább csak matematikai konferenciákra látogat.

"A mindennapi élet Japánban nagyon kellemes. Nem bántják egymást, próbálnak minden agressziót távol tartani. Mosolyognak, nem lopnak. szóval tényleg a mindennapi életben nagyon kellemesen lehet élni. "

Magyarországon kevesen vannak azok, akik hallották már Frankl Péter nevét. Pedig a matematikus a Magyar Tudományos Akadémia tagja és persze azért is érdemes odafigyelni rá mert ő tényleg egy olyan magyar, aki a világ másik végén ünnepelt híresség. 


Forrás: tv2.hu
 

süti beállítások módosítása