katartik

MATYODESIGN

2012. szeptember 16. - ruttnerkata

Itthon mintha már nem lenne olyan trendi, hogy divat a magyar, valószínű a sok fake terméknek köszönhetően... nekem kicsit kifújt a matyó és a kalocsai is. Végül is nem csoda, hiszen tavasztól kezdve szinte elárasztották a kisebb butikokat, piacokat a gagyi hamisított matyó és kalocsai ruhák, fürdőruhák.  Ám úgy tűnik, matyó csillaga nincs leszállóágban, a világ még mindig odáig van a magyar motívumokért. A MATYODESIGN alkotói Váczi Rozi és Váczi Bogyisz egy versenypályázaton 6000 amerikai dollárt nyertek vállalkozásuk fejlesztésére.


A MATYODESIGN egy évvel ezelőtt tört be be a köztudatba, a testvérpár gyorsan, nagy sikert ért el. Koncepciójuk, hogy gyerekkoruk helyszínén matyóföldön, Tardon élő tősgyökeres asszonyok autentikus matyó hímzéseket készítenek hétköznapi viseletekre. Az inspirációt szülőföldjük adja.
Ezzel még inkább beindul a matyó üzem és


nem csak a népi motívumok fennmaradása miatt jó hír ez. A pályázat és a vele járó pénz új munkahelyeket teremt majd, újabb tardi asszonyoknak lesz munkájuk, és beindítanak egy biopamut üzemet is.
Matyó illetve kalocsai ruhákról már olvashattatok itt a blogon Hrivnák Tünde ruháit mutattam be A menő matyó, meg a kalocsai című cikkemben.







Péterfy Bori MATYODESIGN-ban


Nepáli újság lapjain is MATYODESIGN


FORRÁS: HG.HU
FOTÓK: FACEBOOK

süti beállítások módosítása