katartik

Joshi Bharat indiai desszertje

2012. június 27. - ruttnerkata

Srikhand. Ez a neve annak a különleges joghurt alapú kurkumás és kardamomos indiai nyári desszertnek, amit Joshi Bharattal és feleségével Csillával együtt készítettem. 
Csilla nem mellesleg egy igazi konyhatündér. Tényleg varázsol a konyhában. 
Aki egyszer kóstolta főztjét, biztosan megkíván majd belőle minimum még egy adagot. 








Srikhandot körülbelül 10-15 perc alatt el lehet készíteni. Az előkészület tart kicsit tovább, ugyanis a desszert alapjául szolgáló natúr joghurtot egy konyharuhába csavarva, le kell csepegtetni, hogy a lehető legtöbb víz távozzon belőle. Erre azért van szükség, mert így indiai desszertünknek jóval krémesebb lesz majd az állaga. Ez eltarthat egy óra hosszat.





Ha a joghurt lecsepegett, akkor jöhetnek az indiai fűszerek, a kurkuma és kardamom és persze mivel édességről van szó a cukor.




Csilla porcukrot használt, de édesítővel, sőt mézzel is el lehet készíteni ezt a desszertet. Én speciel teljesen átálltam a nyírfacukorra, amiből jóval kevesebb kell, mint egy hagyományos cukorból.
Az indiai fűszereket összekeverve a joghurttal különleges ízű desszertet kapunk, ami hűtés után biztos sikert arat. Joshi azt mondja ezt a receptet Csilla Indiában tanulta meg.

"Mikor Indiában voltunk, akkor mindig mondtam, hogy ezt nagyon szeretem. De a többit ő már kikísérletezte magától. Tehát én nem tudok neki mit tanítani, mert én sem tudom hogy kell csinálni. Csak, hogy mit kell csinálni azt tudom, de hogy hogyan azt már ő tudja."



A kurkuma és a kardamom nem mellesleg rendkívül egészséges fűszerek.

A kurkuma gyulladásgátló, májvédő, antioxidáns, megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő (karcinogén) hatású anyagoktól, előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében, ösztönzi az epehólyag működését, és az alzheimer kór kialakulását is gátolja.

Kardamom


Nagyon jellegzetes, erős kámforos aromájú fűszer.
Gyógyhatását cineol tartalmának köszönheti, ami szájbetegségek, depresszió, nemi betegségek gyógyítására használják. De a csuklást is megállítja és a kellemetlen lehelet ellenszere. Borneol tartalma gátolja a vesekő kialakulását.






És az indiain kívül itt egy másik csoda. Az eper álom fantázia névre keresztelt nyári desszertben sincs semmiféle ördöngösség. Bár már majdhogy vége az eper szezonnak, azért még egy-két helyen beszerezhető a piros gyümölcs.

Az apróra vágott eperre porcukorral összekevert tejfölt kell önteni, majd egy órára betenni a hűtőbe és kész is van a nyári finomság.
A desszertet fűszerkertből frissen letépett mentalevéllel díszíthetjük.

 http://kat-artik.blogspot.hu/2012/06/csinalj-fuszerkertet.html




Adagokat nem tudok egyik sütihez sem írni, de ha az érzékeitekre bízzátok magatokat olyan rossz nem "sülhet" ki belőle.

A különleges indiai édességek után holnap egy speciálisan magyarral jövök majd.


Budapest egyetlen kekszmanufaktúrájában forgattam, de fotókat is készítettem, hogy itt is megoszthassam a hely hangulatát.



süti beállítások módosítása