katartik

Óriáskerék Budapesten

2014. május 28. - ruttnerkata

Elinditották az óriáskereket, Budapest belvárosában az Erzsébet téren. Már most nagyon sokan kipróbálták. A magyaroknak és a külföldieknek is tetszett Európa legnagyobb, 65 méter magas mobil óriáskereke, ami negyvenegy darab, nyolc fős kabinnal és egy négy fős VIP kabinnal működik. Ettől a héttől kezdve pedig egészen októberig fel lehet rá ülni. A megnyitón forgattam a Tényeknek, szóval én is kipróbáltam és kattintottam is néhány képet. A pazar  panoráma mellett pedig azt is láttam, hogy nagyon designos teraszok vannak az Erzsébet tér házainak legfelső szintjein. Fotós összefoglaló és az óriáskerék története. 

image_309.jpg

katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!

A cikk folytatódik, kattints a tovább gombra!

Az óriáskereket darabokra szedve negyven konténerben szállitották a helyszinre és egy ötven és egy százhatvan tonnás daru segítségével tizenöt ember építette meg nyolc nap alatt. A kerék elektromágneses működésének köszönhetően tökéletesen zajmentes. 

A felnőtteknek egy menet 2400 forint, míg a 140 cm-nél alacsonyabb gyerekeknek 1500 forint. Az V. kerületben élők közül pedig minden 20 év alatti lakos egy kísérővel egyszer ingyen felülhet a kerékre. 

image_304.jpg

image_308.jpg

image_307.jpg

katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!

Egy ehhez hasonló óriáskerék már tavaly is itt állt a belvárosban, de azt augusztusban átvitték a Sziget fesztiválra. Ám a tavalyinak olyan nagy volt a sikere, hogy űgy döntöttek, most is hoznak egyet a belvárosba és majd egy másikat augusztusban a Szigetre.

A Sziget Eye a belvárosban vasárnaptól-csütörtökig délelőtt 10-24 óráig, pénteken és szombaton pedig 10-02-ig pörög. 

image_310.jpg

image_306.jpg

image_302.jpg

Óriáskerekekbe most már világszerte belebotlunk, hol állandó, hol pedig a mobil verziójukba. Egyébként a Föld első óriáskerekét Ifj. George Washington Gale Ferris tervezte ezért lett a neve Ferris Wheel vagy Chicago Wheel (az amerikaiak így is használják). A kereket 1893. június 21-én nyitották meg a nagyközönség előtt a chicagói Világkiállításon. Az építmény a 324 méter magas Eiffel-torony riválisaként a rendezvény legnagyobb attrakciója volt 80,4 méteres magasságával.

image_299.jpg

A kerék egy 71 tonnás, 45,5 láb hosszú tengelyen forgott, amely abban az időben a világ legnagyobb üreges kovácsoltvas csőtengelye volt és amelyet a pittsburghi Bethlehem Iron Company készített. A kerék több mint 40 ezer kilogrammos volt, melyből a két 4,8 méteres átmérőjű öntöttvas támasztórúd volt 24 ezer kilogram. 

Harminchat kocsijában 40-40 szék volt, kocsinként több mint hatvan embert fogadott magába, így összesen akár 2160 utasa lehetett egyszerre. A kerék húsz perc alatt tett meg egy kört és két fordulatot tett egy menet alatt. Eközben egy szakaszán hatszor megállt, amikor az utasok ki- és beszállhattak, majd egy kilenc perces megállás nélküli szakasz következett. A belépőjegy ötven cent volt az összesen húsz perces menetért.

image_298.jpg

A rendezvény októberi befejeződése után az óriáskereket 1894 áprilisában bezárták, szétszerelték és a következő évig raktárban feküdt. Akkor ismét felépítették a Lincoln Park közelében egy exkluzív negyed mellett. Emiatt egy helyi lakos, William D. Boyce fellépett a helyi bíróságon a kerék tulajdonosaival szemben, ám sikertelenül követelte annak lebontását. Ezután 1903-ig működött a kerék azon a helyen, majd lebontották és vonattal St. Louisba szállították az 1904-es Világkiállításra. Végül 1906. május 11-én robbantásos technikával végleg lebontották.

katARTik élet és stílus, megtalálod a facebookon ITT, vagy az INSTAGRAMON ITT!

Ferris Wheel forrás: wikipedia 

Fotók: Ruttner Kata 

 

süti beállítások módosítása