katartik

Intuíciók összefonódása - Panyi Zsuzsi és Lengyel Zsuzsi közös kollekciója

2013. május 21. - ruttnerkata

Két nő, kétféle látásmód, inspirációk, megérzések, színek, üveg, bőr, kiegészítők, táskák, ékszerek. Címszavakat említve, ezek biztosan jellemzik Panyi Zsuzsi ékszer, és Lengyel Zsuzsi táskatervező munkáit. A két tervező eddig külön utakat járt, ám most úgy döntöttek kooperálnak egymással és létrehoznak egy közös kollekciót. Az Intuíció nevű munkájukban a főszerepet a bőr és az üveg játsza, ahogy ők fogalmaznak: az üveg terelte a bőrt, a bőr irányította az üveget. A színes kiegészítőket pedig nem csak az ő intuíciójuk szerint, hanem saját benyomásaink alapján is alakíthatjuk, így az alkotó folyamat részesévé válhatunk. 


Játsszatok Panyi Zsuzsi és Lengyel Zsuszi közös kollekciójának egyik ékszer szettjéért! Részletek a bejegyzés végén! 



Miért jó egy tervezőnek, ha kooperál egy másikkal?

panyizsuzsi: Figyeltük, szerettük egymás munkáit. Sok-sok közös vonás van bennünk, az autodidakta iparművészi mivoltunk és a színek szeretete mindkettőnk számára nagyon fontos. Már másfél-két éve felmerült a közös kollekció ötlete, aztán elkezdtünk nagyon pici lépéseket tenni, ami a tervezés utolsó fázisában már szinte közös lélegzéssé alakult.
A közös munka számomra olyan, mint egy földön heverő hosszú fonal gombolyagba tekeredése. Ez egyik mond, rajzol, alkot valamit, amit a másik továbbgondol, továbbfejleszt. Az üveg tereli a bőrt, a bőr irányítja az üveget. Az egyik gondolatból születik a másik. Egy gondolatból születik a következő, ami újra az alapja valaminek. 
Én személy szerint nagyon élvezem azt a fajta kollaborálást és úgy gondolom, hogy nem ez volt az utolsó közös munkánk!

Mi az ami leginkább inspirált titeket? Hogy kell elképzelni a közös munkát?

lengyelzsuzsi: Amikor Panyi Zsuzsi üvegékszereit először megláttam, már akkor éreztem, hogy lesz közös utunk, kell hogy legyen! A bőr egy puha, meleg, egyáltalán nem kiszámítható anyag, minden egyes négyzetcentimétere más. Ezzel szemben az üveg a maga, kemény, hideg mivoltával, tükörsima felületével egy teljesen homogén textúra. Ez a kontraszt volt nagyon inspiráló mindkettőnk számára az első perctől. Egy ilyen kooperáció még a látszólag nagyon hasonló tervezőkből is előhozza az ellentétes pontokat, ami pedig folytonosan inspirálja a másikat! Mi is sokat találkoztunk, beszélgettünk, ismerkedtünk az anyagokkal, egymás munkájával és személyiségével, játszottunk a színekkel, a formákkal, azután mikor mindenki visszavonult a saját műhelyébe, akkor ezek a közös gondolatok új ihletet adtak mindkettőnknek.





Miért pont ezeket a színeket és ezeket a formákat használtátok?

panyizsuzsi: Mindkettőnknek van egy karakteresen megjelenő színe, Lengyel Zsuzsinak a lila, Panyi Zsuzsinak a pink. A két ékszer e köré a két szín köré szerveződik és nem mellékesen tökéletes harmóniában áll Lengyel Zsuzsi 2013-as tavasz-nyári táskakollekciójával!

Egy új kollekció elnevezése mindig nagyon fontos, nagyon sok üzenetet hordoz. Az Intuíció jelentése megérzés... miért pont ezt a nevet adtátok a közös kollekciónak?

lengyelzsuzsi: Sokáig kerestük a kollekció nevét. A "megérzés" ott volt mindkettőnkben, tudtuk, hogy mit is szeretnénk üzenni a kollekcióval, de talán túl kézenfekvő volt az elnevezés, ezért találtunk rá később. Szerettünk volna egy olyan ékszert létrehozni, amit
mindenki saját belső intuíciójára hagyatkozva alakíthat ki úgy, ahogy az a legközelebb áll hozzá. A színes üvegek és bőrök számtalan variációt biztosítanak, így egy kicsit az ékszer viselője is az alkotó folyamat részesévé válhat.




Meséljetek egy picit a fotózásról, mennyire volt könnyű/nehéz megtalálni a tökéletes modellt? Ti mit láttok, ha ránéztek az elkészült képekre, Nektek tervezőknek mit sugallnak? És mi az amit szeretnétek, hogy a képek által mások is lássanak? 

panyizsuzsi: Ezek a képek, nem tipikus ékszereket bemutató fotók. Stílust, hangulatot szerettünk volna megjeleníteni. Ha ránézünk az ékszerekre, akkor önmagukban nagyon egzaktak és harsányak, kicsit technokraták. Pontosan ezért lágy, kissé már romantikus miliőt terveztünk a fotózáshoz, hogy megmutassuk, hogy ez az ékszer kontrasztban is összhangban van! Ezek az ékszerek ugyanúgy felvehetők egy hétköznapi és egy báli ruhához is. A fotók a nyári könnyedséget mutatják meg.
Ez minden területen fontos volt számunkra: a modell, a fotós és a stylist egységére is nagyon figyeltünk. Egy fotózás ugyanolyan alkotó munka, mint a tervezés. Elmondtuk, hogy mit gondolunk a kollekcióról és szabad kezet adtunk Balla Viviennenek és Sági Ildinek. Az eredményt pedig nagyon szeretjük!
Kiknek ajánljátok közös munkáitokat? 

panyizsuzsi: Azoknak akik nem félnek kitűnni, akik nyomot hagynak maguk után. Olyan nőknek, akiknek fontos az, hogy minőségi magyar ékszereket viseljenek.





Játsszatok és nyerjetek egy Intuíció ékszer szettet! 
Amit tennetek kell: 

1. OSSZÁTOK MEG A katARTik FACEBOOK OLDALÁN TALÁLHATÓ ÉKSZERFOTÓT, ITT


2. Válaszoljatok arra a kérdésre, hogy a tervezők kiknek ajánlják közös munkájukat?
(a válasz az interjúban) 

A választ küldjétek el a katartik.blogspot@gmail.com címre a TÁRGY legyen INTUÍCIÓ!

majd lájkoljátok
Panyi Zsuzsi facebook oldalát ITT
Lengyel Zsuzsi facebook oldalát ITT
és a katARTik facebook oldalát ITT

A játék 2013. május 31-ig, péntek éjfélig tart! 






süti beállítások módosítása