katartik

Ékszerek üvegbetonból

2013. január 29. - ruttnerkata

Faludi Gabriella új kollekciójának elkészítéséhez az üvegbetont választotta. Így nem csak a tervező Faludi G elnevezésű manufaktúrájában készült ékszerek, hanem anyaguk is biztosan egyediek. A LiTraCon-ból készült ékszerek az Iparművészeti Múzeum Art Deco 21 elnevezésű pályázatára készültek és tulajdonképpen a pályázat inspirálta a tervezőt abban, hogy egy építészeti anyagot használjon ékszerkészítéshez. 
Faludi Gabriella nem ült sokáig az ötletén, hamar felkutatta Losonczi Áront a LiTraCon fejlesztőmérnökét, aki első hallásra meglepődött a tervező ötletén, de természetesen kíváncsi volt és küldött egy fél téglányi üvegbetont az ékszerkészítéshez. 
Az ebből a darabból készült ezüstfoglalatú gyűrű ma már az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének része. 
Faludi Gabriella főleg üveggel dolgozik. Egyetemi évei alatt került kapcsolatba az üveggel, azt mondja valószínű élete végéig tart majd ez a szerelem. Imádja munkáját, azt mondja szinte euforikus állapotba kerül, amikor alkothat. 

Mi az ami megfogott az üvegbetonban? Miért gondoltad, hogy jó ötlet lehet ebből ékszert készíteni?

Egyből beleszerettem ebbe az anyagba, amikor megláttam. Az ellentétek dinamikája vonzott benne. Hogy az egyik legtömörebb, legmasszívabb anyagba belevarázsolták a fényt.
Imádom az építészetet, így az is jellemző rám, hogy belőle merítek inspirációt. Az ember által teremtett világ legorganikusabb területének tartom.
Alapvetően üveggel dolgozom, de az újabb kollekcióimban szerepet kap az ezüst, az üvegbeton és egyéb anyagok is.








Mennyire figyeltél oda az apró részletekre, ebben a kollekciódban? Hogy mutatnád be a kollekciódat?

Az urban kollekciót a litrakon, mint építészeti anyag és mint technológiai újítás ihlette. Világos volt, hogy a tervezés során az üvegbeton tulajdonságainak kell alávetni az egész koncepciót.

A tervezés második fázisa az építészeti anyag és az ékszer közötti logikai kapocs, valamint a minimalista tervezési elvek összhangjának kialakítása volt.
A legtökéletesebb rendezőelvnek gyermekkorunk fa építőjátéka bizonyult, egyszerű geometriai formáival.
Ezek a formák ihlették a gyűrű öt típusának alakját.

Az üvegbetonon kívül főleg üveggel dolgozol. Kérlek emelj ki egy egy kollekciót és mondd el azt is, hogy kerültél kapcsolatba az üveggel?


Szívesen kísérletezem új anyagokkal, formákkal és megoldásokkal, különösen az ékszerkészítéstől távol eső koncepciókkal.
A Duna szelet és az Arwen is egy ilyen kísérlet eredménye. Itt a hőkezelési eljárással kísérleteztem és így születettek meg ezek az ékszerek, amik megőrzik az egymásra rétegzett üveg struktúráját. 


Kinek ajánlod új kollekciódat? 

Azoknak a nőknek, akik szeretik azt, ha valami nem egyértelmű, ha valami nem adja könnyen magát. Szerintem ők nagyon fogják szeretni és értékelni az urbant.

Ha jól tudom Debrecenben élsz és alkotsz... mennyire más vagy nehezebb vidéken egyedi tervezésű ékszereket eladni, vagy megjelenni velük bizonyos rendezvényeken... mennyire nyitottak vidéken az emberek az egyedi tervezésű dolgokra? 

Nem helyhez kötött az, hogy hol értékesítem a dolgaimat. Az ország különböző pontjain vannak galériák, üzletek, akik forgalmazzák az ékszereimet, járok a budapesti design vásárokra. Egyébként itt Debrecenben is van egy nagyon komoly törzsközönsége az egyedi tervezésű tárgyaknak, de ez igaz országos szinten is. Szerintem ehhez a földrajzi tényezőknek nem sok közük van. Ahhoz van inkább közük, hogy a 220km, mint fizikai távolság nekem ott van, ha például Budapesten szeretnék megjelenni. Ami nem lenne, ha ott élnék:)











süti beállítások módosítása