katartik

Folqa - magyar design szuvenír

2012. október 11. - ruttnerkata

Egy-egy találkozás alkalmával döbbenek rá arra, hogy milyen sok embernek van rejtett, felszínre nem hozott tehetsége. Juhász-Váczi Henriett reklámszakemberből lett designer, és az elmúlt pár hónapban két-három olyan emberről is születtek cikkek a blogon, akiknek az élete gyökeresen megváltozott azzal, hogy engedték előbújni kreativitásukat. Ezek az emberek mind, fantáziájukat szabadjára engedve, valami olyat hoztak létre, amivel sikereket érnek el. 
Szóval visszatérve, Juhász-Váczi Henriett is ilyen, ő a Folqa figurák megálmodója és kitalálója. 
Egy Tv2-es forgatás alkalmával volt szerencsém találkozni és beszélgetni vele, ahol a többi közt arról is mesélt, hogy a figurákat karácsonykor Amerikában fogják árulni. 


Egész más pályáról kerültél a design világába, hogy tértél rá erre az útra?

Született egy kisfiúnk és hamar felmértem, hogy én nem szeretnék napi 10-12 órát dolgozni úgy, hogy nélkülözzön engem a kisfiam. Úgyhogy el kellett gondolkoznom, hogy mi is az, amivel szeretnék foglalkozni és van bennem olyan ambíció, olyan késztetés, netán még tehetség is, ami alternatívát tud nyújtani. A férjemmel nagyon sokat jártunk külföldön és mindig olyan tárgyakat hoztunk, amelynek kifejezetten és direkt nincsen funkciója, elsősorban dizájn szuvenír tárgyakat. Amikor felnéztem otthon a polcra beugrott, hogy ezt kellene itthon csinálni, mert ez gyakorlatilag nincs.
Ez az ötlet körülbelül másfél két éve fogalmazódott meg először, és majd egy éves kutatómunka, felkészülés előzte meg, hogy a Folqák a piacra kerüljenek.



Mik is pontosan a Folqák?

A Folqa Collection egyes példányai 95 mm magas, műgyanta alapanyagú, festett és mintázott figurák, melyek különböző népi foglalkozásokat jelenítenek meg részletgazdag, precíz kivitelezésben, állandó minőségben, eredeti magyar népi (kalocsai, matyó, mezőtúri, buzsáki stb.) minták és leírások alapján. A Folqák 2011 decemberétől egyenként kaphatók stílusos keménypapír egységdobozban, három nyelven írt kísérőkártyákkal. 

A kártyákon az egyes Folqa figurák meg is vannak személyesítve, a rövid leírások kedves, humoros formában adnak információt az adott foglalkozásról, tájegységről, inspirálva a figura tulajdonosát a további ismeretek megszerzésére.
A Folqa (ejtsd: ’folka’) neve természetesen a „folk/folklór/nép” szótőből származik, az volt a cél, hogy teljesen egyedi, nemzetközi, könnyen megjegyezhető, és a piaci versenyben is védhető márkanév szülessen.


Mennyire voltak nyitottak feléd a magyar boltok? 

Magyarországon elsősorban design üzletekben vagyunk jelen, olyan helyeken, ahol értékelik ezt a minőséget.
Nem titok, hogy nagy tömegben elvesznének a Folqák. Talán nem jönne ki annyira, hogy ők mennyire minőségiek, mennyire más anyagból is vannak, mennyire más üzenettel készültek, mint a többi szuvenír tárgy.






Mik a visszajelzések külföldről?

Külföldről is jött már megkeresés, most Amerikába utaztak a kis figurák. Massachusetts és Connecticut államba több mint 200 üzletbe jutnak el egy karácsonyi vásár keretében. Ez egy nagyon érdekes megkeresés volt, mert ez az amerikai hálózat egy kelet-európai céget bízott meg azzal, hogy Kelet-Európában keressenek olyan design vagy szuvenír tárgyakat, amelyek Amerikában képviselhetik az országot, és minket is kiválasztottak.

Amerikába a figurák mentek, de itthon már olyan Folqa termékeket is lehet kapni, amelyeknek funkciójuk is van...

Igen vannak már új termékeink, például ezek a tányér és poháralátétek. Egy szettben két tányér és két pohár alátét található. Ez a lila például ugyanúgy a betyárnak a jegyeit hordozza magán, ő köszön róla vissza. és ugyanúgy megvan rajta a pici felhívó szöveg, ami ugyanúgy felkelti az érdeklődést. De mindegyik Folqa bábunak megvan a tányér és poháralátét mása.
De gyártunk hűtőmágnest is és azt elárulhatom, hogy további termékek is tervben vannak.


Folqa Betyár - az igazságos 

A Bakony bujdosóit gonosz haramiáknak tartják, pedig csak az egyenlőséget hirdetik: akinek sok van és ínséges időkben sem adna másoknak, azt a fokos egy koppintásával jó belátásra lehet ám bírni!

Folqa Csikós - a rátermett 

Az alföldi pásztori hierarchia csúcsán a lovak őrzői álltak: ezek a jószágok értékesek és kényesek voltak, nevelésük és tartásuk komoly odafigyelést, kitartást és pedagógiai érzéket kívánt. Sok feladat, de szép is egyben!

Folqa Fazekas - az elmélyült 

A mezőtúri kézművesekről az járja, hogy többnyire szótlan, befele forduló mesteremberek, akik csak a korongot hajtják. Pedig gondolataik odabent cikáznak, funkció és művészet vívja a fejükben a vitáját, önkifejezésük eszköze a korsó, és rajt a gyönyörű minta.

Folqa Gulyás - a kitartó 

A legzordabb körülmények közt terelni a reánk bízott hortobágyi szürkemarha gulyát, bizony embert próbáló feladat. A bográcsban illatozó, a többórás főzéstől már tűzforró levest nem megkóstolni szintén komoly önuralmat igényel!

Folqa Nádvágó - a természetbarát 

Abból építkezni, amit a természet juttat nekünk, sokkal nagyobb öröm, mint készen kapni a hajlékot fejünk fölé. A Balaton környéki mocsarak évről-évre termelik az igazi megújuló nyersanyagot.

Folqa Paprikamolnár - a mértékletes 

Ha kalocsai fűszerekkel dolgozol, hamar megtanulod, hogy aki könnyelműen túlzásba esik, annak jutalma mindig veríték és könnyek. Jobb az óvatosság, az élvhajhászok póruljárnak.





süti beállítások módosítása