katartik

Kikerülni a hazugságok súlya alól

Mácsai Pál a Terápia második évadáról

2014. november 17. - ruttnerkata

Amióta a Terápia adásban van, a hétköznap estéim kicsit nekem is olyanok, mintha pszichológushoz, mintha Dargay Andráshoz járnék. Valószínű ezért is lehet, hogy teljesen rákattantam erre a magyar sorozatra, de az elmúlt egy évben hozzám nőttek az első évad karakterei is, most pedig az új szereplők közül is vannak már kedvenceim. Az HBO két héttel ezelőtt, premier előtti vetítést tartott, ahol a második évad első hetének részeit játszották le, és interjút is lehetett készíteni a legsikeresebb magyar sorozat színészeivel.

image_336.jpg

 

 Ha többet látnál, keresd a katartikot a facebook-on ITT

A Terápia első évadát 2012-ben indította el az HBO. A sorozat egy izraeli licence, a többi közt Amerikában, Csehországban és Lengyelországban is forgatták és vetítették. Mindenhol nagy siker volt, így nem meglepő a magyarországi népszerűség sem. A két héttel ezelőtti premier előtti vetítésen az új évad karakterei válaszoltak az újságírók kérdéseire, meséltek saját szerepükről, a jó hangulatú és profi forgatásról és a Terápia sikerességéről, úgy összességében. Személyes kedvencem Mácsai Pál, azaz a Terápia Dargay Andrása is beszélt arról, ő hogyan éli meg az egyik legsikeresebb magyar sorozat főszerepét. 

image_340.jpg

A sztori szerint, a Mácsai által alakított Dargay András egy ötvenes pszichológus, akihez nap-nap után mennek a páciensek. Az első évadban, a Marozsán Erika által megformált Laurával, aki a hétfői beszélgetőpartner, egymásba szerettek. A férfi - többek között – emiatt elköltözik családjától, de a kapcsolatból nem lesz semmi. Dargaynak újra fel kell építenie saját magát, kivesz egy belvárosi lakást és folytatja a praxisát. Az első évadhoz hasonlóan péntekenként nem a hozzá járó emberek lelkébe láthatunk bele, hanem ő jár terápiára, ő beszélget az életéről és érzéseiről, a Csákányi Eszter alakította menő budapesti terapeutával, Fisher Ágnessel.

Mácsai azt mondja a második évad az elsővel ellentétben a világos felé halad. Ha Dargay életét vesszük, akkor inkább a problémahalmazból való kijövetelt láthatjuk az új epizódokban.

"Dargay kikerül az önmaga felé táplált hazugságok súlya alól. Szépen elválik, és új életet kezd. Egy nehéz periódus után találkozunk vele, önmaga összerakásának első fázisában. Hiszen az nem úgy van, hogy a válás másnapján egy újjászületett, boldog ember szaladgál az utcán. Ez egy processzus. Az én szempontomból ezt a folyamatot követik az új részek. És a végén egész jól összeáll egy másik élet esélye. Egy tisztességesebb és egyértelműbb életé. Ebben természetesen a Csákányi Eszter által játszott pszichológus kolléga nagy segítségemre van. "

image_341.jpg

De nem csak Dargay élete, hanem az általa kezelt páciensek sztorijai is nagyon izgalmasak. A második évadban terápiára jár Surányi Áron a sorozat 11 éves Misije, vagy Kurta Niké a szexuális zavarokkal és egy betegséggel küszködő egyetemista, Péterfy Bori a szingliségtől szenvedő ügyvéd, Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt éppen válásban lévő házaspár fiukkal, a fentebb említett Misivel, és Máté Gábor a közismert politikus, aki pánikrohamokkal teli életét akarja rendbe tenni. 

image_339.jpg

image_337.jpg

A  készítőknek a második évadban nem kellett annyira a licenchez igazodni, mint 2012-ben, így a mostani sztorik sokkal inkább tükrözik a magyar valóságot. Különbség még, hogy a lakáson kívül, ahol a terápiák játszódnak, szerepet kap az utca is, mozgalmasabbak így a részek, beengedést adnak a hétköznapokba. Persze most is a lelki problémákon van a hangsúly, kicsit mégis kitekinthetünk a négy fal mögül.

 Ha többet látnál, keresd a katartikot a facebook-on ITT

Beleélem, sokszor beleképzelem magam a helyzetekbe és ezzel biztosan nem vagyok egyedül. A Terápiában valószínűleg sokan megtalálják a hozzájuk leginkább hasonlító karaktert, és gondolom, nem árulok el titkot azzal, ha azt mondom, hogy a stábtagok erre is apelláltak a forgatókönyv megírásánál, bár ekkora sikerre senki nem számított.

image_338.jpg

A sikert amúgy nem csak a jó forgatókönyv, a lelkizés, amire mindenkinek annyira szükséges van, hanem a gondos szereplő casting is garantálja. Mácsai szerint például Dargayval sok mindenben hasonlítanak egymásra, azt mondja ez nagyon is kell ahhoz, hogy ennyi részen keresztül ilyen természetesen el tudja játszani a pszichológus karakterét.

" Én azt remélem, hogy tisztábban látom magam, és  egyértelműbben tudok dönteni, mint ő. De minden gesztusa az enyém, mert én játszom (nevet). Az, hogy komolyan veszi a szakmáját, rám is jellemző. Az, hogy törekszik rá, hogy ne kövessen el hülyeségeket, szóval egy kontrollált személyiség, nem zabolátlan, az szintén elmondható rólam is. "

A Terápia második évadának epizódjai a készítők és a színészek szerint is sokkal izgalmasabb sztorikat ígérnek, mint az első évad részei. Szóval empátia, intellektus és a mindennapi lelki ügyek… ezeket a terápiáknak köszönhetően biztosan lehet látni, minden hétköznap az HBO-n.

Fotók: HBO 

 

  Ha többet látnál, keresd a katartikot a facebook-on ITT

süti beállítások módosítása