katartik

ÜZENET ISTENNEK! 12. @RC PLAKÁTKIÁLLITÁS

2012. szeptember 08. - ruttnerkata

Tegnap óta publikusak a 12. ARC kiállítás plakátjai, bárki ingyen megnézheti őket, Budapesten az 56-osok terén. A kiállítás egy nagyszabású megnyitóval kezdődött, a Szépművészetibe hívták a médiát és a díjazottakat is. Aztán néhány órával azután, hogy lehullott a lepel a képekről, már nem az ünnepségről vagy a plakátokról születtek írások, hanem arról, hogy az ARC főtámogatója a MAHIR, ami nem mellesleg Simicska cége, cenzúráztatott. A HVG és az INDEX is megírta, hogy kivetették a kiállítás programjából azt a plakátot, ami éppen a cég állami megrendelését figurázta ki. 
A 100 milliós plakát, mindenki számára ismert lett, jó sajtót kapott az Arc is, de a többi képről, az alkotókról kicsit elfeledkeztünk. 
Szóval szóljon most ez a cikk a 12. ARC beválogatott plakátjairól és a kiállított képeken kívül egyről, amellyel az alkotók Istennek üzenetek.


Az üzenet Istennek című képet öten készítették: Sebestyén Eszter, Farkas Juli, Szabolcs András, 
Németh Adrienn, Koncz Gabi (balról)



Interjú Németh Adriennel az egyik alkotóval!


Milyen témában készült a plakát?
"Jó kedvvel, bőséggel" témában készült az óriásplakátunk. A 12. ARC szervezői ezt a három szót ragadták ki a Himnusz soraiból és ezzel mi szabadon garázdálkodhattunk.

Emlékszel arra, hogy mikor ugrott be először a plakát ötlete?
Én mindig álmomban dolgozom (nevet) Egyik este elolvastam a plakátkiírást és


reggel ébredés után már jött is az ötlet. Ezekkel a gondolatokkal ébredtem: "Jó kedvvel. bőséggel", két dolog, amiből kettő nem teljesült. Nem hiszek a "büntető" istenben, szerintem szimplán nem látja felülről, mert onnan nézve minden annyira másképp néz ki.






Kicsit magyarázd el, hogy mit is akartatok ábrázolni!
A kedvenc filmemben Bertolucci Álmodozók című alkotásában elhangzik ez a mondat: "fentről nézve, Isten szemével, hirtelen minden rendet alkot." Nagyon szeretem ezt a filmet és ez részlet gyakran eszembe jut. Például amikor a repülőgép lerak valahová. Fentről minden olyan szögletesen rendezett. Mindennek van széle, eleje és vége.Olyan tisztának tűnik a város, csak amikor megkezdődik a leszállás, akkor törnek felszínre azok a hibák, amik felülről nem látszódtak: 30m-nél észreveszed a szél-cibálta nejlonzacskót a mező közepén20m-nél jön a kopott beton 10m-nél letörött kerítés deszka. Szóval felülről nem olyan. Üzenni kell neki. Mert nem látja.
Üzenet küldését nem kell túlbonyolítani. Istent nem érdekli a reklámszakma és a csomagolás művészete. Arra törekedtünk, hogy a rajz és a tipográfia hordozza ezt a szellemiséget magában. A fénnyel üzenetküldést Batman-től tanultuk gyerekkorunkban és egyszerűen kölcsönkértük tőle a reflektort.



Hogyan lett az ötletből kép?
Aztán elmondtam az alapkoncepciót a csapatnak és tartottunk egy kreatív ötletelést, amin mindenki részt vett. Arra kerestük a választ, hogy milyen eszközzel kellene megüzenni az Istennek, hogy gondolja újra. Rengeteg ötlet elhangzott: búzatáblán tapossuk ki az üzenetet, mert azt felülről jól látni, küldjünk sms-t, hívjuk fel, üzenjünk füst jelekkel stb.stb. Olyan eszközt kerestünk, ami bevált már, erős és mindenképp eljut az egekbe. Persze, hogy a Batman reflektor került elő:)
Az ötletelés után letisztáztam az elhangzott gondolatokat és megírtam Farkas Julinak, hogy mi legyen a képen. Juli a terveimet a szenzációs stílusával ötvözte. Imádom a munkáit, szerintem sokat fogunk még róla hallani. Addig is nézegessétek az alkotásait, ITT
 
Mesélsz egy kicsit az ARC megnyitóról?
Rengeteg kulisszainfót tudtunk meg a plakátunkról. Ebben az évben több mint 700 alkotás érkezett az ARC-ra, ebből 110-et választottak ki. Az egyik zsűritag elárulta nekünk, hogy végig benne voltunk a top 10-ben és versenyeztünk az első három helyért. Végül HAUG (Hungarian Adobe User's Group) különdíjasok lettünk. A HAUG elnöke Papp Ádám azt mesélte el, hogy ő a zsűritől teljesen külön, a legjobb 100-ból választott ki minket. Azaz két egymástól független szakmai csoport is legalizálta a helyünket az ARC univerzumában. Ez mindenképpen biztató.

Egyébként miért döntöttetek úgy, hogy pályázatok az ARC-ra?
Igazából Szabolcs András és Sebestyén Eszter beszélt rá. Nélkülük, a motiválásuk nélkül, nem hiszem, hogy neveztem volna.


12. ARC, 3. díj: Császár Norbert Mese

12. ARC, 2. díj: Holányi Katalin, Jó a kedv

12. ARC, 1. díj: Székely Petra, Miért is lenne jó kedvünk?
12. ARC, Bortársaság különdíj, Magyar Balázs és Varga Bence: Nevezd át!
12. ARC, Borzdíj, Mátrai István: AsztalaViszta
 12. ARC, HAUG különdíj, Sebestyén Eszter, Farkas Juli, Szabolcs András, Németh Adrienn, Koncz Gabi: Üzenet Istennek
A cenzúrázott plakát

süti beállítások módosítása