katartik

MINDFULNESS A MINDENNAPOKBAN! ÍGY ALKALMAZD!

2016. november 07. - ruttnerkata

mind2.jpg

A mindfulness módszerről már olvashattatok itt a blogon, a többi közt arról, hogyan is lehet ennek a segítségével a jelenben és nyugisabban élni. A technika valóban arra tanít meg, hogy a mostban legyél, de számos módszert kínál a feszültség, szorongás, vagy akár a kiégés csökkentésére. Egy olyan világban, ahol egyre több a stresszbetegség pedig szükség is van rá. Nézzük, hogyan is alkalmazhatod. 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

 

Mi is az a MINDFULNESS 

Az MF-et legjobban talán a "tudatos jelenlét" kifejezésre lehetne fordítani. Az eredeti kifejezés a buddhista tradíciókból ered. Egy amerikai molekuláris biológus Jon Kabat Zinn a 70-es években dolgozta ki, amikor kapcsolatba került a buddhizmussal és meditációkat tanul. 79-ben kiépített egy programot amelynek alapgondolata az volt, hogy a buddhizmus tudását széles körben terjessze egy olyan formában, ami mentes a filozófiától és vallási tartalmaktól. Ezt a terápiás technikát aztán a világon egyre több helyen sikeresen alkalmazzák a többi közt a burn-out (kiégés), depresszió, túlzott stressz illetve az úgynevezett krónikus fáradtság szindróma esetén.

SZÜKSÉGED VAN EGY LIFE COACH-RA? JELENTKEZZ ITT! 

A Mindfulness meditációt igazából bárhol tudod csinálni, reggel a tusoló alatt, a metrón, vagy akár tényleg elcsendesedve otthon. Én az otthoninak a bemutatását választom, de a leírásból látni fogjátok, hogy sem a hely sem az idő nem kifogás. Napi 5-15 percet szánj magadra!

mindful-breathing.png

1. Keress a lakában egy Neked ideális helyet, ahol meditálhatsz.  

2. Ha először csak 5-10 percig tudsz igazán elmélyedni nem gond. Sőt, ha már gyakorlottabb vagy, de valamiért nem fér bele egy hosszabb gyakorlatsor, akkor is érdemes legalább 5 percre alkalmazni, mert a semminél még ez is több.

3. Helyezkedj el egy széken vagy egy párnán a padlón, és vegyél fel kényelmes pozíciót: törökülést, lótuszülést, vagy széken ülve mindkét talpad legyen a padlón. A lényeg az, hogy stabilan és egyenesen ülj, hogy egy esetlegesen kényelmetlen helyzet ne vonhassa el a figyelmed.

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

4. Vegyél mély levegőt, aztán fújd ki, koncentrálj arra, ahogy az oxigén szétárad a testben. Próbálj meg egészen a hasadba lélegezni és érezd a ki és belégzésed. Mindezt addig érdemes folytatni, míg ténylegesen ki tudsz szűrni minden mást a gondolataitokból. Csak a légzésedre figyelj, a légzés segít a jelenre összpontosítani, nem mellesleg pedig ha a hasadba lélegzel, akkor megnyugszol mert az oxigén elérve a hasi idegeket ezt a hatást váltja ki. Ez egyébként nem egyszerű, sőt, kezdőként komoly erőfeszítést igényelhet, de gyakorolj nap mint nap és menni fog. 

5. Az agy általában vagy a múlt, már megváltoztathatatlan eseményeit dolgozza fel, vagy a még a meg sem történt jövőre koncentrál, félve attól, milyen problémák fognak felmerülni. A mindfulness azonban éberséget, tudatosságot jelent, a célja, hogy a mostra koncentrálva feszültségmentesebben élhessünk. Ha a légzésre koncentrálsz a figyelem nem tud elterelődni, könnyebb elengedni a stresszforrásokat, és a velük járó állandó aggódást.

fotók: pinterest 

A KATARTIKOT MEGTALÁLOD A FACEBOOKON IS ITT

 

 

 

süti beállítások módosítása