katartik

Egy magyar divattervező sikere Shanghaiban - Beke Luca dobogós helyen

2012. november 08. - ruttnerkata

Akik rendszeresen olvassák a blogot azoknak nem meglepő, hogy több bejegyzés is Kínáról, Shanghairól és a Triumph Inspiration Award 2012-ről szól.
A Tv2 Aktív című műsorába készítettem egy riportot a fehérnemű tervező versenyről, amit ITT nézhettek meg, de ebben a bejegyzésben végig is olvashatjátok a Shanghai Fashion Week élményeit, amelyet Beke Lucával, Bódis Boglárkával és a Triumph marketing menedzserével, Galamb Eszterrel éltem át.


Dobogós, harmadik helyezést ért el egy magyar tervező Beke Luca, a Shanghai Divathét nemzetközi fehérnemű designer versenyén.
A 22 éves magyar lány ezzel a szexi, de egyszerű vonalú, a kínai agyaghadsereg ihlette 8000 bőrpikkelyből álló fehérneművel nyűgözte le a zsűrit.
Luca azt mondja váratlanul érte a harmadik helyezés.

"Egyáltalán nem számítottam rá, nagyon-nagyon boldog vagyok, még mindig remeg a lábam"


A világ egyik legnagyobb fehérnemű márkája immár ötödik alkalommal rendezte meg fehérnemű versenyét, melyre fiatal tervezők pályázhattak.
Tavaly a berlini divathéten Bódis Boglárka nyerte meg a nemzetközi döntőt, ezzel a különleges fehérneművel. Azóta Boglárka alkotását világszerte több mint 30 országban értékesítik már.




A fehérnemű tervező versenyt idén Shanghaiban rendezték meg. A 2012-es hazai döntő nyertese Beke Luca volt, így most ő képviselte Magyarországot Kínában.
A shanghai-i versenyre Boglárka is utazott, hiszen fehérneműjének kereskedelmi változatát a shanghai-i divatshow-n is bemutatták. A tervezőket az ázsiai városba én is elkísértem, hogy az Aktív című tv műsornak készítsek egy riportot.




A shanghai-i divathét fehérnemű bemutatóján idén összesen 31 ország képviseltette magát.
A tervezőknek, adott koncepció alapján kellett dolgozniuk. Idén Kínához hűen a sárkányok és pillangók témából meríthettek ihletet a tervezők.
Galamb Eszter a márka képviselője azt mondja a verseny nagy lehetőség a designereknek.

"Azt gondolom, hogy egy kezdő designernek egy ilyen indulás nagyon sokat jelent, innentől kezdve csak tőle függ, hogy mit tud kihozni belőle."

Néhány órával a show előtt a két magyar lány a szállodában készül lélekben a versenyre.
A tavalyi nyertes Bódis Boglárka azt mondja érezhető, hogy Luca mennyire komolyan veszi ezt a versenyt és a szakmát.

"Én azt gondolom, hogy Luca nagyon nagy szép nagyon sok munka van benne. Én nagyon nagyon szurkolok neki, hogy nagyon jó eredményt érjen el."

Beke Luca a városra néző panorámás szobájában kissé izgatottan pakolja össze kellékeit.
Azt mondja már több programon is részt vett a többi ország versenyzőjével.
Szerinte minden versenyző nagyon pozitívan áll egymáshoz csak verseny van de versengés nem tapasztalt.

"Én az estétől nem várok semmit, mert nagyon nagyon jól éreztem magam itt, nagyon sokat tanultam, és ha ennyivel mehetek haza, akkor már nagyon boldog leszek."

Néhány órával a bemutató előtt a backstageben már lázasan készülnek a versenyzők.
Az alkotások közt a klasszikustól az extrémig mindenfélét látni.
Luca a 8000 bőrpikkelyt egyenként rakta rá a fehérneműre.

"A 8000 katona 8000 bőrpikkelyben született újjá. A fehérnemű eleje a sárkányt szimbolizálja, ahol ezek a nagyobb pikkelyek alkotnak egyszerre egy homogén felületet. az osztása a bodynak pedig a pillangónak a szárnyait idézi."




A kulisszák mögött Bódis Boglárka is feltűnik. Bár ő ma este nem versenyez, mégis kicsit izgatott, hiszen tavalyi győztes fehérneműjét több százan látják itt ma este. A fehérnemű azidő alatt kerül bemutatásra, amíg a zsűri meghozza a döntését.





Az idei zsűri hat fős. Köztük ázsiai tervezők, egy modell, fotós és az olaszországi VOGUE főszerkesztője is ott van.





A show elkezdődik a modellek több száz ember előtt vonulnak fel a fehérneműkben.
A sárkányok és pillangók téma volt akinél extrém, volt akinél inkább letisztult formákat eredményezett.
Az olasz tervező fehérneműje pedig első ránézésre kísértetiesen hasonlít a tavalyi győztes Bódis Boglárka alkotására.

"Nagyon vicces a történet, mert odajött hozzám az olasz lány és azt mondta, hogy én voltam az inspiráció. Ezen jót nevettünk, de nem tudom, hogy ez a mai este szempontjából jó lesz-e neki."




Az olasz tervező fehérneműje, szinte Bódis Boglárka alkotásának kiköpött mása 
Hogy jó lesz-e neki az mindjárt kiderül. Ám amíg a zsűri pontoz, addig Boglárka fehérneműjének kereskedelmi változatát nézhette meg a nemzetközi közönség.
Az első az angol lány lett ezzel a csipkés kreációval. Az olasz lánynak pedig szerencsét hozott, hogy Boglárka inspirálta, második lett.
A harmadik pedig a magyar versenyző Beke Luca.

A győztes angol lány 

A második helyezett olasz lány és modellje 

Beke Luca a harmadik helyezett 

"Szerinted miben rejlik a magyarok sikere, mivel tudjátok így lehengerelni a zsűrit?
szerintem van egy olyan látásmódunk, vagy Boginak volt egy olyan látásmódja, ami annyira megfogta a zsűrit és a közönséget hogy nem tudnak nem a munkánkra figyelni."

Beke Luca ezzel a harmadik helyezésével 5000 Eurót nyert és lehetőséget akár arra, hogy beléphessen  a világhírű divattervezők közé.
Azt mondja egy későbbi kollekcióját biztosan a Shanghaiban látott épületek inspirálják majd.

süti beállítások módosítása