katartik

Ilyet még nem láttál! Kiszínezték Székesfehérvár utcáit!

2014. február 26. - ruttnerkata

Hogy mennyire fontosak a színek az életünkben, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szürke téli hónapok végére már néha tényleg úgy érezzük, hogy ettől a sötét és koszos világtól becsömörlünk. A székesfehérváriak is valahogy így voltak ezzel, majd úgy döntöttek tesznek a fakó mindennapok ellen. Kiszínezték tehát környezetüket, a házak falaira színes origamikat művészkedtek, és kötött holmikkal öltöztették fel a villanypóznákat, csatornafedőket, szobrokat. Az ötlet néhány színre vágyó fiatal fejéből pattant ki, és egy esős pénteken több száz résztvevővel mozgalommá vált. A Colorful Days mozgalommá. 

fehervar4 másolata másolata.jpg

Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon, ahol kommentelhetsz isITT, vagy az INSTAGRAMon ITT

A Colorful Days akciót a HírBeleBumm Kommunikáció találta ki és szervezte. 

fehervar5 másolata másolata.jpg

Részlet a Colorful Days sajtóanyagából 

" Megfigyeltük, hogy gyönyörű, késő barokk belvárosunkban több olyan utca is van, amelyet lényegében csakis átjáróként használnak az emberek. Afféle „Soha nem történik semmi” utcák ezek, a szerencsésebbjében talán működik egy üzlet, egy szolgáltatás, ettől eltekintve mégsem állunk meg gyönyörködni, hacsak éppen nincs arrafelé dolgunk. Bizony, ilyen a Fő utcáról az Oskola utcára nyíló Szent János köz is.

Csodálatos utca, amelyet egyik oldalról a ciszterek templomának impozáns oldala ural, szemben pedig viszonylag jó állapotú polgárházak állnak, szűk átjárót engedve az esetleges napfénynek. Központi helyen van ezen utcácska, mégis kevés figyelem esik rá. Egyik végén bérelhető irodát jelző kirakati feliratok, gyászos állapotban, egy mára bezárt üzlet, a másik végen egy örökzöld növény faládában és egy sétálóövezetet jelző közlekedési tábla. Nagyjából ennyi az egyébként szép nevű és többre hivatott Szent János köz manapság.

montazs_1.jpg

Kreatív fiatalok, illetve az utcában élők bevonásával, street art jelleggel valósult meg a projekt. Ennek elemei a következők voltak.

1. az évszaknak megfelelő, kötött, horgolt, a védett helyeken papírból készült egyedi installációk jelentek meg, ereszcsatornán, a közlekedési tábla tartóoszlopán, a szemközti épületeken lévő kampókon lógva, a házak ablakrácsain, illetve az egy darab, jelenleg elfeledve használatlan, zárható kirakatban

2. Könnyen eltávolítható, tréfás krétaművek a lépcsőkön, macskaköveken, kapualjakban.

1796092_227346560783898_229602040_o másolata másolata.jpg

fehervar8 másolata másolata.jpg

1000958_228023690716185_438242330_n másolata másolata.jpg

3. A két nap zárásaként videóra vett utcai flashmob, amelyben teljesen megtelítjük színes sapkás, sálas, integető fiatalokkal. Az üzenet lényege: serkentés hasonló akciók megszervezésére és arra, hogy az emberek a kreatív megoldásokon keresztül a téli hidegben is kommunikáljanak egymással, alkossanak szívesen látott köztéri installációkat saját maguk.

fehervar6 másolata másolata.jpg

A Szent János közben installációk mindegyike optimista életérzést közvetítve arra késztetné az embereket, hogy közlekedjenek erre, haladjanak át ebben a két napban mind többször a Szent János közön és eközben leljék kedvüket az ott elhelyezett vidám, színes tárgyak, vagy grafikus megjelenítések nézegetésében. Bízunk benne, hogy egyszerű, de hatásos, ráadásul környezetbarát és minimális költségvetésű projektünk megnyeri a fehérváriak tetszését és kicsit napsütésesebbé teszi a február végi napokat. 

fehervar7 másolata másolata.jpg

1948225_227547700763784_802443293_n.jpg

1958187_227547580763796_789959432_n.jpg

Fotók: Hírbelebumm Szociális Szövetkezet 

Ha tetszik a bejegyzés kövesd a katARTik-ot a facebookon, ahol kommentelhetsz isITT, vagy az INSTAGRAMon ITT

süti beállítások módosítása