katartik

Egy édes álom - La Delizia Budapest

2012. június 28. - ruttnerkata

Rusztikus, vidéki francia kávéházak hangulatát idézi a La Delizia. 
Budapest egyetlen kekszmanufaktúrájában több mint harmincféle keksz közül választhatnak a nassolni vágyók, úgy hogy még az egészségükre is odafigyelnek. 
Itt minden csak és kizárólag kézzel, és természetes alapanyagokból készül.









Oczella Péter, a La Delizia tulajdonosa folyamatosan újít és kisérletezik az ízekkel. Azt mondja itt mindegyik süteményt, kekszet és fagylaltot saját maga teszteli, mielőtt a vásárlók tányérjába kerül.




A La Delizia a legkülönbözőbb kekszek és aprósütemények receptjeit gyűjtötte össze Európa országaiból, csak és kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoznak. A cukrászműhelyben három cukrászmester készíti napról napra az édességeket, amelyek a szánkban elolvadva igazi csodává alakulnak.



A tulajdonos azt mondja náluk lehet bűnözni.

"Lehet nálunk bűnözni, én mindig ezt mondom a vendégeknek. Itt bűnözhetnek de nem mérgezik magukat. és 0-100 éves korukig ehetik, mert nem visznek be a szervezetükbe semmilyen műanyag anyagot."

Egy éve nyílt meg a hely, azóta a tulajdonos és felesége folyamatosan újítanak, hogy idecsalják és meg is tartsák vásárlóikat. Tapasztalatuk az, hogy az emberek többsége már odafigyel arra, hogy mit eszik meg. Ezért is fontos számukra, hogy ne tömeggyártásban termeljék az édességeket. Manufaktúrájukban keményen megdolgoznak minden egyes darabért. De megéri. 




A hely közel az Oktogonhoz a Jókai utcában található. Sem kívülről, sem belülről nem hivalkodó. Viszont átlépve a küszöböt, egy mesevilágba érkezünk.



Bár Budapest ezen része is vonzó és sokszínű környék, ez a cukrászda olyan mint egy kis kincsesláda, ahol mindenféle szépségre talál az ember. És nem csak a gyönyörű sütemények, kekszek miatt, hanem az elegáns, de mégis egyszerű stílus az, ami magával ragad. Az egész hely olyan mint egy levendula, amibe jó "beköltözni". Egyébként nem csak az édességek készülnek kétkezi munkával. A La Delizia telis-tele van kézműves bútorokkal, kiegészítőkkel.



Most, hogy beköszöntött a hőség, a hely ellenállhatatlan nyári desszertekkel is várja a vendégeket.
Levendula, bazsalikomos eper, mentás málna vagy tokaji aszú ízesítésű fagyik csak néhány a különleges ízvilágból.
A barátnőm úgy fogalmazott a levendula fagyi megkóstolásánál, hogy olyan mintha a levendula illata a szájában olvadna szét.



A kelyheket itt kekszekkel díszítik és teszik egészen egyedivé.

"Teszünk a kehelybe két gombóc levendula fagyit.
és ezt megspékeljük egy levendulás macaronnal"

De tesztelik a fagyis macaron-t is.
A fagyit nem helyben készítik, de sikerült találniuk egy hasonló szellemiségű kézműves fagyiműhelyt. Így azok is természetes alapanyagokból készülnek, és a gyümölcsfagyik teljesen tej és tojásmentesek.



A kekszes különleges ízvilágú fagyikelyhek mellett idén ezek a krémalapú frissítő desszertek a legkeresettebbek.



"Van egy tejberízsünk, ez nem egy hagyományos magyar tejberízs, eleve egy gömbölyű rízsből készül, ezzel egy nagyon szaftos állagot próbálunk elérni, krémeset és friss eperpüré van a tetején ezt mi készítjük szintén."

A La Delizia nem csak a bekuckózni vágyókat várja. Kreatív ajándéktippekkel is szolgálnak, különféle ünnepekre, vagy csak úgy.




Ezek a fémdobozok különleges alkalmakra készültek. Egyedi kekszekkel megpakolva biztosan különleges ajándék, nőről vagy férfiról is legyen szó.




A La Delizia csodáiról a laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk. Februártól ugyanis kaphatók a laktózmentes kekszek és nyírfacukorral készült desszertek is.
A torták egy része is rendelhető nyírfacukorral, ami azért jó hír, mert a nyírfacukor lúgosít és 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos társa.





A La Delizia az egyik legjobb cukrászda, ahol valaha is jártam és biztosan a törzshelyem lesz. 

Köszönöm az élményt!



süti beállítások módosítása