katartik

Tekerjetek éjszaka! - Alternatív városnézés Budapesten

2012. július 16. - ruttnerkata


Crusie All Night! Azaz tekerj éjszaka Budapesten, és közben ismerd meg a város nevezetességeit. Az Aktívnak forgattam egy riportot erről az alternatív városnézésről, és mert abszolút passzol a blogom témái közé, és egy csodálatos program, most megosztom veletek is az élményt, hátha kedvet kaptok egy éjszakai tekeréshez. 
Cruise All Night-ot akkor is érdemes kipróbálni, ha a fővárosban éltek, ha pedig nem, akkor annál inkább. 


Fotó: Horváth Marci

Fluor Tomival, Puskás Petivel, néhány bringázni kedvelő ismerőssel és ismeretlennel indultunk el körülbelül 10-en, hogy turistaként fedezzük fel saját lakhelyünket.

Ez most az egyik legizgalmasabb, alternatív városnéző program Budapesten. Biciklizés közben, a főváros éjszakai arcát ismerheti meg a látogató, szakszerű idegenvezetéssel.
Gallai Jóska, a túra egyik vezetője, azt mondja általában 8-10 fővel tekernek végig a belvárosi túraútvonalakon. Egyrészt azért mennek éjszaka, mert kisebb a forgalom, másrészt az éjszakai fényekben még szebb a város.


"A résztvevők olyan dolgokat láthatnak a túra során, amelyeket akkor sem feltétlenül ismernek, hogyha itt élnek.
Ilyenkor a kivilágított épületekből csak azt látjuk,  amit a fények megmutatnak, így azt, hogy mennyire kopott koszos, azt nem. A város egy sokkal szebb arcát mutatja ilyenkor."


Fotó: Horvát Marci
Este 9 óra előtt gyülekezik a csoport a VII. kerületi Wesselényi utcában - itt van a Cruise All Night székhelye -.
Fluor Tomi és Puskás Peti is rutinos bringás, gyakran járnak a városban biciklivel, most mégis izgatottak egy kicsit.

Puskás Peti: Én nagyon izgulok, hogy milyen lesz és hogy miket fogunk látni, mert tulajdonképpen ezek előtt az épületek előtt minden nap elsétálunk, de mégsem tudjuk, hogy mi van mögötte.

A két órás túra első helyszíne a VII. kerületi Gozsdu udvar. Kávéházak, bárok között állunk meg biciklinkkel.

Gallai Jóska: Biztosan sokan ismeritek ezt a helyet, elég sok itt a szórakozóhely. Ám a történetét biztosan kevesen ismeritek. A Gozsdu Udvar 1901-ben épült egy dúzsgazdag román ügyvéd, egy bizonyos Gozsdu Emánuel, vagy Gozsdu Manó építette. Volt egy alapítványa, ami román fiataloknak a tanulmányait segítette ösztöndíjjal. Gozsdu Emánuel, ennek az épületnek a bérleti költségeiből kívánta fedezni ezeket a tanulmányokat.Itt már akkor is üzlethelyiségek, fönt pedig tehetősebb polgároknak szánt lakások voltak. Működött is szépen az üzletház, mert hogy itt volt a zsidó kereskedelmi útvonal egyik fő ága, és ezért nem is körgangos épületet álmodott ide, ami jellemző Pestre, hanem egy olyan átriumos, belső udvarokkal ellátott épület együttest, ami végig telerakható üzletekkel. 
Aztán jött a gettósítás, aminek ez is a része volt, a világháború után pedig államosították ezt az épületegyüttest is, így az állapota romlásnak indult. A romlás időszaka, 2008-ig tartott, be volt deszkázva az egész nem is lehetett ide bejönni. Aztán 2008-ban felújították. Ám ez a felújítás, egy felemás történet a siker szempontjából. A befektető ugyanis a magas haszon érdekében, sokkal kisebb belmagasságú épületeket tervezett az épületbe és csillagászati áron árulta őket.
Tehát itt akár egymillió forintos négyzetméter áraktól lehet lakást venni. Szóval talán érthető, hogy itt épeszű ember  nem vesz lakást, egy-két külfölditől hazatelepült magyartól eltekintve, nem költözött be senki, így ez a pár lakó nem tudta fizetni a közösköltséget, így bármennyire is puccos itt mégis többször lekapcsolták a villanyt, kikapcsolták a vizet. A másik pedig, hogy az emberek ide nemigen jönnek be egy-egy üzelt miatt, így az üzlethelyiségek is folyamatosan cserélődnek. Ami érdekesség még, hogy a félreeső üzlethelyiségeket ki lehet venni csak rezsiért és 1 forintos jelképes összegért is. Hát ennyit érdemes tudni a Gozsdu udvarról, illetve hogy ide érdemes jönni a Gozsdu Manó klubba.


