ISMERD MEG A VILÁG ÍZEIT!

ÍME EGY "CSIPETNYI" TUNÉZIAI GASZTROÉLMÉNY

2017. március 20. - ruttnerkata

tunik2.jpg

A földi paradicsom. Az útikönyvekben, prospektusokban bizony nagyon gyakran így is nevezik Tunéziát. Ez a kezdés pedig jelen pillanatban passzol is a posthoz, hiszen paradicsommal nem csak az afrikai ország hangulatára és szépségére utalhatok, hanem arra a közös főzésre is amelyre a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal hívott meg. Legalább tucatnyi újságíró, blogger, híresség vett részt egy helyi szakácsokkal szervezett esti gasztroélményen, ahol annak is kiderült, hogy a tunéziai konyha mennyire csodálatos, aki még soha nem járt ebben a messzép és egzotikus országban. 

A bejegyzés folytatódik csak katt a tovább gombra! 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

turizmus-0126.jpg

Itt készültek a tunéziai finomságok 

kapu.jpg

Tunéziai hangulat montázs 

Tunézia az odalátogató vendégeinek, ezerháromszáz kilométernyi finom, homokos partszakaszt kínál, de nem csak a türkiz tenger, a Nap, a pálmafák vagy a sivatag látványa miatt érdemes ebbe az országba látogatni. A helyi séfekkel való főzés során az is kiderült számomra, hogy az ételek is magával ragadóak. Karakteres fűszerezés, felpezsdítő színek, tengeri herkentyűk, kuszkusz és különleges desszert. Ez volt vázlatosan a menü, de mutatom és írom mi is történt pontosan ezen az estén. 

17410451_10213027505427545_1640077525_n.jpg

Egy tunéziai szakács ott segít ahol kell :) 

A bloggereket, újságírókat négy fős csapatokba osztották, az ételekhez szükséges alapanyagokat pedig előkészítették, így nekünk "csak" annyi volt a dolgunk, hogy kövessük a séfek utasításait. Színes zöldségek, ízletes fűszerek, polip, kuszkusz, tojás és brik tészta. Ezek voltak a fő hozzávalók majd indulhatott az alkotás. A háromfogásos menü, tonhalas brik tészta, kuszkusz tenger gyümölcseivel, Zriga (pudingszerű, rózsavizes) pohárdesszert, ezeket pedig tunéz vörösborok kortyolgatása mellett körülbelül 1 óra alatt készítettünk el. Isteni volt.

ok_tunisia_selection-0438.jpg

Kuszkusz és polip. Szépen tálalták :)

turizmus-.jpg

Az elmaradhatatlan csoportkép 

turizmus-0012.jpg

Mr. Kaddachi Abderrazek és Mr. Ouertani Mohsen tunéziai séfek 

turizmus-0038.jpg

Raja Ammar Chehata a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal vezetője éppen beszédet mond, a háttérben mindenki hallgatja 

ok_tunisia_selection-0092.jpg

Főzőcske 

A főzés után még egyetlen feladat volt. Mégpedig, hogy csapatonként tálaljuk az ételt. A díszítés közben viszont én addig csipegettem a saját adagomat amíg a tányéromról el nem fogyott minden. Imádok enni, nincs mit tennem. De szerencsére nem ettem meg mindent, úgyhogy egy másik tányérra tudtunk tálalni is, amit a zsűri kóstolt, majd pontozott. Az öt csapatból három helyezést is ért el. Mi mondjuk nem :), de bevallom fogalmam sincs pontosan hol ronthattuk el, ha egyáltalán... mert ha ezt a főztöt egy étterembe kapom biztosan visszatérő vendég lennék. 

ok_tunisia-0445.jpg

Pásztor Zoltán a zsűri egyik tagja kóstol és fejben ekkor már talán pontoz is 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

tun.jpg

Tunéziai hangulat montázs 

Mint ahogy visszatérő vendég lennék valószínű Tunéziába is, pedig nem is jártam még ott.  Afrikai országhoz és sivataghoz volt már szerencsém, így talán egy kicsit el is tudom képzelni az ország hangulatát, az ízek pedig abszolút magával ragadtak. De ott van még a háromezer éves történelem, a rómaiak és a punok által hátrahagyott kulturális örökségek, egzotikum, a tenger kéksége és vízalatti világa, a felszín és a Szahara homokja, amelybe tevék patái süppednek, talán pont azoké akiknek a hátán majd barangolunk a sivatagban és felfedezzük  a muzulmán és arab világot, amelybe természetesen a gasztronómia is beletartozik.  

A BEJEGYZÉS AZ FŐZÉSEN ELKÉSZÍTETT ÉTELEK RECEPJEIVEL HAMAROSAN FOLYTATÓDIK 

Fotók: Foti Péter 

Montázs fotói: pinterest.com