katartik

RIKOV - Lomnak hitt, ékszer lett

2012. szeptember 04. - ruttnerkata

RIKOV! Már a név is valami egyedit sugall, ha pedig meglátjuk a márka terméseit már semmi kétségünk nem marad afelől, hogy olyanra bukkantunk, amelyet másokon biztosan nem látunk majd. 
A különleges hangzású márkanév mögül két fiatal srác Richárd és Yakov, na meg saját tervezésű, meglepő ékszereik türemkednek ki.
A fiúk főleg lomtalanításkor szerzik be az ékszerek és a kiegészítők készítéshez szükséges alapanyagokat. Folyamatosan újrahasznosítanak, például áramköri lapokat, régi órákat, vagy textileket. Munkájukat olyanoknak ajánlják, akik szeretnek kitűnni a tömegből azzal, hogy olyat hordanak, amelyet másokon nem látnak.

Interjú a RIKOV-val





Milyen anyagokból készítitek ékszereiteket, kiegészítőiteket?


Nem működő készülékek alkatrészeiből, kidobásra szánt anyagokból dolgozunk. Például áramköri lapokat vagy akár régi textileket használunk fel, ez utóbbit főleg lomtalanításokról szerzem be. Az elektronikai alkatrészeket pedig nagyrészt ismerősöktől vagy barátoktól kapjuk, persze azt sem dobjuk ki ha nekünk elromlik valami.



Ketten alkottok, hol ismertétek meg egymást, mióta dolgoztok együtt?

Lassan két éve ismerjük egymást, együtt találtuk ki a Rikov márkanevet. Ez a kettőnk nevéből áll össze ami Richárd és Yakov. Én szeretek ékszereket készíteni és megtanultam varrni is, amit egyelőre főleg táskák készítésére használok. Yakov héber kalligráfiákat és egyéb grafikákat készít, első közös projekt volt a képei és kalligráfiái pólókra nyomtatása. Most már főleg az újrahasznosítás területein dolgozunk.

Hogy jellemeznétek munkáitokat?

Először szétszedünk, majd kitaláljuk mi lehetne belőle. Egy áramköri lapnak sokszor nagyon szép mintája van, önmagában is lehet ékszer, de előfordul, hogy egy-két hozzáillő "bigyó" van rajta, ami különlegesebbé teszi őket. Mivel olyan alapanyagokból dogozunk amivel nehéz két ugyanolyat találni, ezért minden darab egyedi.









Mi az amit kiemelnétek munkáitok közül? Hogyan jellemeznétek azt?


Az első táskát emelném ki amit készítettem, az alapötlet az volt, hogy olyan táskát készítsek el ami összecsukható és elfér kis helyen is. Fontos volt az is, hogy ne nézzen ki táskának, különleges formája legyen. A forma leginkább a Kelet és Délkelet-Ázsiából ismert Pagoda templomokra hasonlít leginkább. Ezek főleg buddhista templomegyüttes részei, rendszerint szent ember, egy király földi maradványai, ereklyéi fölé emelték. Az alsó szint formája lépcsőzetesen ismétlődik, felfelé egyenletesen csökkenő arányban, maradék műbőrökből készítettem.

Mi adja az inspirációt? 

Én az alkotómunka alatt találom ki, hogy miből lehet alapanyag és közben körvonalazódik, hogy mi lesz belőle. Yakov ihletet nagyrészt a hagyományos zsidó és arab kalligráfiából, a Kabbala szimbólumrendszeréből, az ókori Mezopotámia művészetéből és a cyberpunk szubkultúrákból merít.

Kiknek ajánljátok munkáitokat?
Annak készítünk kiegészítőket, aki különlegesnek érzi magát és ki akar emelkedni a tömegből azzal, hogy olyat hord, amit nem lát másokon az utcán.















süti beállítások módosítása