Fotó: Horváth Marci

Aztán Andrássy úton tekerünk tovább, a Hősök tere irányába. Közben Jóska azt meséli, hogy tavaly, amikor beindították a túrát, főként a külföldieket célozták meg, de egyre több budapesti keresi meg őket.

G.J.: Jöttek olyanok is, akik óckodnak a városi biciklizéstől, mert félnek a forgalomtól nincsen tapasztalatuk és itt abszolút védett körülmények között próbálhatják ki, hogy milyen az autók között biciklizni.
De vannak olyanok is, akik már eleve sokat tudnak Budapestről, és így még egy aspektusból meg akarják ismerni a várost. 

Fluor és Peti is Budapesten él, minden nap elmennek a nevezetes  épületek mellett. Valószínűleg a legtöbb fővárosi így van ezzel, mégsem tudnák elmondani, hogy például kiknek a szobrai állnak a Hősök terén.

G.J.:Mit tudtok a Hősök teréről?
Puskás Peti: brrrrrr hát mit kell róla tudni Jóska?
G.J: Például, hogy kik azok a királyok hátul?
P.P.: Fú hát most jön az égetős rész.... (nevet)

Az oszlop tetején Gábriel arkangyal őrködik, a magyar királyok közül pedig 14-en  sorakoznak a téren. Persze hozzá kell tenni, hogy a választ nem csak a két celeb, de a csoport többi tagja sem tudta.

Fotó: Horváth Marci
Fotó: Horváth Marci
Egyébként nem a biciklis, az egyetlen alternatív városnézési forma Budapesten.
A várost körbe lehet furikázni trabanttal is. Kifejezetten a szocializmusra épülő turizmus is virágzik, és a régi rendszer álomjárgányaival nem csak a belvárosba, hanem a szocialista szoborparkba is ellátogathatunk.
De a romkocsmákat és a VIII. kerületet is végig lehet járni idegenvezetőkkel.




Fotó: Budapest Beyond Sightseeing

Fotó: Budapest Beyond Sightseeing 

Budapest Beyond Sightseeing 

Az éjszakai biciklis túra utolsó állomása az 56-osok tere. A szoborcsoportot a fiúk nem csak kívülről, hanem belülről is megnézik.
Bicikliről leszerelt lámpájukkal mennek be a szobrok közé.


Horváth Tamás: Azt kell tudni erről a szoborcsoportról, hogy 2006-ban készült az IY csoport tervei alapján, de csak 2008-ban adták át. Ez annak köszönhető, hogy egy nagyon különleges technikával készültek el ezek a szobrok. Ha  megnézitek az oszlopokat látszik, hogy ezek itt rozsdásak és több helyen fémmaratások vannak bennük. Ahogy haladunk befelé, láthatjátok, hogy egyre sűrűbbek a maratások az oszlopon, itt pedig már teljesen tiszta fémbe vannak belemarva a rozsdásabb foltok, innentől pedig már egybefüggő az egész tömb. Ez az egységet akarja szimbolizálni. Azt, hogy az egyén, hogy válik egységgé, ami még a betont is képes megtörni. 
Az érdekessége még ennek a szobornak, hogy ez egy aktív szobor, ami azt jelenti, hogy különböző vegyi anyagokkal a mai napig tisztítani kell.
A hátsó oszlopokat rozsdaképző anyaggal, az elsőket pedig rozsdamentesítővel tisztítják, ezzel azt akarják megmutatni az alkotók, hogy amíg aktív kapcsolata van a tisztítónak a szoborral, addig nekünk sem szabad elfelejteni 56-nak az emlékét.

Ez a kör Pest nevezetességeit veszi végig. De haladó kerékpárosoknak már szerveződik a budai oldalon is a városnéző túra. 



Az budapesti alternatív városnéző túrákról szóló riportomat a tv2.hu-n az Aktív oldalán is megnézhetitek. 



süti beállítások módosítása