katartik

Magyar siker Franciaországban - Szilas Rita meghódítja a külföldi piacot

2013. március 27. - ruttnerkata

Aminek meg kell történnie az megtörténik, akivel találkoznod kell azzal találkozol... Így kezdődik az az idézet, amit pár héttel ezelőtt osztottam meg a blog Instagramos és a Facebook-os profilján és amivel nem mellesleg személy szerint abszolút egyetértek. Ezt a bejegyzést, pedig azért kezdem ezzel a karmikus igazsággal, mert az, ahogy Szilas Rita ruhái kikerültek Franciaországba, valahogy egy hasonló szituáció eredménye.
Rita Hajós utcai, La Masni nevű boltjába egy nap betévedt egy kedves lány Jánosi Henrietta, akinek nagyon megtetszettek Rita cuccai, és akinek előző francia élete miatt számos ottani bolttal van kapcsolata. Így felajánlotta Ritának a segítségét, ruhákat, táskákat küldtek ki, a franciák pedig teljesen odáig vannak a magyar tervező alkotásaiért.  







Milyen boltokba vittétek ki a ruhákat leginkább?

Két helyre is szállítottunk. Van egy Pin-Up bolt Marseillesben, oda táskákat, bodykat, szoknyákat és más ruhákat küldtünk ki. És van egy elegáns táska bolt is, ahonnan a kilométerórás táskáimból rendeltek. 
Most egyébként úgy néz ki, hogy egy lyoni boltba is fogunk szállítani, oda elég extra ruhákat szeretnének, például a kentauros ruháimat.
Na meg van a francia webshop, azzal volt a legnagyobb munka, de nagyon tetszik az oldal.  


Kentauros ruha, Jánosi Henrietta és Szilas Rita 



Mennyi munkával és főleg pénzzel jár betörni egy külföldi piacra? 

Nagyon sok munka és pénz kell egy ilyen projekthez, főleg az elején. Leginkább a webshop volt az ahol ki kellett küldeni egy nagyobb árukészletet és eddig azért nem voltam hozzászokva a nagyobb mennyiséghez. Na meg persze ennél is mint mindennél az eleje a legnehezebb, mert kísérletezni kell, hogy miből mennyit küldjek, mit visznek, mint nem stb... Pont ezért, volt arra is példa, hogy


átcsoportosítottunk cuccokat, mert valamit jobban vittek az egyik boltban, mint a másikban. 
A munkáról pedig annyit, hogy egyedül ezt szinte lehetetlen csinálni, kell valaki melléd, akinek van helyismerete, aki beszéli a nyelvet és ért a divathoz az értékesítéshez. 






Milyen presztizs értékkel bír egy ilyen projekt egy magyar tervezőnek?

Hát majd elválik h milyen értékkel bír, most kezdik csak megismerni. Veszik a dolgaimat, de bízom benne, hogy a jövőben, amikor már megismernek, majd még nagyobb lesz a kereslet. 
Marseillesban az a bolt, ahol árulják a ruháimat kimondottan egy dizájn cuccokkal teli utcában van. Ez engem nagy büszkeséggel tölt el, hogy minőségben és ízlés terén is helyt állok. Mert ők aztán nagyon adnak a minőségre. 

További terjeszkedés?

Nagy tervem Japán, mert szerintem ott szeretnék a táskáimat. Remélem egyszer megtalál majd valaki ebben is és segít, mert Ázsia talán még keményebb dió, teljesen idegen nyelv, kultúra... de én bízom nagyon benne. 








süti beállítások módosítása