katartik

FOGYJ VAGY TISZTÍTSD MEG A SZERVEZETED EZZEL AZ AYURVEDIKUS DIÉTÁVAL

2017. március 08. - ruttnerkata

india.jpg"Isten tudja, a modern időkben szinte mindenki fogyni akar..." így kezdődnek Popper Péter sorai a Mi az élet étterme című könyvében, amelyben sok-sok más érdekesség közt egy indiai fogyasztó diétéról is ír. Az emberek jórésze többet eszik, mint amennyire valóban szüksége is van, így aztán aki elhízik az fogyni akar, de annak sem árt tavasz elején egy kis tisztítás akinek nincsenek súlyproblémái. Én az utóbbi csoportba tartozom. Súlyproblémám nincs, kisebb testképzavarom van, a tisztulásra pedig vágyom de a fogyás sem árthat azért soha. Úgyhogy elkezdtem ezt az ayurvedikus indiai diétát, hogy kipucoljam a szervezetem. Tartsatok velem! 

A bejegyzés folytatódik csak katt a tovább gombra! 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

ayurveda1.jpg

Miért eszünk többet? Mert szükséges, mert finom, mert szomorúak vagyunk, vagy mert jutalmazzuk magunkat. Van aki bármennyit ehet, van aki a levegőtől is meghízik. Különbözőek vagyunk.

- Doktor úr, mit egyek, hogy lefogyjak? - Maga rosszul kérdez, a fogyáshoz nem enni kell, hanem koplalni.

Popper egy orvos barátja viccével vezeti be, hogy az Ayurvéda nem olyan kegyetlen mint néhány nyugati módszer. Először is ellenzi a szokásos fogyókúrát, mint a szervezeten elkövetett erőszakot. Ezeknek különben is az a vége, hogy a diétázó lefogy, majd visszahízik. Amikor így fogyunk egyrészt zsírszövetet, másrészt izomszövetet veszítünk, de amikor visszahízunk, akkor már csak zsírszövetet szedünk fel. Az Ayurvéda ajánl egy kíméletes diétát ami masszázzsal is kombinálva a leghatásosabb.  Akkor nézzük mit is kell enni!  

REGGEL 

Felébredés után (lehetőleg még az ágyban) igyunk meg egy pohár langyos, forralt vizet, amibe belecsavarunk egy fél citrom levét, két kávéskanál mézzel lehet édesíteni. 

Felkelés után igyunk 100%-os gyümölcslevet, vagy gyümölcsturmixot, cukor hozzáadása nélkül. Bármennyit fogyaszthatunk a gyümölcsökből. 

Ha éhesek vagyunk ehetünk nyers karalábét, sárgarépát, nyers karfiolt, mindenféle gyümölcsöket. 

Ha nagyon éhesek vagyunk lehet enni két evőkanál zabpelyhet biotejben elkeverve 

super-food-bowls-17.jpg

DÉL 

Együnk bőségesen levest. Elsősorban zöldséglevest, krumplilevest, káposztalevest, köménymaglevest említi a rízs és az árpalevest (ezeket én nem ismerem). A levesbe lehet tojást csurgatni. De lehet vízzel készített gyümölcsleveseket is ebédelni, sőt barnacukorral lehet ízesíteni is. 

Azt írja, hogy leves után a kása fogyasztása a legjobb. Rízskása, kukoricakása, hajdinakása, vagy bármilyen más kása, amelyekhez bármilyen zöld salátát fogyaszthatunk citrom levével megöntözve. De lehet hozzá enni párolt zöldségeket is. 

Az ebédet lassan kell elfogyasztani, mindig kissebb adagokat szedjünk. Ha nem laktunk jól várjunk kb 10 percig. Ha még mindig éhesek vagyunk jöhet a második kis adag. 

Étkezés közben bővebben igyunk ásványvizet vagy gyümölcslevet (nyilván cukor nélkül) 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

ESTE 

A vacsorát gyümölcsökkel kezdjük. Együnk annyit amennyi csak jól esik. Utána jöhet max 2 deci aludt tej vagy 10 dk tehéntúró, vagy egy deci tejföl, este 8 előtt. Kitűnő ízű (ezt én is alátámasztom, olyan mint a cottage cheese) ha a tejfölt összekeverjük túróval, kevés sót, köménymagot (ezt mondjuk nem tettem) vagy esetleg metélőhagymát adunk hozzá (ezt sem tettem) Folyadékot bőven igyunk, akár lasszit, limonádét, gyümölcsteát vagy ásványvizet. 

bohemian_home_decor_moon_to_moon_blog_india_ethnic_eclectic_gypsy_kitchen_home_style.jpg

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 

Nem szabad puffadásig teleennünk magunkat

Napi 2-3 liter folyadék

Nassolni tilos 

Kenyeret ne együnk, ha nagyon hiányzik helyettesíthetjük pászkával 

Ha súlyos édességhiányunk lenne, akkor egy tojássárgáját keverjünk ki barna cukorral, citromlével és ezt fogyasszuk max napi egyszer

Este 8 és reggel 6 között nem szabad enni 

A kúra 10 napig tart 

Próbáljátok ki és ha úgy gondoljátok számoljatok be az eredményről. Kíváncsi vagyok. A facebookon biztosan láthatjátok egy-egy napon milyen étrendet állítok össze. :) Jó tisztítást kívánok! :)

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

FORRÁS: POPPER PÉTER: MI AZ ÉLET ÉTTERME CÍMŰ KÖNYV 

FOTÓK: FROMMOONTOMOON 

süti beállítások módosítása