katartik

"Nagyon szívből jön" - eVe ékszerek

2012. október 01. - ruttnerkata

Könnyen elcsavarják az ember fejét a rézből és ezüstből készített eVe ékszerek. A szívecskés gyűrű, vagy a Jancsi és Julis elnevezésű, piktogramhoz hasonló fülbevaló hamar rajongásunk tárgya lehet. 

És ez még csak kettő az eVe ékszerek közül. A márka megalkotója Reményi Éva ötvös művész, apró részletességgel kidolgozott alkotásai között találni különleges eseményekre, vagy akár a mindennapokra is tökéletes, néha kicsit bohókás kiegészítőket is.  
Szóval az eVe ékszerekbe nagyon könnyű beleszeretni, és az is elmondható, hogy szinte bármely stílus kedvelője megtalálja köztük az igazit. 


Reményi Éva alkotásait már régóta figyelem, és most úgy döntöttem megkeresem, hogy bemutathassam Nektek is ezeket a csodálatosan megmunkált ékszereket.




Végigböngészve az ékszereket soknál szerepel a szív, és a páros fülbevaló is a szeretetet sugallja, miért kap kiemelkedő szerepet alkotásaidban a szív?

Talán leginkább, mert...


nagyon szívből jön! Emellett a szív egy igazán kis egyszerű forma, mögöttes tartalmával mégis sok mindent ki lehet fejezni vele.



Mióta készítesz ékszereket, és miért választottad ezt az utat?

Hobbi szinten 5-6 éve foglalkozom ékszerkészítéssel, de az ötvösség és a fém megmunkálása új dimenziókat nyitott számomra az ékszerkészítés terén. A szakmát Reményi Katalin ötvösművész nyitott alkotóműhelyében tanultam egy évig, majd beiratkoztam a Práter utcai, Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskola kétéves, ötvös-aranyműves szakára, amelyet idén tavasszal fejeztem be.

Milyen anyaggal dolgozol és miért ezeket választottad? 

Leginkább rézzel és ezüsttel dolgozom, de aranyműves lévén – igény esetén – aranyból is készítek ékszereket. A réz szerelem volt első „érintésre”, az ezüst mostanában kezd kedvelt alapanyagommá válni.




Csak az ékszerkészítéssel foglalkozol, vagy van más is, ami kitölti a napjaidat?

Az ékszerkészítés mellett egyelőre családi vállalkozásunkban is dolgozom illetve egy fogyatékos gyermekekért létrehozott alapítványnak (Csodatücsök Alapítvány) vagyok az elnöke. Terveim szerint az idei év még az ékszerkészítés hátterének építgetésével fog telni, de ha jól alakulnak a dolgok a jövő évtől – az alapítványi tevékenységen túl – már csak a műhelyem lesz a munkám színtere.

Ha ki kellene választani egy ékszert, amely elkészítésének a folyamatát leírod melyik lenne az? 

Aktualitása miatt a szegecses gyűrűt szeretném nagyító alá tenni.
A különböző méretű szegecsek terítékét felkarcolom egy rézlapra és kivágom. A gúlákat fogókkal formára alakítom majd a szélek megreszelése után összeforrasztom. A forrasztásnál keletkezett szennyeződéseket savban lemaratom. Ezután a gúlákra fedőt és talapzatot forrasztok. A felső és alsó fedők lelógó részeit lereszelem, majd kézi csiszolóval felpolírozom az oldalakat illetve finomabb smirglivel fényesítem azokat. A különálló gúlákat egy vastagabb rézlapra forrasztom egymással egy vonalban, majd fűrésszel kivágom az egész alakzatot. Gyűrűsínt készítek ugyancsak vastagabb rézlemezből és ráforrasztom a gúlasort. Végezetül savazás után drótkefével felkraccolom az egész gyűrűt, hogy szép fényes legyen.






Kiknek ajánlod ékszereidet?
Ajánlom mindenkinek, aki előnyben részesíti az egyedi dolgokat és fontosnak tartja, hogy az általa viselt ékszer ne egy tömegcikk legyen illetve azoknak a nőknek, akik megjelenésétől nem idegen egy kis extravagancia.


Hol lehet az ékszereidet beszerezni? 

Az ékszerek jelenleg a Mono Fashion Shopban, a Váci utca 40. szám alatt vagy solymári bemutatótermemben megvásárolhatóak. Ezen a téren amúgy elég rugalmas vagyok és akár személyesen vagy postán is szívesen eljuttatom az ékszereket a megrendelőkhöz.



süti beállítások módosítása