katartik

Öltözz újrahasznosított designer ruhákba és védd a környzetet!

2015. május 06. - ruttnerkata

Majoros Zita az AWARE by Printa tervezője a napokban jött ki az idei újrahasznosított kollekciójával. A ruhákról készültek fotók, az öko-brandről pedig egy mini dokumentumfilmet is forgattak. A videóban bemutatják a márka által képviselt alapértékeket és gyártási folyamatokat, ezzel együtt pedig felhívják a figyelmet a PRINTA által sokat hangsúlyozott környezetvédelemre és olyan dolgokra is, amikről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, akkor amikor egy-egy darabot megveszünk a boltban. A többi közt olyanokról mesél a film, mint hogy a textil tömeggyártás miért jelent óriási megterhelést a környezetünkre nézve, vagy hogy minden évben 1 millió tonnát meghaladó mennyiségű használt ruha érkezik a nyugati országokból Kelet-­Európába. Nos az AWARE by Printa célja pont az, hogy ezekből a másoknak már nem kell anyagokból alkosson újat, értékeset és hasznosat.

aware_ss15_03a.jpg

Az AWARE by Printa hazánk egyetlen öko-­divat márkája, amely a kiselejtezett ruhadarabok újhasznosításával foglalkozik. Az „upcycling” alapelveit követve a régi textileket átfestik, átszabják, sajátos nyomattal látják el és a felfrissített anyagokból új, különleges és egyedülálló darabokat hoznak létre. Régi bőrkabátok, férfiingek, pulóverek valamint háztartási textíliák és ipari textil maradékok válnak kezeik alatt újra értékessé és hasznossá. Így készült a legújabb kollekció is. 

aware_ss15_17.jpg

 

HA TÖBBET LÁTNÁL, KERESD A KATARTIKOT A FACEBOOKON ITT

A 2015-­ös tavaszi-­nyári kollekció fő motívuma egyfajta játékos geometria, mely a „tangram” játék közismert mértani elemeiből épül fel. A legenda szerint egy szerzetes arra kérte fel tanítványát, hogy egy négyzet alakú táblán örökítse meg a világ szépségének lényegét. A tábla viszont véletlenül eltörött és már nem lehetett az eredeti alakban összerakni. A darabok illesztgetése közben viszont számos szép minta keletkezett, melyben a világ szépsége és sokfélesége éppúgy fellelhető volt, mint a hibátlan és sértetlen táblában.

aware_ss15_24.jpg

Zita azt mondja a kollekcióval azt az üzenetet adják tovább, hogy a széttörtben és hibásban szépség rejlik. A fantázia és a kreativitás képes ismét életre kelteni az anyagokat és újra értékessé varázsolni azokat. A „tangram” elemei a nyomott mintákban és a ruhák szabásában is fellelhetőek, melyek összeállítása egyedivé teszi az idei kollekció darabjait.

HA TÖBBET LÁTNÁL, KERESD A KATARTIKOT A FACEBOOKON ITT

Fontos, hogy a Printa újrafeldolgozási folyamatai csökkentik a vízfelhasználást, a hulladéktermelést, sőt, a ruhagyártás során kibocsátott szén-­dioxid mennyiségét is mérséklik, hiszen újabb anyagok termelése helyett használt anyagokkal dolgoznak. Minden egyes kilogramm újrahasznosított anyag hússzor annyi szén-­dioxid kibocsátásától mentesíti a környezetünket.

aware_ss15_02a.jpg

aware_ss15_07.jpg

aware_ss15_21.jpgaware_ss15_05.jpg

aware_ss15_15.jpg

Fotó: Hajas Orsolya

Modellek: Janka, Angelika -­Art Models

Smink: Galambos Eszter

 

 HA SZOMORÚ VAGY MERT VÉGE A POSTNAK, KERESD A KATARTIKOT A FACEBOOKON ITT

 

 

süti beállítások módosítása