katartik

Az Édenkert virága - terítéken a levendula

2012. június 30. - ruttnerkata

Harsány lila színével és átható illatával talán az egyik legkülönlegesebb és legismertebb virág a levendula.
A levendulaolaj, vagy tea nyugtat és relaxál, és azt is sokan tudják, hogy a szekrénybe téve molyirtó hatással bír.
Ám mostanában már nem csak az imént felsoroltak miatt kedveljük a levendulát. Igazi divatnövény lett.  Remek provance-i hangulatot teremt dekorációként, sőt egyre inkább kerül tányérokra és poharakba is: például levendula limonádé formájában.

Tippek levendula kedvelőknek!








Az egyiptomiak, a rómaiak és a főníciaiak már 2500 évvel ezelőtt készítettek feljegyzéseket a levendula jótékony hatásairól. Már ők is használták a virágot parfümkészítésre, főzésre és testápolásra.
Azt, hogy Európában is elterjedt a növény, az araboknak köszönhetjük. Mintegy 1600 évvel ezelőtt hozták be hozzánk. Azóta Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Angliában folyik a legnagyobb mértékű termesztése.
Bár a levendula téltűrő növénynek van kikiáltva, mégis a mediterrán vidékeken érzi a legjobban magát. Június-július között virágzik, a legnagyobb melegek idején.


Az ókori keresztények szerint a virág egyenesen az Édenkertből származik. 
Sokáig tartotta magát az a szokás, hogy levendulából font keresztet helyeztek a házak ajtaja fölé, ami védte a ház népét az ártani akaróktól, illetve megtisztította a házba betérő vendégeket is.
A középkorban szintén kedvelt gyógynövény és illatosító szer volt. Akkoriban ugyanis a mosónők a levendulát használták öblítő gyanánt.
A régiek praktikái szerint a levendula a friss házasoknak szenvedélyt hozott, míg a hajadonoknak a szerelem ígéretét.

Íme néhány tipp, hogyan is dekorálhatjuk vele lakhelyünket. Lehet belőle illatos cserepes dísz, kilincs dekoráció, vagy akár ajtónkra nyári hangulatú kopogtató.








Segítség levendula koszorú készítéshez






Terítéken a levendula

A levendula az ehető virágok csoportjába tartozik, így a konyhában leginkább húsok, desszertek, tejes ételek, könnyű nyári limonádék, fagylaltok ízesítésére használjuk.
Tejszínhabbal elkeverve különleges gyümölcssaláta öntetet kreálhatunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy mindig csak olyan levendulát használjunk a konyhában, amit biztosan evésre szántak. Fontos, hogy vegyszer és permetmentes legyen. A legjobb az otthoni bokrot megtépázni.


                                                   
                                                       Levendulás receptek


Levendulás limonádé


1 ek. szárított levendulát 1-2 dl forró vízbe dobsz, fél órát állni hagyod, majd csinálsz egy citromos limonádét – ízlés szerint édesítővel, cukorral vagy anélkül – amihez hozzákevered a levendula lét és jól behűtöd.

Legjobb a frissen csavart citromlé esetleg egy icipici reszelt citromhéjjal. Ha csak friss levendula van, akkor jól dörzsöld szét a virágokat az áztatás előtt. Forró víz nélkül is jó, a lényeg, hogy időt kell hagyni, hogy kiázzon a levendula íze.

Leszűrni én közvetlenül a pohárba töltés előtt szoktam, hogy minél jobban kiázzon az íz a fűszerből.
Ugyanezzel a módszerrel készül a citromfüves és a mentás limonádé is, mindhárom nagyon jó hűsítő ebben a nagy melegben.

http://levendulamagazin.hu/2012/levendulas-limonade-receptje/

Levendulás tejhab



3 adag kávéhoz egy kis pohárnyi tejbe 1 ek szárított levendulát szórok, és kb. 1,5 perc alatt felforralom a mikróban. Ízlés szerint még a főzés előtt édesítem. Ez után leszűröm egyenesen a kézi tejhabosítóba, és pár mozdulattal felhabosítom, majd a kifőtt kávé tetejére kanalazom.

http://levendulamagazin.hu/2012/kave-levendulas-tejhabbal/

Levendulás tej



A remek nyugtató hatású ital többféle összetevővel is elkészíthető, de az elkészítési mód ugyanaz.

Levendulás tej variációk:

1. 1 pohár tej, beleszórva 1-2 ek. szárított levendulavirág, 1-2 kk. cukor + 1/4 csomag vaníliás cukor
2. 1 pohár tej + 2 kk. levendulás méz + 2 ek. szárított levendula virág
3. 1 pohár tej + 2 kk. levendulás cukor

Elkészítés:
A tejet a hozzávalókkal mikróban 1,5 perc alatt felmelegítem vagy felforralom. Ez után egy szűrőn keresztül leszűrőm, és egyből a kézi tejhabosítóba öntöm, majd jól felhabosítom. Isteni vendégváró ital is lehet belőle!


További recepteket itt találtok:

http://levendulamagazin.hu/











süti beállítások módosítása